Cum stii ca ai mancat prea mult zahar

Organizatia internationala care se ocupa cu situatia sanatatii pe glob (OMS) ne atentioneaza ca ne hranim cu prea mult zahar.

Acest lucru produce în timp obezitate, dar si alte consecinte care afecteaza starea de sanatate, care au legatura cu cresterea în greutate si anume: diabet, boala cardiovasculara, boli de ficat, hipertensiune arteriala si altele.

Chiar si mancarea pentru bebelusi poate contine prea mult zahar. Potrivit specialistilor unele produse pentru cei mici pot avea un continut de 3 ori mai mare de zahar comparativ cu ce ar fi normal. Este foarte important ca mancarea bebelusilor sa fie sanatoasa, de aceea trebuie sa se cumpere produse care nu contin foarte mult zahar.

Mamicile pot prepara singure mancarea acasa pentru copiii lor, astfel pot evita sa cumpere ceea ce gasesc în supermarket-uri. Una din analizele importante pentru sanatate, care ar trebui sa se faca anual, în scop profilactic este glicemia sau determinarea concentratiei nivelului de glucoza din sange.

Prin aceasta se poate depista daca nivelul glucozei în sange este crescut, caracteristic unor afectiuni si boli ca de exemplu: stres, infectii, diabet, hipotiroidie, insuficienta hepatica, insuficienta hipofizara, intoxicatie alcoolica mare.

Pentru a tine nivelul glicemiei sub control trebuie sa reducem consumul de zahar, sa consumam mai putine alimente care contin mult zahar (dulciuri, fructe confiate, fructe modificate genetic, prajituri si multe altele).

Semne care pot indica faptul ca mananci prea mult zahar:

Obezitatea – Aceasta afectiune reprezinta o consecinta a consumului de alimente bogate în zahar, iar ea la randul ei poate fi cauza principala a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Cei care au obezitate mare pot suferi si de afectiuni psihiatrice, de depresie, lipsa a încrederii în fortele proprii si a stimei de sine.

Pentru a combate obezitatea trebuie redus consumul de alimente grase, de produse bogate în zahar si schimbat stilul de viata, din unul sedentar în unul activ.

Cariile dentare – Dulciurile strica dintii. Bomboanele, ciocolata si produsele de acest fel produc carii dentare.

Zaharul schimba pH-ul din cavitatea bucala si acest lucru favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si deteriorarea smaltului dintilor. Treptat dantura va fi afectata de carii, vor aparea pete pe dinti, dureri de dinti si chiar se vor produce afectiuni ale gingiilor.

La aparitia unei carii dentare este nevoie de tratament la medicul stomatolog pentru a se preveni distrugerea si pierderea dintelui. Amanarea prezentarii la medic poate duce în timp la agravarea cariei, la necesitatea unei extractii dentare (cand dintele nu se mai poate trata).

Articolul continuă după reclame

O alta problema este durerea de dinti, care daca se produce frecvent înseamna ca sunt probleme destul de grave iar abuzul de medicamente calmante nu este o solutie deoarece în timp poate cauza afectiuni la alte organe, la stomac, rinichi si ficat. Pentru a avea dinti sanatosi mergeti cat mai des la medicul stomatolog pentru prevenirea problemelor dentare si consumati cat mai putin zahar!

Ai pofta de a manca mereu dulciuri – Acest lucru arata ca organismul tau s-a obisnuit sa primeasca mult zahar. Consecintele consumului mare de zahar sunt grave pentru sanatate. Zaharul poate fi privit si ca un medicament sau ca un drog deoarece creeaza dependenta, induce acea senzatie în organism de a fi consumat iar si iar, tot mai mult.

Cu siguranta ati observat ca persoanele care mananca dulciuri sau prajituri frecvent, simt mereu nevoia de a consuma astfel de produse mai des, doar din placere, chiar daca nu mai au senzatia de foame. Unii producatori tin cont de acest lucru si de aceea folosesc zahar ca ingredient, astfel produsele lor alimentare se vand mai bine.

Urinari frecvente – Zaharul în exces poate produce urinari frecvente si abundente. Astfel de simptome sunt caracteristice si diabetului, deci trebuie luate în serios si mers la medic. În mod normal un om poate urina o cantitate de 2 litri de urina în 24 de ore.

Prezenta glucozei si deci a zaharului în organism poate face ca volumul de urina sa fie mai mare. Faptul ca zaharul este eliminat din organism prin urina prin intermediul rinichilor poate avea un impact si asupra acestor organe.

Inflamatii ale pielii, punctele negre, cosurile sau acneea – Zaharul poate afecta aspectul pielii, poate agrava simptomele caracteristice unor afectiuni ale pielii?

Potrivit specialistilor zaharul sau alimentele cu acest ingredient, sau cu un indice glicemic mare, pot avea o influenta negativa asupra proceselor inflamatorii din organism. De asemenea, excesul de zahar va produce o rezistenta la insulina în timp, în organism, ce are consecinte asupra sanatatii.

Daca se reduce consumul de zahar se pot ameliora sau se poate preveni exagerbarea unor afectiuni dermatologice, ca de exemplu: inflamatiile pielii, punctele negre, acneea rozacee.

Printr-o dieta sanatoasa (cu alimente ce nu au decat foarte putin zahar) se poate îmbunatati aspectul pielii (care este afectata de acnee), acest lucru se va observa destul de bine dupa cateva luni.

Sursa: anatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook