Nu recomand acest lucru pe termen lung, nu o recomand oamenilor bolnavi cu diverse afecțiuni cronice (acolo, specialistul care îi tratează are ultimul cuvânt ).Totodată, că tot vorbim de detoxifiere, acest gen de crutare a organismului ar trebui să presupună și evitarea fumatului, alcoolului, etc.
E bine să fie gestionată medical problema aceasta, e bine ca persoana în cauză să aibă niște analize făcute…dar, ca idee, ținând cont că sunt oameni care pot supraviețui o lună fără să mănânce nimic; să mănânci puțin și sănătos 2-3-4-5 zile nu este chiar problematic. Supravegherea medicală e necesară în cazul suferinzilor de boli cronice.
Totodată, mare atenție în cazul celor cu insuficiență renală care primesc aleatoriu o cură de detoxifiere cu fructe – acestea conțin mult potasiu și, mai ales în cazul celor cu stadii avansate de boală, poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv deces. Deci nu e bine să facem de capul nostru unele treburi”, a continuat dr. Andrei Laslău.
Este deja recunoscută rigurozitatea unei astfel de diete, dar și faptul că orice cura eficientă trebuie să fie dublată de mult sport. Cu toate acestea, dr. Laslău ne avertizează că “în perioadele de restricție calorică de aport – deci dieta restrictivă cu puține calorii – performanța sportivă are de suferit, deci în niciun caz nu trebuie încercat să forțăm cu greutăți mari sau să petrecem extrem de mult timp la sală sau la alergat.
În niciun caz, nu vom putea seta un nou record mondial la forță sau la rezistență ( nici măcar un record personal ). E bine să facem totuși efort moderat, în limita posibilităților, 2-3 zile în cadrul unei săptămâni. Poate fi de ajutor să beneficiem de consilierea unui antrenor personal în aceste perioade”.
Pe scurt:
• Curele de detoxifiere bazate exclusiv pe fructe sau pe sucuri naturale din fructe nu sunt corecte și nu au o bază științifică.
• Se poate să folosim aceste zile cu fructe în cadrul unei diete low carb, ca zile de încărcare, mai ales dacă facem suficient efort fizic.
• Detoxifierea, așa cum e ea înțeleasă ( sucuri de fructe , clisme cu cafea, veganism prost înțeles sau vegetarianism prost înteles ), nu e ceva valabil sau dovedit medical. O cură de “crutare digestivă ” se recomandă cuiva care vrea să piardă 2-3 kg rapid înaintea unui eveniment, cuiva care a făcut exces alimentar în ultima perioadă și dorește să înceapă o cură de slăbire, dar fără să se infometeze sau să țină post negru, dar nu este recomandată oricui.
• O astfel de cură, cu un conținut suficient de apă, ceai neîndulcit, cafea, suficientă proteină, suficientă grăsime esențială, suficiente fibre – da, poate fi o soluție rapidă și eficientă pentru a pierde cateva kilograme ( majoritar apă ), pentru a reduce disconfortul digestiv, pentru a diminua balonarea, pentru o stare digestivă de bine, și, de ce nu, pentru a-ți motiva începerea unei cure de slăbire adevarată, deci pentru a intra într-un program de monitorizare a dietei și stilului de viață.
• Este necesar ca omul să fie sănătos, iar cura să fie coordonată de un om cu experiență, pentru a nu face mai mult rău decât bine.
Articol – interviu pentru Ela Craciun aparut prima data pe elacraciun.ro
Page: 1 2
This website uses cookies.