Articole

Depresia, asociata cu o durata de viata redusa

Depresia, asociata cu o durata de viata redusa
Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in „The Journal of Canadian Medical Association”, informeaza reuters.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410 adulti, colectate pe o perioada de sase decenii, intre anii 1952 si 2011. In cei 60 de ani de studiu, depresia in randul persoanelor de sex masculin a fost asociata cu un risc crescut pentru decesul prematur in fiecare deceniu de studiu,

iar incepand cu anii 1990 aceeasi asociere a fost observata si in rezultatele analizelor efectuate pe persoanele de sex feminin.
Legatura dintre depresie si durata de viata a fost mult mai evidenta in cadrul testelor de specialitate in anii urmatori unui episod depresiv, ceea ce a determinat cercetatorii sa conchida ca cel putin o parte din riscul

decesul prematur poate fi inversat prin tratarea eficienta a bolilor mentale.
„Avand in vedere ca riscul de deces prematur a fost mai mare in randul persoanelor care sufereau de un episod depresiv in mai multe stadii ale cercetarii de fata, este foarte important ca cei ce sufera de depresie sa ceara ajutorul specialistilor si sa fie vigilenti cu privire la recurenta acestor

episoade,” a declarat autorul principal al studiului, Stephen Gilman, profesor in cadrul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.
Depresia a fost pentru multa vreme asociata in cadrul studiilor de specialiate cu o varietate de probleme de sanatate, pe de-o parte pentru ca

Articolul continuă după reclame

aceasta poate cauza modificari la nivel fiziologic in organism, iar pe de alta parte intrucat poate contribui la adoptarea unor obiceiuri nesanatoase, precum dieta alimentara, lipsa activitatii fizice, fumatul si consumul excesiv de alcool.
Cu toate acestea, in cadrul studiului de fata cercetatorii au descoperit o puternica asociere intre prezenta depresiei si riscul crescut pentru decesul prematur chiar si dupa ce au exclus factori precum obezitatea, fumatul si consumul de alcool.
„Alte studii de specialitate efectuate pana in prezent au asociat depresia cu un risc crescut de deces pe fondul dezvoltarii bolilor de inima. Cercetarea noastra arata ca a riscul declansarii decesului prematur extinde plaja de factori asupra altor efecte daunatoare declansate in organism pe fondul depresiei de-a lungul timpului,” a declarat Dr. Ralph Stewart, cercetator in cadrul University of Auckland din Noua Zeelanda.
Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au examinat datele studiului intitulat „Stirling County”, ce a debutat in 1952 in Canada. Acesta este unul dintre primele studii asupra comunitatii pe tema bolilor mentale.
La vremea respectiva persoanele participante la studiu aveau in medie 50 de ani, iar jumatate dintre participanti au fost evaluati periodic pe o perioada de cel putin 19 ani.
Oamenii de stiinta au calculat speranta de viata incepand cu varsta de 25 de ani atat pentru barbatii, cat si pentru femeile participante la studiu ce sufereau sa nu de depresie.
In prima etapa de studiu, speranta de viata a persoanelor cu depresie a fost cu 10-12 ani mai scurta. In cea de-a doua etapa a studiului, speranta de viata a fost cu 7 ani mai scurta pentru barbatii cu depresie, iar in cea de-a treia etapa a studiului speranta de viata a fost mai scurta cu 7 si respectiv 18 ani mai scurta pentru femeile si respectiv barbatii ce sufereau de depresie.
Barbatii ce sufereau de depresie au avut un risc de aproape trei ori mai mare pentru declansarea decesului prematur prin comparatie cu femeile, dar riscul acestora a scazut pana la 52% de la inceputul si pana la finalul perioadei de studiu.
In schimb, riscul femeilor de a suferi de o moarte prematura pe fondul depresiei a crescut in cele sase decenii de studiu, de la 8% la 51%.
Constatarile oamenilor de stiinta subliniaza importanta diagnosticarii si tratarii depresiei, este de parere Dr. Gjin Ndrepepa, cercetator in cadrul German Heart Center and Technical University din Munich.
„Din moment ce riscul aparitiei depresiei creste de-a lungul timpul, trebuie sa facem eforturi mari pentru a imbunatati tratamentul si a preveni recurenta episoadelor depresive. Tratarea depresiei poate reduce simptomele specifice aceste tulburari psihice, imbunatati calitatea vietii si prelungi durata acesteia,” conchide Dr. Ndrepepa.
sursa:sanatate.bzi.ro

 

Publicitate

This website uses cookies.