Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat au diabet de tip 2. Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2? Glucidele din sange nu mai ajung corect in celulele organismului, care este privat astfel de sursa principala de energie.
Iar cand glicemia este crescuta, se altereaza o serie de organe si functii vitale, de aceea e important sa stii care sunt riscurile si cum sa le previi.
Citeste in aceasta sectiune tot ce trebuie sa stii despre diabetul zaharat de tip 2.
Simptome
Diabetul este o afectiune medicala ce se traduce printr-un nivel ridicat de zahar sau glucoza in sange. Nu exista suficienta insulina in corp pentru a transporta zaharul in celule, acolo unde este folosit pe post de energie. De aceea, corpul se va baza pe surse alternative de energie, si anume din tesuturi, muschi si alte organe. Lucrul acesta declanseaza un intreg lant de simptome in corp.
Diabetul de tip 2 poate avea o evolutie lenta, iar simptomele de la inceput sunt destul de slabe si exista riscul de a fi usor ignorate. Acestea pot fi: foamea constanta, lipsa energiei, oboseala continua, pierdere in greutate, sete excesiva, urinare frecventa, gura uscata, senzatie de mancarime pe piele, vedere incetosata.
Pe masura ce boala avanseaza, simptomele pot fi mai grave: aparitia infectiilor, rani sau taieturi usoare, pete negre pe piele, durere de picioare, senzatie de amorteala a extremitatilor sau neuropatie.
Daca experimentati oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie sa va consultati medicul intrucat, netratat, diabetul de tip 2 poate deveni foarte periculos.
De asemenea, persoanele ce sufera de diabet de tip 2 sunt predispuse la infarct, in special femeile.
Dieta recomandata
Dieta este extrem de importanta pentru a ne mentine inima sanatoasa si nivelul de zahar din sange la un nivel optim. Totusi, este bine sa stiti ca dieta indicata in cazul diabetului de tip 2 nu este deloc una complicata, este doar o dieta foarte sanatoasa pe care cu totii ar trebui sa o urmam, fie ca suferim sau nu de diabet.
Mai intai, cateva reguli de care trebuie sa tineti cont:
– Mancati la ore fixe si respectati-va programul
– Alegeti alimente care sunt bogate in nutrienti si sarace in calorii
– Nu mancati mai mult decat va cere organismul
– Cititi etichetele alimentelor pe care le consumati
Alimentele indicate:
– Legume
– Fructe
– Leguminoase
– Cereale Integrale
– Alimente bogate in omega 3 si alti acizi grasi: ton, sardine, somon, cod, macrou, halibut negru
– Alimente bogate in grasimi monosaturate si polisaturate: ulei de masline, ulei de rapita, ulei de arahide, migdale, nuci pecan, nuci, avocado
Desi sanatoase, unele dintre alimentele recomandate mai sus sunt foarte bogate in calorii, deci aveti grija sa le consumati cu moderatie.
Alimente ce trebuie evitate: alimente bogate in grasimi saturate, alimente ce contin grasimi trans, carne de vita, carne procesata, crustacee, organe de animale, margarina, mancare gatita in tigaie, bauturi dulci, produse lactate grase, alimente prea sarate.
Tratamente si alte sfaturi pentru Diabetul de tip 2
Se recomanda sa urmati aceste sfaturi:
– Includeti alimente bogate in fibre si carbohidrati sanatosi. Consumul de fructe, legume si cereale integrale va va mentine in echilibru nivelul glucozei din sange
– Mancati la intervale de timp regulate
– Mancati pana ce va veti simti plini, nu mai mult
– Tineti – va greutatea sub obervatie si sanatatea inimii. Prin urmare, evitati carbohidratii rafinati, grasimile animale si dulciurile
– Faceti cel putin 30 de minute de aerobic in fiecare zi pentru a va mentine inima sanatoasa
Este foarte important sa va consultati cu medicul pentru tot ceea ce faceti. El va va spune cum sa va recunoasteti simptomele, ce dieta personalizata trebuie sa adoptati. In plus, nu toti pacientii au nevoie de insulina pentru ca pancreasul produce insulina. Singurul, medicul este cel care va poate recomanda tratamentul cu insulina.
Cauzele Diabetului de tip 2
Insulina este un hormon secretat in mod natural de catre pancreas si eliberat in momentul in care mancam. Insulina este hormonul care ajuta ca zaharul din sange sa ajunga in celule unde este transformat in energie.
Pacientii care sufera de diabet de tip 2 sunt rezistenti la insulina si corpul nu se mai foloseste cum trebuie de proprietatile acestui hormon. Lucrul acesta suprasolicita pancreasul care se forteaza sa produca si mai multa insulina, dar, pe termen lung ii va fi imposibil sa mai continue intr-un ritm atat de alert.
Atunci cand insulina nu mai functioneaza cum trebuie, zaharul ramane in sange si organismul este complet privat de energie.
Nu exista, inca, o explicatie completa si certa pentru diabet. Poate porni de la o disfunctie a pancreasului, in unele cazuri ficatul este cel care produce prea multa glucoza sau, poate fi si o predispozitie genetica in a dezvolta tipul 2 de diabet.
Obezitatea poate fi, de asemenea, o cauza a rezistentei la insulina si implicit a diabetului.
