Plămânii au încă o funcţie, despre care nu se știa până acum – produc sânge. Mai exact, trombocite, adică acele celule care opresc sângerarea.
Este descoperirea revoluționară pe care au făcut-o cercetătorii de la UC San Francisco din California, o descoperire ce poate da peste cap teorii însușite de zeci de ani de lumea medicală și care poate schimba, totodată, modul de tratare a unor afecțiuni ale sângelui.
În urma experimentelor realizate pe şoareci, specialiştii Universităţii California au descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în organismul mamiferelor. Nu doar că facilitează respiraţia, dar au atribuţii importante şi în mecanismul de producere a sângelui, alături de măduva osoasă.
Experţii au observat de mai multă vreme că celulele care produc prin fragmentare trombocite, megacariocitele, există şi în plămâni, nu doar în măduvă, dar nu au făcut legătura.
Noile analize arată că în plămâni se produc 10 milioane de trombocite pe oră.
Trombocitele – ce sunt, informatii generale
Trombocitele, cunoscute si cu denumirea de plachete sanguine, sunt cruciale in procesul normal de coagulare a sangelui. Desi plachetele sanguine sunt, uneori, clasificate drept celule sanguine, ele sunt de fapt fragmente ale unei celule mai mari, numita megacariocit (care, literalmente, inseamna o celula gigant).
Atunci cand medicul tau iti recomanda sa faci o hemograma, un examen de laborator care evalueaza atat calitativ, cat si cantitativ elementele, adica celulele din sange, printre informatiile care se vor regasi in urma acestui test de sange se afla si trombocitele.
Plachetele sanguine sau trombocitele iti ajuta sangele sa se coaguleze si controleaza sangerarea. Cand o taietura, de exemplu, inceteaza sa mai sangereze, acest lucru are loc deoarece trombocitele isi indeplinesc functia.
Orice modificari in ceea ce priveste valorile trombocitelor te supun unui risc de hemoragie masiva si pot fi un semn al unei afectiuni medicale grave. Valorile normale ale trombocitelor ar trebui sa fie cuprinse intre 150,000 si 450,000/mcL (microlitru de sange).
Care sunt caracteristicile trombocitelor sau plachetelor sanguine:
• Forma: sunt celule de forma unui disc.
• Dimensiuni: trombocitele masoara aproximativ 2-3 micrometri in diametru.
• Structura: trombocitele sunt celule care sunt plate si fara nucleu. Fiecare celula este legata sau fixata de o membrana si contine cateva structuri celulare.
• Formare: formarea trombocitelor se numeste trombopoieza. Trombocitul este format in urma fragmentarilor celulelor mari, numite megacariocite, din maduva osoasa.
• Durata de viata: de regula, trombocitele au o durata de viata de aproximativ 7-9 zile.
• 1 microlitru de sange (1µl) contine, printre altele, aproximativ 150.000 – 500.000 de trombocite.