DIETE

De ce să NU mănânci cereale – Nimeni nu ți-a mai spus acest lucru

Sanatos si cacacios….deci…fructe uscate – 80% glucide ; fulgi – 70% glucide ; lapte de soia – alte glucide; fresh-uri de fructe – alte glucide; postul – alte glucide…in cantitati industriale.

Si se mai mira unii ca au inlocuit zaharul cu fructoza ca indulcitor sau ca s-au dat pe vegetarianism / veganism si sunt grasi…sau ca tin posturile si sunt grasi…

Eu nici macar nu am ceva cu vegetarienii, asa cum gresit cred unii dintre ei.

Eu am spus de nenumarate ori ca te poti incadra in conceptul de RAW VEGAN cu dieta keto – mananci nuci, seminte, legume, salate de cruditati, avocado, nuca de cocos, iar eu din astea mananc destul de des.

Doar ca multi promoveaza cerealele la pret de carne si detoxifierea cu fibre din cereale sau cu fresh-uri de fructe…am tot vorbit despre lucrurile astea de-a lungul timpul si nu are rost sa mai continui discutia pentru cei care nu au chef oricum sa auda sau sunt prea indoctrinati pentru a intelege niste lucruri civilizate…eu nu intru pe paginile raw-veganilor si vegetarienilor, unii dintre ei intra aici sa imi frece mie ridichea…sa si-o frece lor…si sa mai manance 10 portocale odata.

Nu de putine ori am vazut vegetarieni grasi si oameni care au tinut post…grasi. Problema este in aceste concepte prost intelese.

Poti sa nu mananci carne din motive etice.

Poti sa nu mananci carne din motive …de gust…nu-ti place, nu te simti bine cand o mananci, nu o tolerezi, ai alergie…desi este foarte putin probabil.

La fel de bine poti sa ii lasi in pace pe aia care o mananca. Evolutiv vorbind, am mancat carne o gramada de timp.

4 miliarde de ani de evolutie. Ca oameni doar 2.5 miliarde. De la H. hablis => H. erectus => H.antecessor => H. heidelbergensis => H. rhodesiensis => H. Hablis omul primitiv a mancat carne, organe, sange ( mai sunt si azi unele triburi care beau sange de camila – in cinstea vegetarienilor si crudivorilor ).

Cu alte cuvinte destule proteine si grasimi.

Din cand in cand mancau o cantitate mica de glucide din diverse plante , tuberculi, bulbi, fructe in sezon, seminte si nuci; 100 000 de generatii de vanatori culegatori care au murit foarte tineri prin accidente sau ucisi de un pradator.

Faceau efort scurt, intens, nu foarte frecvent – cand incercau sa prinda / ucida un animal pentru a-l manca sau sa scape de un pradator.

Nu-mi aduc aminte sa fi vazut vreodata poze cu omul primitiv aratand altfel decat foarte bine – cu musculatura dezvoltata. *

Cu vreo 10 000 de ani in urma a aparut agricultura. Vreo 500 de generatii au ‘ beneficiat ‘ de o crestere inceata a glucidelor alimentare, pe seama cerealelor.

S-a trecut de la nomadism si vanatoare / cules – la agricultura si stabilimente umane pe langa terenul cultivat.

Consumul de glucide a crescut foarte mult, efortul s-a diminuat, dar a continuat sa existe, fiind necesar pentru munca fizica pe camp.

Nu a fost chiar asa de rau, desi bolile inflamatorii, virale, bacteriene, infectiile de tub digestiv au omorat milioane de oameni.

Se pare ca au o legatura cu cerealele, dar nu intru acum in detalii.

Mergem mai departe.*

Acu vreo 250 ani – revolutia industriala – vreo 13 generatii au ‘ beneficiat ‘ de o crestere remarcabila a glucidelor din alimentatia lor, in special RAFINATE.

Sobolanilor si insectelor le plac cerealele nerafinate.

Ele mai au niste vitamine, niste minerale, poate ceva fibre pe langa bomba de glucide. Prin rafinare – faina alba – se pastreaza mult mai bine si dureaza mai mult pe raft.

Totodata, nu prea mai atrage sobolani sau insecte. Probabil sunt mai destepte ca noi. *

De prin 1950 cand a fost promovata masiv margarina – uleiul vegetal hidrogenenat.

