Daca ati fost diagnosticat cu hipotiroidism, o tiroida hipoactiva sau tiroidita Hashimoto si doriti fie sa nu va ingrasati, sa va mentineti greutatea sau chiar sa slabiti, este foarte important sa intelegeti boala de care suferiti si sa realizati ca de multe ori, in ciuda unui aport caloric moderat sau poate scazut, ati putea sa va ingrasati.
Este extrem de frustrant, de aceea tipul si calitatea ingredinetelor in cazul dumneavoastra nu reprezinta un lux, ci o necesitate.
De exemplu, in cazul surselor proteice, carnea de pui, curcan sau miel ar trebui sa provina de la ferme locale, unde animalele nu au fost hranite sau stimulate sa creasca cu hormoni sau tratate cu antibiotice, intrucat acesti hormoni pot interfera cu medicamentele pe care le luati sau cu alte substante care realizeaza reglarea nivelurilor hormonale.
Ingredientele in dieta pacientului cu hipotiroidie pot fi:
1. Fara gluten, al carei inlaturare sau reducere drastica din meniu are rezultate benefice pentru cei cu afectiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto. In locul graului, sunt recomandate quino, chia, orez integral, orez integral, orez salbatic,
hrisca etc. mare atentie la sosurile de-a gata de pe raft, recomandate pentru prepararea la gratar a carnurilor sau pentru salate ori paste, care contin gluten, dar si multe mezeluri, unele amestecuri de prafuri de copt si drojdii, stabilizatori, amidon modificat, emulgatori, malt, arome de malt si proteinele vegetale texturate.
2. Fara zahar, dulciuri sau chiar fructe cu indice glicemic ridicat, atat crude cat si uscate. Din pacate, din cauza incetinirii metabolismului bazal in afectiunile insotite de hipotiroidie orice este dulce se asimileaza rapid sub forma de grasime; in plus, pacientii cu Hashimoto au predispozitie catre diabet si se inregistreaza o alterare a metabolizarii glucidelor la acesti pacineti.
Cand simtiti nevoia de dulce, este important sa va concentrati asupra produselor alimentare care sunt bogate in vitamina B, lintea, pastele din orez, carnea de pui si curcan, somonul, cartofi copti, spanacul, orezul brun, quinoa, care tin de foame, iar vitamina B ajuta organismul sa produca energie si accelereaza putin metabolismul bazal.
3. Alegeti legume organice: anghinare, sfecla, gulie, ceapa, patrunjel, ridichi, rubarba, dovlecei, cartofi dulci, dovlecei, telina, spanacul toate sunt dense in nutrienti bogate in acid folic, vitamine, minerale diverse. Totodata, aceste legume sunt bogate in fibre, necesare pentru un tranzit intestinal sanatos, evitarea constipatiei care reprezinta un simptom intalnit la cei cu hipotiroidie.
4. Folositi cat mai multe ierburi si condimente. Exista multe condimente alaturi de salatele preferate(iceberg, slata verde, frunze de loboda, spanac tanar, salata rosie, laptuci, nasturel etc) Condimentele permise in dieta pentru hipotiroidism sunt: piper negru, cimbru, marar si patrunjel, busuioc, coriandru, rozmarin, usturoi, chimen, ghimbir, menta, oregano, salvie.
5. Alegeti alimente care contin in mod natural seleniu, zinc si iod pentru sanatatea si stimularea tiroidei. Alimentele bogate in iod ar putea ajuta tiroida sa functioneze corect si stimuleaza producerea de hormoni tiriodieni, necesari metabolismului.
Iodul are proprietatea de a preveni scaderea dramatica a hormonilor tiroidieni si reduce efectele bolii. Plantele si animalele marine, algele, fructele de mare si pestii – sunt surse importante de iod. Adresati-va insa medicului inainte de a creste aportul de iod, deoarece consumul necorespunzator de iod poate afecta functia tiroidei, in loc sa o reglementeze.
6. Optati pentru consumul regulat de ulei (unt) de cocos, care sustine functia tiroidiana si creste rata metabolica cu pana la 25%. De aceea puteti inlocui unde se poate, uleiul obisnuit cu uleiul de cocos, care reprezinta o aternativa mai sanatoasa si in plus, da gust si ingredientelor mai fade.
7. Asa numitele substante „gusogene”- precum cele continute in soia sau in crucifere, par sa fie sigure doar în cantitati mici si moderate, sub forma pura si nu prelucrate industrial in pateuri vegetale, ori asa zise snitele de soia, chiftele vegetale din soia, shake-uri diverse pe baza de lapte de soia, proteine din soia etc.
Puteti consuma in cantitati mici si ocazional, edamame si soia de calitat e- tofu sau miso, sosuri de soia cu wasabi. Hipotiroidienii trebuie sa evite doar anumite legume, respectiv pe cele care inhiba tirozina, cum sunt cruciferele varza, brocoli, varza de Bruxelles, sparanghel, napii si ridichile.
8. Alegeti apa minerala, plata sau carbogazoasa, ca fiind principla bautura si sursa de hidratare, desi puteti include in planul de masa si unele ceaiuri, precum cel verde, ceaiul de tei, menta, fenicul, musetel, anason; in schimb mai mult de 300 mg pe zi de cofeina (2-3 cafele regulate) agraveaza suferinta tiroidei. De asemenea, alcoolul trebuie limitat la un pahar de vin rosu ocazional( o data pe saptamana).
9. Produse lactate si ouale pot dauna functiei tiroidiene la pacientii cu hipotiroidisim, care ar trebui sa fie atenti la consumul de branzeturi, unt, lapte de vaca, sa se limiteze la 3 maxim 4 oua pe saptamana, sa prefere consumul de iaurt degresat, kefir si sana pentru aportul de probiotice, dar nu de grasimi, si sa elimine complet din alimentatie branzeturile prea grase si prelucrate, margarina, maionezele de la supermarket si chiar si cele de casa, zerul.
10. Limitati sau eliminati junk food-ul, hamburgeri, saorma, prajeli, si alte produse foarte procesate:
Planul dumneavoastra dietetic sanogen se axeaza pe alimente integrale, nerafinate, deoarece acestea sunt fundamentale pentru o dieta sanatoasa. În mod realist este foarte dificil de a elimina toate alimentele foarte procesate (de multe ori de pre-ambalate), ci doar sa fiti constienti ca trebuie reduse foarte mult, pana la ocazional.
Sursa: doc.ro
This website uses cookies.