Traim intr-o lume in care aproape ca nimic nu mai este natural si suntem inconjurati de foarte multe toxine, fie ca este vorba de inalbitorul pe care il folosim, de pesticide si altele care ne afecteaza pe noi si afecteaza mediul in care traim.
Depinde de noi exclusiv, de alegerile pe care le facem, daca vrem sa ducem un stil de viata sanatos sau unul mai putin sanatos.
Ficatul este un organ foarte important pentru organism. icatul are peste 500 de functii , unele atat de complexe, incat fara ficat nu se poate trai, si nu exista un aparat sau sistem care sa poate inlocui toate functiile
ficatului (asa cum exista dializa in bolile de rinichi, sau inima artificiala in bolile de inima). Cele mai importante functii ale ficatului sunt urmatoarele:
Functia ficatului de procesare (transformare) si stocare a principiilor alimentare (glucide, proteine, lipide, vitamine si saruri minerale), pentru a le face utilizabile de celulele organismului;
Loc de stocare pentru vitaminele A,D,E,K si B12, fier si zaharuri.
Functia ficatului de sinteza de glucoza din acid lactic – de aceea la bolnavii cu ciroza scade glicemia si este nevoie de perfuzii cu glucoza
Functia ficatului de metabolizare a produsilor de degradare a globulelor rosii – din care rezulta bilirubina care se elimina in bila
Functia ficatului de sinteza si secretie de bila
Functia ficatului de transformare a unor substante toxice in produsi netoxici, care sunt eliminati prin bila.
Functia ficatului de metabolizare a alcoolului.
Metabolizarea unora dintre hormoni.
Sinteza de proteine necesare pentru buna functionare a organismului (crestere, regenerarea tesuturilor, echilibrul apei in organism, apararea imunitara impotriva infectiilor, etc).
Este foarte important ca ficatul sa fie sanatos. Mai jos va prezentam o lista cu alimente foarte eficiente in detoxifierea ficatului.
1. Sfecla rosie si morcovii. Morcovii sunt bogati in glutanion, o proteina care ajuta la detoxifierea ficatului. Atat morcovii cat si sfecla rosie sunt bogati in flavonoizi si betacaroten.
2. Rosiile. Abunda in glutanion, iar licopenul din rosii va va proteja si impotriva cancerului la san, la piele si la plamani.
3. Grapefruit. De asemenea bogat in glutanion, dar bogat si in antioxidanti, vitamina C. Ajuta in producerea enzimelor de detoxifiere ale ficatului.
4. Spanacul. Spanacul raw este o sursa foarte bogata de glutanion si stimuleaza producerea de detoxifiere ale ficatului.
5. Citricele. Lamaile si Lime contin foarte multa vitamina C care ajuta la detoxifierea ficatului si la sintetizarea materialelor toxice in substante care pot fi absorbite de apa.
6. Varza. Izotiocianat (ITCs) realizat din glucosinolul verzei este foarte eficient in detoxifierea ficatului.
7. Turmeric. Este condimentul preferat al ficatului si ajuta enzimele sa elimine factorii cancerigeni din organism.
8. Nucile. Sunt o sursa excelenta de glutanion, acizi grasi omega 3, aminoacizi, toate nemaipomenite pentru detoxifierea ficatului.
9. Avocado. Abunda in nutrienti si ajuta corpul sa produca glutanion.
10. Merele. Bogate in pectine si in alte substante care curata si elimina toxinele din tractul digestiv.
11. Varza de Bruxelles. Este bogata in sulfur si antioxidant glucosinolat care forteaza ficatul sa elibereze enzime ce facilliteaza detoxifierea.
12. Usturoiul. Este de asemenea bogat in sulfur care activeaza enzimele ce elimina toxinele din organism. Usturoiul este bogat si il alicin si seleniu, doua elemente care ajuta in curatarea ficatului.
13. Papadia. Radacina de papadie ajuta ficatul sa descompuna grasimile ingerate.
14. Legumele verzi. Sunt foarte bogate in clorofila care absorb toxinele, stimuleaza secretia bilei, neutralizeaza metalele grele, chimicalele si pesticidele, luand din povara suportata de catre ficat.
15. Sparanghel. Este un excelent diuretic si ajuta atat in detoxifierea ficatululi cat si a rinichilor.
16. Ceaiul verde. Este bogat in antioxidanti cunoscuti drepot catechine.
17. Uleiul de masline. La fel ca si semintele de in, asigura organismului acea baza de lichid care absoarbe toxinele din corp.
18. Legumele crucifere. Broccoli si conopida stimuleaza productia de enzime care ajuta in eliminarea toxinelor si a altor elemente cancerigene.
19. Cereale. Cerealele bogate in gluten cum ar fi graul, faina, pun o mare greutate pe ficat. Optati, in locul acestora, pentru quinoa, mei sau hrisca.
SURSA: www.thinkinghumanity.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau
This website uses cookies.