INSTANT

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

In plus fata de recunoasterea simptomelor cancerului ovarian, exista alte cateva lucruri care ar trebui cunoscute:
– riscul de aparitie al cancerului ovarian este de 1 la 72
– supravieturirea generala la cinci ani est de 46%
– supravietuirea la cinci ani cand diagnosticul este pus precoce este de 93%.

Totusi, doar 19% dintre femei sunt diagnosticate inainte de avansarea bolii ; 75% dintre paciente sunt diagnosticate dupa extinderea acestuia.
– intre 70 si 90 % dintre femeile diagnosticate in stadiu avansat cu cancer ovarian vor prezenta recurente.
Cancerul ovarian: mai fatal decat cel mamar

Majoritatea medicilor considera ca cel mai mortal dintre cancerele ginecologice este cel mamar, dar studiile epidemiologice arata ca rata de supravietuire la 5 ani in cazul cancerului mamar este de 89%.
Cel mai mortal cancer ginecologic este cel ovarian, iar rata sa de supravietuire la 5 ani este de 46%.

Cancerul este o boala periculoasa si misterioasa pentru persoanele care nu stiu multe lucruri despre el. In mod normal organismul uman este format din celule si tesuturi; pe masura ce celulele imbatranesc mor si sunt inlocuite de alte celule. Organismul produce aceste noi celule prin dezvoltarea si apoi diviziunea celulelor sanatoase. Uneori organismul produce prea multe celule si astfel se formeaza tumorile (mase de tesut).

Articolul continuă după reclame

Tumorile nu sunt intotdeauna canceroase, existand si tumori benigne. Tumorile canceroase poarta si numele de tumori maligne; acestea pot fi amenintatoare de viata. Ambele tipuri de tumori pot fi indepartate chirurgical, dar cele canceroase au o probabilitate mai mare de a se reface si au posibilitatea de a disemina in alte parti ale corpului.

Cand acest lucru se intampla celulele canceroase se indeparteaza de tumora originala si intra in fluxul sanguin pe care il folosesc pentru a se deplasa in organism. Cand celulele se disperseaza in acest mod, fenomenul se numeste metastazare si astfel pot apare noi tumori la distanta de cea originala.
Cancerul ovarian poarta acest nume intrucat tumora apare prima data la nivelul ovarelor si este formata din celule reproducatoare ovariene. Ovarele fac parte din sistemul reproducator feminin si sunt atasate uterului prin trompele uterine. Cand o tumora maligna incepe sa se dezvolte la nivelul ovarului, aceste structuri pot fi afectate datorita proximitatii cu ovarele. Cand celulele tumorale incep sa disemineze in mod obisnuit ele ajung mai intai in abdomen, datorita pozitionarii sistemului reproducator. De asemeni, celulele canceroase pot afecta nodulii limfatici si pot intra in fluxul sanguin si afecta diferite organe.
Care sunt factorii de risc
Deși cauzele exacte cale cancerului ovarian nu sunt încă clare, specialiștii au reușit să identifice o parte dintre factorii de risc care conduc la apariția acestuia. Printe factorii de risc ai cancerului ovarian cei mai importanți sunt:
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Page: 1 2 3

This website uses cookies.