* Operaţia are şi un mare avantaj din punct de vedere estetic: inciziile făcute în timpul operaţiei lasă nişte cicatrici foarte mici, de 3-4 mm, care în decurs de 2-3 luni se estompează şi nu se mai văd.
* Laserul în tratarea varicelor, la început de drum
O a treia modalitate de vindecare a varicelor, încă controversată, o reprezintă laserul.
În România, chirurgia varicelor prin utilizarea laserului endo-venos nu se face încă. Şi în ţările occidentale, metoda s-a introdus de 4-5 ani, însă nu se practică pe scară foarte largă. Este o metodă aflată la început de drum şi care înlocuieşte de fapt smulgerea (stripping-ul). Ce presupune această modalitate de tratament?
Prin impulsul laser pe o fibră optică introdusă endovenos, până în partea de sus a venei safene (la nivelul coapsei) se emit nişte impulsuri laser care fac să ardă vena, pereţii să se lipească prin ardere, vena să se ocluzioneze şi în acest mod să fie scoasă din circuit. Criticile care i se aduc acestei metode sunt legate de temperatura foarte mare folosită, care nu exclude posibilitatea arderii tegumentului (în general vena care este închisă cu laser trebuie să se afle la un minimum de doi centimetri de piele, pentru că dacă este mai aproape există posibilitatea să apară arsuri ale tegumentului).
În plus, există şi o rată de recidive (operaţiile sunt un eşec) raportată la 4 ani de 10-12 la sută, care nu este mică.
* Ce înseamnă recidivă varicoasă?
Şi pentru că am vorbit de recidivele varicose, trebuie să ştii că acestea sunt posibile şi atunci când se foloseşte chirurgia fără stripping.
Recidivă varicosă adevărată înseamnă că operaţia a fost incomplet sau incorect efectuată, iar varicele apar pe acelaşi loc sau pur şi simplu nu dispar. Chiar dacă varicele operate nu mai reprezintă o problemă, predispoziţia către dilataţii venoase va rămâne însă pentru toată viaţa, pentru că este înscrisă în codul genetic.
Aşa că este posibil, fără să fie obligatoriu, ca ulterior operaţiei să se dilate alte vene, din alte zone, şi atunci vor apărea alte varice ce vor necesita o altă intervenţie chirugicală. În acest caz, nu este vorba despre o recidivă adevărată, deşi este percepută de mulţi pacienţi ca o recidivă (se plâng că “au apărut din nou”, însă nu este vorba despre aceleaşi vene, ci de altele). După statistica medicilor români, rata de recidivă este de 7-8 la sută din cazuri, dupa statistica din alte ţări până la 30-40 la sută la 10-15 ani. Sunt chiar situaţii în care la un interval de câteva luni este posibil să se dilate alte vene (la 7-8 pacienţi dintr-o sută).
* Sunt predispuse femeile să facă varice?
Factorul determinat în apariţia varicelor îl reprezintă cel genetic, însă în afara acestuia apariţia bolii varicoase este determinată şi de factori favorizanţi. La femei, este vorba în primul de perioada sarcinii, când profilul hormonal se schimbă, ceea ce face ca pereţii venoşi să fie mai uşor de dilatat. Pe de altă parte, tratamentul anticoncepţional oral poate agrava varicele. Chiar femei tinere (de 10-22 de ani) care i-au anticoncepţionle orale timp îndelungat, vin la medic pentru a fi tratate de varice.
Sporturile de tip volei, baschet, handbal sunt de asemenea factori favorizanţi pentru dezvoltarea varicelor ca şi profesiile care implică ortostatism prelungit (perioadă lungă în care se stă în picioare) de exemplu chirurgii, frizerii, stomatologii, vânzătorii. Nu în ultimul rând, obezitatea este un factor favorizant pentru apariţia varicelor atât la femei cât şi la bărbaţi.
* 25 la sută din populaţie suferă de varice
În rândul populaţiei generale, varicele au o incidenţă extrem de mare, 25 la sută din oamenii obişnuiîi, atât bărbaţi cât şi femei, în procentre aproximativ egale (55 la sută femei, 45 la sută bărbaţi). Motivele pentru care mai mult femeile ajung la medic sunt legate de faptul că ele sunt mai preocupate de această afecţiune, trebuie să treacă prin perioada de graviditate, ceea ce face ca afecţiunea să se agraveaze mai uşor iar femeile să vină mai devreme şi mai frecvent la medic. Procentele înregistrate în România se încadrează în incidenţa medie raportată în Europa şi America de Nord.
Pentru a preveni aprariţia tuturor simptomelor menţionate şi a complicaţiilor, operaţia trebuie făcută atunci când varicele se văd şi nu dor încă. În acest fel şi intervenţia chirugicală va avea o amploare mai mică, numărul de incizii va fi mai mic, afecţiunea este “surpinsă” mai din timp şi nu mai evoluează (numărul venelor dilatate va fi mai mic). Atunci când boala este lăsată să evolueze mai mulţi ani, se observă că dilatarea venelor se face nu numai pe tronsonul principal al venei safene, pe partea interioară a coapsei şi a gambei, ci şi pe lateral, anterior sau posterior pe gambă sau pe coapsă. În această din urmă situaţie şi intervenţia chirugicală va fi mai laborioasă iar posibilele complicaţii mai numeroase.
Sursa: www.doctorulzilei.ro
This website uses cookies.