Deficitul de vitamina B12: Simptome și consecințe

Vitamina B12 este considerata a fi cea mai complexa vitamina datorita faptului ca detine un rol foarte important pentru corpul uman.

Deficiența mascată și periculoasă

Ce au în comun toate aceste afecțiuni: Alzheimer, scleroza multiplă, depresia, anxietatea, tulburări de învățare și dezvoltare la copii, tulburări din spectrul autismului, boli autoimune și probleme imunitare, cancer, infertilitate?

Răspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina B12.

In acest articol va vom prezenta cele mai importante 4 beneficii ale vitaminei B12 si 4 simptome ale deficientei de vitamina B12 precum si alimentele ce trebuiesc consumate pentru combaterea acesteia.

4 Beneficii ale Vitaminei B12 asupra sanatatii

1. Previne leziunile nervilor.

Vitamina B12 ajuta organismul sa isi refaca teaca de mielina – invelisul responsabil de protectia nervilor impotriva toxinelor si radicalilor liberi. In lipsa acestei protectii, nervii for fi puternic afectati si pot muri, intrerupandu-si activitatea catre creier.

2. Protejeaza inima.

Vitamina B12 este foarte benefica sanatatii inimii si reduce riscul de boli ale inimii – nivelul ridicat de aminoacid homocisteina. Nivelul de homocisteina din organism este afectat de vitamina B12 si alte tipuri de vitamina B prezente in sange. Vitamina B12 reduce riscul de infarct, reduce tensiunea, gratie reducerii nivelului de homocisteina.

3. Sustine nivelul de energie.

Vitamina B12 hraneste celulele si le mentine fericite, ajutandu-le sa produca energie. Deficienta de vitamina B12 face ca celulele sa fie infometate si slabeste organismul. B12 este esential organismului pentru a putea converti carbohidratii in glucoza, cea responsabila cu energia.

Mai mult, corpul are nevoie de vitamina B12 pentru a putea trimite semnalele nervoase ce duc la contractia musculara si promovarea energiei neecesara corpului uman zi de zi.

Articolul continuă după reclame

4. Mentine sanatatea oaselor.

Cei care sufera de osteoporoza au un nivel ridicat de homocistein si un nivel scazut de vitamina B12. Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin oase slabite si fragile din cauza pierderii tesuturilor.

4 Simptome ale deficientei de Vitamina B12

1. Ameteala.

Nivelul scazut de oxigen din celule cauzeaza leziuni ale nervilor care provoaca acele ace in picioare si stare de ameteala.

2. Anemie.

Vitamina B12 este implicata in producerea celulelor ce transporta oxigenul numite eritrocite. Deficienta de vitamina B12 cauzeaza anemie, provoaca leziuni ale nervilor si afecteaza memoria.

3. Limba umflata si inflammata.

Persoanele deficiente in vitamina B12 prezinta mici umflaturi pe limba si isi pierd papilele gustative situate un jurul acestora. Acest lucru duce si la pierderea gustului si, implicit, reducerea apetitului, dat fiind faptul ca mancarea incepe sa nu mai aiba niciun gust.

4. Oboseala.

Este cel mai important simptom al deficientei de vitamin B12. Fiindca nu exista suficient oxigen in organism, indiferent de cat de mult dorm, persoanele deficiente se vor simti obosite.
Surse alimentare pentru cresterea nivelului de vitamina B12

1. Molustele. Sunt o sursa excelenta de vitamina B12, sunt bogate in fier si au numai 126 de calorii pe 100 gr.

2. Carnea de vita. Abunda in vitamina B12 si vitamina A.

3. Ouale. Foarte bogate in vitamina B12.

4. Carnea de curcan. Nu numai ca este delicioasa, dar este o sursa importanta de vitamina B12.

Surse alimentare vegane pentru cresterea vitaminei B12:

– Cereale

– Branza

– Iaurt

– Lapte de cocos, de migdale, de soia

Sursa:www.healthandhealthyliving.com

Traducerea si adaptarea:Echipa Dr.Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook