INSTANT

De ce e bine sa consumi prune uscate -Toti trebuie sa afle

Prunele uscate au un gust dulce si sunt bogate in nutrienti. Ca si alte fructe uscate, acestea pot fi gasite pe toata perioada anului.

Contin: vitamina A, C si grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier si putine calorii.

De asemenea, prunele uscate ofera organismului o cantitate de fibre, care potolesc foamea si o amana pentru mai multe ore.

Cercetarile moderne efectuate in laboratoare confirma faptul ca prunele uscate sunt un aliment delicios, dar si un medicament de nadejde in caz de nevoie.

Atat proaspete, cat si uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetari datorita continutului mare de fitonutrienti numiti acizi neoclorogenici si clorogenici. Substantele gasite in prunele proaspete si in prunele uscate se numesc fenoli, iar proprietatile lor antioxidante au fost indelung studiate.

Portia de sanatate zilnica de sanatate = 6 prune uscate

Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.

Abilitatea prunelor uscate de a stopa raul facut de oxigen celulelor noastre este data si de continutul de beta caroten. Beta carotenul functioneaza ca un antioxidant, eliminand radicalii liberi, potrivit Agerpres citat de stiripesurse.ro.

Prunele uscate sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, astfel redand si riscul accidentelor vasculare cerebrale. Eficienta alimentelor bogate in potasiu in scaderea presiunii sanguine a fost demonstrata intr-un numar mare de studii.

Potasiul stopeaza pierderea de calciu prin urina si astfel ajuta la prevenirea subtierii oaselor in mod rapid. Prunele, prin continutul de vitamina A, contribuie la refacerea si cresterea oaselor.

Articolul continuă după reclame

Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange si la cresterea sensibilitatii insulinei, astfel jucand un rol important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2.

Aceste fibre ofera si o senzatie de satietate, fiind recomandate in curele de slabire.

Resveratrolul care se gaseste in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana in prezent, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidantii puternici din aceste fructe ajuta la eliminarea celulelor deteriorate care afecteaza memoria.

Prunele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipatia. Pe langa faptul ca ajuta tranzitul intestinal, astfel scazand riscul aparitiei cancerului de colon si a hemoroizilor, fibrele insolubile ofera hrana bacteriilor „prietenoase” din intestinul gros.

Acidul propionic poate fi in parte responsabil pentru proprietatile de reducere a colesterolului oferite de fibre.

Un alt avantaj al consumului de prune il reprezinta faptul ca sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbtie a fierului. Prunele au mari proprietati energizante, in special datorita continutului natural de zaharuri. Ele pot alunga oboseala sau senzatia de stres.

Se recomanda insa a fi consumate cu moderatie de catre persoanele care au probleme cu glicemia si au un risc crescut de a face diabet. De asemenea, nu este recomandat sa mancam prune uscate si afumate, acestea contin substante care pot fi cancerigene.

Publicitate

This website uses cookies.