Un tratament revolutionar pentru cancer care utilizeaza celulele imunitare de la straini ar putea salva milioane de vieti in viitor, cred oamenii de stiinta.
Tratamentul, inca in primele sale faze, va intari sistemul imunitar al pacientilor, evitand efectele secundare toxice, cum ar fi cele cauzate de chimioterapie.
Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra vrea acum sa infiinteze primele banci imunitare care vor stoca celulele ucigase naturale.
Acest lucru ar permite oncologilor sa comande un lot de celule imunitare care urmeaza sa fie livrate la clinici in cateva ore pentru a fi apoi infuzate in pacienti.
Odata patrunse in organism, celulele isi vor uni fortele cu propriul sistem imunitar al pacientului pentru a lupta impotriva tumorilor folosind o abordare naturala.
Profesorul Adrian Hayday, liderul grupului de la Laboratorul de Imuno-supraveghere din The Crick, a declarat pentru The Telegraph: „Nu am ajuns chiar unde dorim. Dar asta incercam acum. Exista toate posibilitatile de a obtine astfel de banci de celule.”
Profesorul Hayday a adaugat ca acum cativa ani exista scepticism legat de posibilitatea de a aborda cancerul in orice alt mod decat atacarea bolii in sine.
Dar acum exista un domeniu tot mai mare de cercetare si tratamente experimentale care se axeaza pe formarea corpurilor pacientilor pentru a lupta impotriva cancerului prin ei insisi.
Expertii spun ca acest lucru ar putea deveni mai eficient decat tratamentele traditionale, deoarece organismele se pot adapta mai repede decat companiile de produse farmaceutice.
Profesorul Hayday a descris conceptul ca fiind „radical”, dar a adaugat ca se intampla acum, celulele nu dac altceva decat sa ridice sistemul imunitar.
Pacientii cu cancer vor incepe sa primeasca perfuzii initiale ale asa-numitelor celule ucigase naturale inca din anul viitor, potrivit cercetatorilor.
Profesorul Charlie Swanton, de la Laboratorul pentru Evolutia Cancerului si Instabilitatii Genomului de la Crick, a spus: „Viitorul este incredibil de luminos.”
El a adaugat: „Folosirea celulelor imune ale organismului pentru a tinti tumora este eleganta, deoarece tumorile evolueaza atat de repede, incat o companie farmaceutica nu poate tine pasul cu acestea. Dar sistemul imunitar a evoluat de peste patru miliarde de ani pentru a face acest lucru.”
Pana in prezent, ideea de a injecta celulele imunitare ale cuiva intr-o alta persoana a fost insotita de temerea ca trupul le-ar respinge.
Dar in acest an, intr-un progres medical, oamenii de stiinta au descoperit ca supravietuiesc bine in organism si sunt deosebite de alte celule.
Echipa de la Crick are acum rezultate impresionante, in special pentru ca celulele nu sunt respinse de organism, asa cum se intampla in cazul unor forme de imunoterapie.
Medicamentele pentru imunoterapie ajuta sistemul imun sa lucreze mai mult pentru a gasi si ucide celulele canceroase. Dar pot exista efecte secundare deoarece ataca si celulele sanatoase.
Tratamentul se spune ca este cea mai recenta abordare individuala, deoarece utilizeaza propriul sistem imunitar al pacientului si nu se bazeaza pe medicamente.
In Anglia si Tara Galilor, ratele de supravietuire pentru zece ani sau mai multi dupa cancer sunt de 50%, potrivit Cancer Research UK.
Echipa de la Crick vrea sa faca aceasta cifra sa creasca la 75% in urmatorii 15 ani, si ei sustin ca progresele tehnologice vor face acest lucru posibil.
In SUA, rata de supravietuire de cinci ani pentru toate cancerele combinate se imbunatateste si a fost de 69% intre 2007 si 2013, potrivit Societatii Americane de Cancer.
CUM FUNCTIONEAZA IMUNOTERAPIA?
Imunoterapia foloseste sistemul nostru imunitar pentru combaterea cancerului. Functioneaza ajutand sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Sistemul nostru imunitar functioneaza pentru a proteja organismul impotriva infectiilor si bolilor. De asemenea, ne poate proteja de dezvoltarea cancerului.
Sistemul imunitar include glandele limfatice, splina si celulele albe din sange. In mod normal, poate detecta si distruge celulele defecte din organism, oprind dezvoltarea cancerului. Dar un cancer ar putea sa apara atunci cand:
– Sistemul imunitar recunoaste celulele canceroase, dar nu este suficient de puternic pentru a le ucide
– Celulele canceroase produc semnale care impiedica sistemul imunitar sa le atace
– Celulele canceroase se ascund sau scapa de sistemul imunitar
Imunoterapia nu este inca utilizata la fel de mult precum chirurgia, chimioterapia si radioterapia. Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase si radioterapia inseamna utilizarea radiatiilor, de obicei, a razelor X, pentru tratarea bolilor.
Imunoterapia utilizeaza puterea naturala a sistemului imunitar pentru a lupta impotriva bolilor si a fost aprobata pentru a trata persoanele cu multe tipuri de cancer.
Exista diferite tipuri de imunoterapie, dintre care unele sunt numite si terapii tinta sau terapii biologice.
Anticorpi monoclonali (MAB)
Anticorpii monoclonali sunt molecule produse in laborator, proiectate pentru a servi drept anticorpi inlocuitori care pot restabili, amplifica sau imita atacul sistemului imunitar asupra celulelor canceroase.
Acestia sunt conceputi pentru a se lega de antigene care sunt in general mai numeroase pe suprafata celulelor canceroase decat a celulelor sanatoase. Acest proces se numeste citotoxicitate mediata de celula dependenta de anticorpi.
Vaccinuri pentru tratarea cancerului
In mod obisnuit, vaccinurile ne ajuta sa ne protejam de boli si cercetatorii analizeaza daca vaccinurile pot fi folosite ca tratament pentru a ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Cand faci vaccinul, stimuleaza sistemul imunitar sa intre in actiune. El produce anticorpi care pot recunoaste si ataca versiunile inofensive ale bolii.
Odata ce organismul a facut acesti anticorpi, poate recunoaste boala daca vii in contact cu aceasta din nou. Astfel esti protejat.
Citokine
Citokinele sunt un grup de proteine in organism care joaca un rol important in stimularea sistemului imunitar.
Interferonul si interleukina sunt tipuri de citokine gasite in organism. Oamenii de stiinta au dezvoltat versiuni realizate de om pentru a trata unele tipuri de cancer.
Transfer de celule adoptive
Transferul de celule adoptive schimba genele in celulele albe ale unei persoane (celulele T) pentru a le ajuta sa recunoasca si sa omoare celulele canceroase. Schimbarea celulelor T in acest mod se numeste inginerie genetica a celulei T.
Acest tratament este disponibil numai ca parte a unui studiu clinic din Marea Britanie. Un exemplu de tip de transfer de celule adoptive este terapia cu celule T-CAR.