Detox: un trend periculos si prost inteles
Dr. Laslău a început rapid prin a cataloga această dietă drept “un trend periculos și prost înteles. Detoxifierea greșit înțeleasă prin eliminarea produselor animale, un concept promovat în general de comunitatea vegană, ca și cum carnea ar fi o substanță toxică…sau laptele…sau ouăle. Corpul uman este o mașină de detoxifiere fantastică, iar noi nu suntem intoxicați.
Avem multiple mecanisme care duc la eliminarea toxinelor din corpul uman. Ficatul este o uzină fantastică implicată în detoxifiere”, ne-a spus acesta. De regulă, o cură de detoxifiere este, așadar, asociată cu excluderea tuturor alimentelor și consumul exclusiv de sucuri naturale. Mit sau nu, Dr. Laslău ne spune că o asemenea abordare nu reprezintă altceva decât o “intoxicare cu fructoză”.
Cu toate acestea, “dacă se face și ceva efort fizic și nu e prelungită extrem de mult, o cura de fructe nu o să omoare pe nimeni. Dacă însă mănânci 1 kg de mere și 1 kg de banane în fiecare zi, mănânci mult prea mulți carbohidrați, dacă ești sedentar. Partea cea mai intereseantă e că nu poți să mănânci atât, dacă fructele sunt întregi. Dacă le transformi în suc de fructe…poți mânca și 5 kg de portocale, însă atunci iei doar fructoza, fără fibre, fără pulpă…și se întâmplă exact ce am spus – consumi mult prea multă fructoză.
O să repet pentru cei la care nu a ajuns informația – sucurile de fructe și curele cu sucuri de fructe pentru detoxifiere sunt de fapt o cură de intoxicare cu fructoză. Fructoza are o cale metabolică specială prin care se transformă rapid în trigliceride. Pe scurt – îngrașă groaznic. Siropul de fructoză derivat din porumb și folosit în tot ceea ce înseamnă băuturi carbogazoase, cofetărie și chiar patiserie (oriunde citești pe etichete sirop de fructoză – glucoză ), este și mai periculos”, ne lămurește dr. Laslău. Așa se face că, în vreme ce curele de detoxfiere își câștigă din ce în ce mai mulți fanatici și adepți peste tot în lume, nutriționiștii se declară reticenți.
“Eu nu prea recomand curele de detoxifiere. Mai degrabă, o perioada scurtă de crutare digestivă, apropiată, să zicem, de un post negru, dar nu chiar la nivelul acela, care este relativ greu de ținut. Să spunem ca dorim, într-adevăr, o ” golire ” a intestinului și o scădere rapidă în greutate (pe seama apei din țesuturi, a conținutului intestinal, nu pe seama grăsimii – nu poți arde prea multă grăsime în 2 zile ), putem încerca o dietă foarte rapidă, cu puține calorii, o săptămână, în care să bem apă suficientă, mult ceai verde, suficientă cafea ( de preferat de bună calitate atât ceaiul, cât și cafeaua ), putem mânca niște legume, crudități, niște carne slabă și ceva grăsimi esențiale.
E practic o cură de 600-800-1000kcal în care se mănâncă suficientă proteină, niște grăsime esentială ( semințe de in, omega 3 din pește ), se evită carbohidrații ( alții decât cei din legume ), obținându-se astfel o ” dezumflare ” generalizată, mai ales dacă venim dintr-o dietă cu extrem de mulți carbohidrați care dau senzația specifică de balonare. Dacă omul este sănătos, treaba asta poate fi continuată maxim o săptămână, în pregătirea unui eveniment. Citeste continuarea in pagina urmatoare –>
Page: 1 2
This website uses cookies.