Articolul continuă după reclame

Ulterior, pentru ca era vegetala, a crescut enorm consumul acesteia, pe fondul unei mizerii / facaturi stiinfice.

Untul si untura au fost legate miseleste de boala cardiovasculara si oamenii au fost pacaliti ca margarina e cu mult mai buna.

* Totodata, bauturile carbogazoase si sucurile de fructe au ajuns sa reprezinte un procent important in caloriile zilnice – si aici este vorba de exces de fructoza din fructe sau de sirop de fructoza extras din porumb…adaugat…iar aceasta mizerie reprezinta cauza obezitatii, conform WIKIPEDIA.

Partea cu adevarat criminala este ca poate glucidele ar fi OK pentru un om care face mult efort sau unul cu metabolism binecuvantat, dar efortul fizic datorat industrializarii a scazut enorm.

Adica nu mai facem absolut deloc efort. Mergi pe jos cu masina.

Urci scarile cu liftul. Efortul de a-ti cumpara / prepara mancare a scazut fenomenal.

Preferi o comanda / semipreparate. Timpul pentru a manca a scazut fenomenal.

Nu mai te hranesti, doar mananci. Adica bagi ceva la mat si aia e.

Undeva in toate chestia asta e o mare greseala. Oare unde o fi ? Azi vedem efectele.

Boala cardiovasculara e ucigasul numarul I, cancerul numarul II si diabetul de tip 2 si obezitatea sunt epidemice.

Iar medicina moderna iti spune sa mananci mai multe cereale, chiar daca esti diabetic, obez, ai sindrom metabolic sau prediabet.

Totodata, cerealele si fructele sunt recomandate pentru slabit.

Nu o sa neg ca stiu povesti privind recomandari de margarina pe paine si mezeluri. De la nutritionisti cu staif.

Nasol moment, misto coliva.

Am vazut pe Discovery un documentar despre mega-obezi care se opereaza. Oamenii aia par desprinsi din filmele SF.

Dar cel mai rau m-a durut marturia filmata a unei domnite ajunsa la un BMI de 107 ( la 1.54 m avea 254 kg ) – ca manca dulciuri, ca e dependenta de ele, in special de inghetata.

Isi permitea sa dea 100 lire in fiecare zi pe ele dupa ce se casatorise.

Mama ei fusese grasa si ii controlase strict dieta ani de zile.

Pentru a nu treace si ea prin chinul de a fi gras.

Cum a ‘scapat’ de controlul de a avea o dieta prestabilita, cum s-a bagat cu nasul in torturi / prajituri si inghetate.

Cred ca nu-ti imaginezi cum arata un om cu 164 kg peste greutatea normala ! Eu am vazut un mega gras si la noi in spital – avea aproape 400kg.

Care din pacate a pierdut pariul cu viata si nu a mai apucat sa fie operat.

Cred ca multi oameni ar trebui bine sa se gandeasca la un lucru – este criminal sa iti permiti sa faci asa si sa ajungi asa.

Nu m-a mai interesat finalul povestii. Probabil a fost operata, apoi reoperata pentru indepartarea pieilor cazute – abdominoplastie, cruroplastie, mastopexie, brahioplastie si multe alte plastii dupa ceva timp.

Un rai pentru chirurgii plasticieni. E clar ca oamenii astia probabil au ei o problema. Mare.

Ideea e ca trebuie sa te opresti.

Nu trebuie sa ajungi cu mai mult de 20-30-40 kg peste greutatea normala.

Exista un punct fara de intoarcere – nu vei mai tine nici o dieta, vei fi deprimat ( fata asta biata de ea se ura atat de rau pe ea incat se zgariase cu unghiile pe piele, avea rani ), vei fi necompliant, rezultatele vor aparea greu, vei trisa, va fi un cerc vicios si te vei intoarce la ceea ce a produs din start problema.

Glucidele rafinate – glucoza si sirop de fructoza, dar si grasimile vegetale hidrogenate din patiserie, cofetarie, fainoase, zaharoase !

Totodata, mare atentie la fructele in exces…un mar pe zi nu e problematic, un suc din 10 mere…da, e problematic rau.

Cauza trebuie indepartata si problema se va rezolva. Intr-un final.

Publicitate

This website uses cookies.