Articole

Cum se tratează corect varicele, boala care afectează un sfert din populatie

Senzaţia de picioare „grele”, vene proeminente la nivelul gambelor, umflarea mai acută a picioarelor în perioada caldă, sunt semne destul de clare că suferi de varice. Sarcina şi perioada de timp prelungită în care stai în picioare sunt factori care agravează varicele, însă în 95 la sută din cazuri această boală se moşteneşte.

Ce poţi face dacă vrei să scapi de ele? Soluţiile sunt destul de simple dacă mergi la medic de la primele semne.

Varicele se transmit genetic

Orice ai face, nu ai cum să scapi de varice dacă ai moştenit de la cineva din familie gena răspunzătoare de apariţia acestei boli.

În aproximativ 95 la sută dintre cazuri, varicele se transmit genetic. Aşa că indiferent de măsurile de precauţie pe care le iei, boala se va manifesta fie în tinereţe, fi mai târziu. O modalitate de “tratament” eficient ar fi ca, în primul rând, să ştii ce să faci atunci când boala încep să se manifeste.
Am varice?

Să vedem însă mai întâi care sunt primele semne. La un moment dat, vei observa la nivelul membrelor inferioare o dilataţie de vase (apare de obicei, în partea superioară a gambei, pe partea internă, subcutanat). Sunt de fapt nişte vene de culoare verzui-albăstruie, care, în timp, se dilată din ce în ce mai mult (în mod normal, există o dilataţie de vene şi la sportivi sau la cei care fac efort fizic intens, însă la ei nu este vorba despre varice.

Aspectul varicos este dat de sinuozităţile care se văd pe vene). Cel mai bun moment în care trebuie să mergi la medic este acesta: când observi pe gambă o dilataţie anormală a venelor superficiale. La ce medic ar fi bine să mergi? Acesta ar trebui să fie specialist în flebologie, domeniu al medicinei care se ocupă exclusiv de astfel de probleme, însă din păcate la noi există încă foarte puţini medici flebologi.

Articolul continuă după reclame

Aşa că alte alternative le reprezintă dermatologii şi chiar chirurgii (varicele se operează în orice secţie de chirugie) şi cardiologii. În cadrul sistemului medical de stat singura clinică specializată în flebologie se află în cadrul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Bucureşti, de pe Str. Washington 8-10, ce aparţine de Ministerul Apărării Naţionale. Restul clinicilor specializate în flebologie sunt în sistemul medical particular.

Venele trebuie studiate în profunzime

În urma consultaţiei, medicul va confirma diagnosticul. Uneori însă este nevoie de investigaţii suplimentare pentru examinarea mai profundă a venelor. Examenul Eco-Doppler venos ajută medicul să afle care este şi starea sistemului venos profund, doar tratarea venelor superficiale fiind considerată de specialişti o greşeală. Este foarte important să fie privit în ansamblu sistemul venos al membrului inferior, pentru că există un sistem venos profund (cel mai important, conduce cam 90-95 la sută din sângele care trebuie să se întoarcă de la ţesuturi spre inimă) şi un sistem venos superficial (conduce doar 5-10 la sută din sângele venos către inimă).

În mod paradoxal însă, din punct de vedere al manifestărilor, mai “zgomotoasă” este patologia sistemului venos superficial, ceea ce înseamnă că se văd venele, dilataţiile iar evoluţia către complicaţii este mult mai mare.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Page: 1 2 3

This website uses cookies.