Ce aliment ne recomanda Dr. Ovidiu Bujor?
Ceapa are proprietăţi terapeutice excelente. Întrucât conţine antibiotice din plante, este folosită pentru tratarea răcelilor şi combaterea bacteriilor şi a altor germeni patogeni.
Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizând sângele, pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția unui infarct miocardic.
Potrivit studiilor, ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.
Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante.
De asemenea, ceapa are efecte stimulente dar şi calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.
Ceapa este benefică în caz de:
– răgușeală, tuse
– edeme
– ascită
– ciroză
– pleurezie
– pericardită
– prostatită
– adenom de prostată
Datorită proprietăților antiseptice poate fi folosită şi extern în caz de:
– stomatite, afte bucale
– furunculoză
– abcese
– panarițiu
– negi
– pistrui
– ulcerații cutanate
– degerături
– înțepături de insecte
Aplicaţi local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.
Mod de aministrare
Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteţi lua tinctură de ceapă, preparată în casă: tăiaţi 2 cepe mici felii și puneţi la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade.
Lăsaţi 10 zile, apoi strecuraţi și luaţi câte 2 lingurițe pe zi, cu puțință apă, înainte de masa de prânz și de cină.
În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceţi cure de 10 zile, timp de 6 luni.
În caz de tuse, laringită, bronșite, beţi decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi.
În caz de afecțiuni biliare puneţi 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luaţi 2-3 lingurițe pe zi.
Ceapa, beneficii pentru sanatate:
Scrieri antice atesta ca ceapa a fost folosita inca din anul 4000 i.c. ca tratament pentru mai multe boli. In al doilea razboi mondial, vaporii din pasta de ceapa au fost utilizati pentru diminuarea durerii si grabirea vindecarii ranilor.
Chiar si in prezent, ceapa ofera multiple beneficii pentru sanatate:
– anemie – are un continut ridicat de fier
– antiinflamator – angentii antiinflamatori din ceapa sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita si guta
– antiseptic – lupta impotriva infectiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella si este eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
– tensiune arteriala – indiferent daca este consumata cruda sau fiarta, ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural. Ajuta la subtierea sangelui, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimi nesanatoase
– colesterol – mancand o jumatate de ceapa cruda in fiecare zi, valorile colesterolului rau se vor diminua, se vor estompa manifestarile trombozei si vor fi prevenite accidentele cardiovasculare
– prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapa stimuleaza inmultirea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea riscului cresterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului
– constipatie si flatulenta – pentru ameliorarea constipatiei cronice si flatulentei se va consuma ceapa din belsug
– diabet – cromul din compozita cepei mentine sanatatea celulelor persoanelor care sufera de diabet, contribuie la scaderea nivelului de insulina si creste toleranta la glucoza
– proprietati diuretice si de curatare a sangelui – ceapa impiedica retentia de apa, ajuta la eliminarea nisipului din urina, amelioreaza guta si artrita
– tulburari ale urechii – pentru a opri tinitusul, in anumite culturi se introduce in ureche putina vata inmuiata in suc de ceapa
– caderea parului- cercetarile au demonstrat ca sucul de ceapa aplicat pe scalp de doua ori pe saptamana timp de doua luni duce la regenerearea parului
– rapel imunitar – ceapa intensifica circulatia sanguina si stimuleaza transpiratia. Este utila pe vreme rece pentru indepartarea infectiilor, reduce febra si transpiratia manifestate in raceala si gripa
– osteoporoza- s-a descoperit recent ca un din component regasit in ceapa previne fragilizarea oaselor.
– probleme respiratorii – se mixeaza cantitati egale de suc de ceapa si miere si se iau cate 3-4 lingurite din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului si prevenirea formarii acestuia.
De asemenea, ceapa este unul din cele mai bune remedii impotriva racelilor
– libidou scazut – ceapa este un afrodisiac puternic, dupa usturoi. Pentru obtinerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient.
– infectii ale tractului urinar – se fierb cateva bucati de ceapa alba in jumatate de litru de apa pana cand apa se evapora. Se strecoara prin sita, se lasa sa se raceasca si se bea. Proprietatile antibacteriene ajuta la calmarea senzatiei de arsura la urinat.
Surse selective: www.sfatulmedicului.r
This website uses cookies.