De ce apar durerile de articulații la menopauză și cum le puteți ameliora
Mai multe femei decât bărbaţi cu vârste de peste 50 de ani se confruntă cu dureri articulare. Un studiu canadian a confirmat faptul că 62% dintre persoanele care suferă de dureri articulare sunt femei.
Faptul că bărbaţii şi femeile sunt afectaţi în mod diferit arată rolul jucat de
hormoni în această legătură. Durerile articulare, în timpul şi după perioada menopauzei, ar putea apărea din cauza scăderii nivelului de estrogen şi progesteron din organism. Corelaţia reală dintre estrogen şi durerile articulare nu este clar înţeleasă, dar estrogenul este cunoscut ca având efecte antiinflamatorii în organism.
Aşadar, această epuizare a estrogenului în timpul menopauzei poate face femeile mai sensibile la durere.
Cum este durerea comună a articulațiilor asociată cu menopauza?
Durerile articulare nu sunt corelate direct cu schimbările care au loc în timpul menopauzei, cum ar fi fluctuațiile nivelului de estrogen, deși
deficitul de estrogen poate avea un impact asupra țesutului osos. Totuși, femeile pot resimți mai des dureri articulare care apar odată cu înaintarea în vârstă. Simptomele menopauzei cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, starea de depresie și problemele de concentrare sunt corelate cu durerile articulare la femeile aflate la menopauză.
Cum le ameliorați
Efectuați o vizită la medic pentru a verifica exact cu ce fel de dureri articulare vă confruntaţi!
Rămâneţi active şi în formă – există o serie de exerciţii concepute special pentru a ajuta la menţinerea articulaţiilor flexibile şi puternice!
Încercaţi să vă menţineţi o greutate optimă – reduceţi riscul de a dezvolta dureri articulare prin reducerea presiunii asupra şoldurilor şi genunchilor!Protejaţi-vă articulaţiile prin evitarea încordării repetitive!
Tratamentul comun pentru simptomele menopauzei este constituit de terapia de substituție hormonală (TSH). În timp ce TSH este cel mai eficient tratament pentru simptomele menopauzei cauzate de scăderea nivelului hormonilor, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, modificări ale dispoziției, și uscăciunea vaginala – TSH nu funcționează la fel de bine pentru ameliorarea durerilor articulare. Aceasta deoarece schimbarea nivelurilor de hormoni nu provoacă în mod direct dureri articulare.
Evitaţi stresul – hormonul cortizol, lansat ca răspuns la stres, funcţionează ca un agent inflamator. Stresul susţinut, pe care majoritatea dintre noi îl experimentăm, poate provoca inflamaţii ce se răspândesc extrem de rapid, dar modificarea stilului de viaţă poate ajuta la reglarea nivelului de cortizol.
Reduceţi aportul de carbohidraţi şi zahăr întrucât inflamaţia cronică poate fi cauzată de o dietă prea bogată în carbohidraţi rafinaţi (pâine albă, orez, făină) şi produse cu un conţinut ridicat de zahăr. O dietă bogată în carbohidraţi favorizează niveluri prelungite de insulină, care perturbă metabolismul celular şi răspândeşte inflamaţia.
Mâncaţi mai multe fructe şi legume deoarece conţin antiinflamatori naturali. Murele, cireşele sau afinele sunt extrem de benefice în tratarea inflamaţiei şi a durerii.
Utilizaţi suplimente de calitate ce conţin omega 3!
Produsele naturale folosite în timpul menopauzei pot ajuta la redresarea nivelului de hormoni în organism!
Remedii naturale:
Studiile au indicat beneficii în cazul în care dieta include avocado și soia la pacienții care suferă de artrită la șold și genunchi.
Există unele dovezi că măceșele și ghimbirul concentrat ar putea fi folositoare, și, deși uleiul de pește are proprietăți anti-inflamatorii, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii.
Magneziul relaxează mușchii și ameliorează durerile (acest lucru este valabil și pentru durerile cauzate de artrită, desigur), și, mai mult, ajută oasele să se mineralizeze. Includeți în dietă alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verde închis, spanacul, nuci, legume și fasole verde.
Sursa:estroplus.ro
www.doctorulzilei.ro