SANATATE

De ce este gutuia o adevarata minune pentru organism

Gutuile se coc toamna insa pot fi consumate pe toata perioada anului sub forma de ceai, extract, suc sau marmelada.

Beneficiile gutuilor pentru organism

Gutuile şi sistemul imunitar

În urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar şi de greci pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru stimularea potenţei.

Iar strămoşii noştri ştiau foarte bine de ce luau anumite decizii: gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu.

Pe lângă aceste întăritoare, vedetele toamnei se bucură de prezenţa principiilor bioactive – taninul, pectinele – şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP.

Tanina, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Un alt atu al gutuilor pleacă de la concentraţia mare de potasiu care scade presiunea vasculară.

Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă. Cu forma lor bivalentă, între măr şi pară, gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.

Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita.
Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor.

Susbtanţele pectice din gutui sunt esenţiale în reducerea colesterolului!

Te ajuta sa slabesti – gutuile au un continut caloric redus, 100 de grame de gutuie cruda continand numai 57 de calorii. Mai mult decat atat, coaja de gutuie contine cantitati mari de fibre, ceea ce inseamna ca faciliteaza digestia si mentine senzatia de satietate.

Articolul continuă după reclame

Amelioreaza si chiar trateaza problemele gastrointestinale – catechina si epicatechina care se regasesc in fibrele din gutui curata colonul de toxine si protejeaza membrana care captuseste stomacul. Astfel, majoritatea afectiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui.

Au proprietati antiinflamatoare – gutuile coapte sunt bogate in vitamina C, acoperind chiar un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Vitamina C nu numai ca intareste sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatoare, insa are si proprietati antialergice. Dermatita atopica, dar si cistita, pot fi ameliorate prin consumul de gutui.

Trateaza greata si varsaturile

Gutuile fierte sau coapte au capacitatea de a ameliora greata si varsaturile. Capacitatile diuretice ale gutuilor contribuie, de asemenea, la reducerea senzatiei de greata.

Regleaza tensiunea arteriala – potasiul are un rol esential in mentinerea tesiunii arteriale in parametrii normali, iar gutuile se bucura de un continut bogat in potasiu. Consumand gutui, care regleaza tensiunea arteriala, reduci riscul de ateroscleroza, de afectiuni cardiace si de infarct.

Stimuleaza circulatia sanguina – intrucat au un continut bogat in fier, cupru si zinc, minerale care au un rol important in producerea celulelor rosii, gutuile stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea intregului organism.

Estompeaza stresul si combat anxietatea – gutuile contin antioxidanti care au capacitatea de a reduce stresul si de a oferi o stare de calm mintii, combatand si prevenind totodata anxietatea.

Previn reactiile alergice – gutuile au capacitatea de a preveni declansarea unei reactii alergice. Aplicate sub forma de compresa pe piele, acestea amelioreaza iritatiile cutanate.

Previn cancerul – fiind bogate in antioxidanti de pret, gutuile neutralizeaza efectele radicalilor liberi din organism, prevenind o serie de afectiuni, printre care si cancerul.

Publicitate

This website uses cookies.