Medicamentele indicate in cazul diabetului de tip 2
In unele cazuri simpla schimbare a stilului de viata si adoptarea unui stil de viata mai sanatos este de ajuns pentru a tine in frau diabetul. Alteori este nevoie sa se prescrie diverse medicamente cum ar fi metmorfinul bms, meglitinide sau glinide, tiazolidindione s.a.m.d. Tineti minte ca toate aceste medicamente pot avea efecte secundare si poate dura pana veti descoperi tratamentul ce vi se potriveste. Este foarte important ca orice tratament, mai ales medicamentos, sa fie sub supravegherea medicului exclusiv.
Diabetul de tip 2 la copii
Desi inainte aparea la adultii de peste 30 de ani, in prezent, diabetul de tip doi la copii este o problema din ce in ce mai frecventa.
Iata o serie de simptome care pot ajuta la detectarea diabetului la copii:
– Mictiuni frecvente si/sau enurezis. Pot aparea semne de intrebare daca copilul incepe sa ude patul noaptea, sau cand merge mai des la toaleta. Totusi, enurezisul cel mai adesea are cauze psihologice, care tin de dezvoltarea copilului, asa ca trebuie sa fiti atenti si la alte simptome.
– Iritabilitate. Copilul poate avea schimbari de dispozitie dese, se poate mania usor sau poate fi morocanos.
– Cresterea senzatiei de sete. Copilul bea apa mai mult decat in mod obisnuit, fara sa fi intervenit o schimbare in conditiile de mediu (caldura excesiva).
– Cresterea senzatiei de foame. Copilul cere mai multa mancare. Poate fi insa si o „foame sanatoasa”, datorata activitatii fizice sau nevoilor corpului din perioada de crestere.
– Oboseala. Copilul are momente in care este foarte obosit, chiar apatic.
– Pierdere in greutate. Copilul poate slabi, chiar daca mananca normal.
– Tulburari de vedere. Tulburarile de vedere pot fi greu detectate la copii, mai ales la cei mici. Totusi, parintii sunt cei care pot observa schimbari legate de calitatea vederii.
– Infectii cutanate. Acest simptom nu este neaparat legat de diabet, dar poate fi relevant. Atunci cand glicemia corpului este crescuta, se pot dezvolta mai usor micoze si alte infectii cutanate.
– Dureri abdominale si senzatie de voma. Aceste manifestari sunt rare in cazul acestei boli, dar se pot intalni totusi la copiii la care diabetul este depistat cu intarziere.
Factori de risc in cazul diabetului de tip 2
O parte din factorii de risc sunt in afara sferei noastre de influenta:
– Daca aveti in familie cazuri de diabet
– Odata cu inaintarea in varsta, riscul diabetului creste, in special dupa varsta de 45 de ani
– Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse la diabetul de tip 2
Factorii pe care ii putem influenta:
– Obezitatea se traduce prin prezenta mai multor tesuturi grase in organism ceea ce induce rezistenta la insulina. Adoptati o dieta sanatoasa, supravegheati-va greutatea si faceti sport regulat
– Stilul de viata sedentar induce, de asemenea, rezistenta la insulina
– Mancarea procesata sau mancarea de tip „junk food” poate da peste cap nivelul glucozei din sange
Diagnosticarea diabetului de tip 2 poate include:
– Testul de hemoglobina A1C care masoara in medie nivelul glucozei din sange
– Este recomandat sa nu consumati nimic cu 8 ore inainte de a va face testul de masurare a nivelului de glucoza
– TTGO (testul de toleranta la glucoza orala)
Diabetul de tip 2 poate atrage mai multe complicatii la nivelul intregului organism:
– Probleme ale pielii, infectii bacteriene sau fungice
– Distrugerea nervilor sau neuropatie, o senzatie de amorteala la nivelul extremitatilor, probleme digestive, varsaturi, diaree sau constipatie
– Circulatia proasta la nivelul picioarelor
– Probleme cu auzul
– Afectiuni ale retinei sau retinopatie, o leziune oculara ce poate duce la deteriorarea vederii, glaucom sau cataracta
– Probleme cardiovasculare cum ar fi presiunea arteriala crescuta, apropierea arterelor, angina pectorala, infarct sau atac cerebral
Hipoglicemia – poate aparea in cazul in care nivelul zaharului din sange este prea scazut si veti experimenta stari de ameteala, tremurat si dificultati de vorbire. Se recomanda sa mancati ceva dulce.
Hiperglicemia- se traduce printr-un nivel crescut al zaharului din sange. Senzatiile resimtite sunt cele de urinare frecventa si sete extrema.
Pot aparea complicatii si in cazul sarcinii, motiv pentru care se recomanda sa va monitorizati sarcina regulat.
Tinerea sub control a diabetului
Tinerea sub control a diabetului de tip 2 se axeaza pe modificarea stilului de viata, reducerea altor factori de risc cardiovascular si mentinerea glicemiei la un nivel normal.
Alimentatia corecta si exercitiile fizice constituie baza tratamentului in diabet, rezultatele fiind cu atat mai bune cu cat exercitiile fizice sunt mai sustinute. Gimnastica aerobica este mai mult decat recomandata in cazul diabetului. Fitness-ul este si el util, iar combinarea celor doustipuri de exercitii fizice poate fi foarte eficienta.
Important este si regimul alimentar care vizează pierderea in greutate.
Foarte important de retinut, lupta impotriva diabetului trebuie sa fie o munca in echipa cu medicul dumneavaostra, singurul care va poate indruma spre un tratament si un stil de viata personalizat si corect.
SURSA: www.healthline.com
This website uses cookies.