Durerea in piept este un simptom comun al atacurilor de anxietate si de panica, in special in cazurile cele mai grave, dar si simptom de infarct miocardic.
De fapt, studiile sugereaza ca una din patru persoane care cauta tratament pentru durere in piept sufera, de fapt, de atacuri de panica, conform medicalnewstoday.com.
Durerea este deseori descrisa ca o senzatie ascutita, care incepe brusc, chiar daca persoana este inactiva.
Cu toate acestea, persoana se poate simti stresata sau anxioasa inainte de aparitia durerii in piept.
Durerea cauzata de anxietate sau de un atac de panica dureaza de obicei in jur de 10 minute, dar celelalte simptome pot dura pana la o ora.
ameteala;
senzatie de lesin;
dificultati de respiratie;
tremurat;
modificari ale temperaturii corpului;
sentimentul ca nu controlezi situatia;
amorteala si transpiratie la picioare si maini;
dureri in piept;
palpitatii ale inimii.
Durerea in piept este mai frecventa in atacurile de panica care se intampla rapid si este raportata ca un simptom in doar unul din zece atacuri de panica care se dezvolta lent.
Desi exista asemanari intre durerile cauzate de anxietate si cele care apar ca urmare a unor boli de inima, exista unele diferente semnificative.
Durerea in piept de la anxietate se dezvolta cel mai adesea atunci cand persoana este in repaus, in timp ce durerea din timpul atacului de cord apare atunci cand persoana este activa.
Durerea din timpul unui atac de cord se extinde frecvent de la piept pana la alte parti ale corpului, cum ar fi maxilarul, umarul si bratul, dar durerea provocata de anxietate ramane in piept.
Durerea in piept din timpul unui atac de panica tinde sa se dezvolte rapid si apoi se estompeaza oarecum rapid, adesea in decurs de 10 minute, dar durerea asociata cu bolile de inima incepe incet si creste treptat.
Durerea de la anxietate se poate simti, de asemenea, mai ascutita decat durerea provocata de un atac de cord, pe care oamenii o descriu deseori ca o presiune puternica si stresanta.
In timp ce atacuruile de panica sunt mai frecvente la femei, infarctul este mai frecvent la barbati.
Durerea poate fi cauzata de mecanisme care nu sunt legate de sistemul cardiac, mecanisme care sunt legate de sistemul cardiac sau de o combinatie a celor doua.
Mecanismele care nu sunt conectate la sistemul cardiac dar care pot provoca dureri in piept includ:
Hiperventilatie. Respiratia rapida poate duce la scaderea nivelului de dioxid de carbon in sange, provocand ameteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor
Dismotilitatea esofagiana. Aceasta se dezvolta atunci cand contractiile din esofag devin neregulate.
Atacurile de panica pot produce, de asemenea, reactii fizice in sistemul cardiac care duc la dureri in piept. Acestea includ:
spasm coronarian;
crestea necesarului de oxigen din inima;
cresterea tensiunii arteriale;
cresterea ritmului cardiac.
Persoanele care sufera de anxietate pot avea, de asemenea, probleme cardiace care pot fi agravate de un atac de panica.
Tratament
Asistenta medicala specializata poate face o diferenta enorma in viata persoanelor care sufera de atacuri de panica si anxietate. Daca sunt lasate netratate, aceste afectiuni pot deteriora calitatea vietii persoanei.
Medicamentele si terapia comportamentala cognitiva s-au dovedit eficiente in tratarea tulburarilor de panica in multe cazuri.
Terapia cognitiva comportamentala invata persoana sa-si restructureze gandurile, sa identifice si sa evite factorii declansatori specifici ai anxietatii. Acest tip de terapie poate ajuta persoanele sa reduca si sa gestioneze simptomele atacurilor de panica fara a folosi medicamente.
Gasirea unui loc sigur: o persoana ar trebui sa gaseasca un loc sigur si confortabil, daca este posibil si sa stationeze in cazul in care conduce o masina.
Respiratie profunda: Respiratia constanta si profunda poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate si la prevenirea agravarii acestora.
Aminteste-ti ca este ceva temporar: In timp ce te confrunti cu dureri in piept, concentreaza-te pe faptul ca aceste simptome nu dureaza mai mult de cateva minute.
Incearca sa ramai pozitiv: focalizarea pe imagini pasnice sau pozitive te poate ajuta sa reduci gravitatea simptomelor lor in timpul unui atac de panica.
Numaratoarea: Numara pana la 10 sau 20 si apoi repeta. Acest lucru te poate ajuta sa te concentrezi in timpul unui atac de panica.
Evalueaza atacul de panica: Pe unele persoane le poate ajuta sa-si gestioneze anxietatea daca isi evalueaza starea generala de spirit in timpul unui atac de panica si ii dau un scor pe o scala de la 1 la 10, cu 10 fiind cel mai grav si 1 fiind o senzatie abia vizibila.
De asemenea, exista unele modificari ale stilului de viata pe care o persoana le poate adopta pentru a reduce riscul declansarii atacurilor de panica.
Sport regulat;
Somn suficient;
Evitarea cofeinei, alcoolului si fumatului;
Evitarea alimentelor bogate in zahar rafinat.
Durerea in piept si palpitatiile inimii pot fi ingrijoratoare. Medicul poate determina daca acestea sunt dureri in piept de la anxietate sau semne ale unei probleme cardiace.
Persoanele care sufera de dureri in piept ar trebui sa vada un medic pentru evaluare. Atat tulburarile de panica, cat si problemele cardiovasculare sunt afectiuni tratabile, astfel incat obtinerea diagnosticului va ajuta sa beneficiati de un tratament adecvat.
This website uses cookies.