Cancerul de ficat este adeseori lipsit de simptome, mai ales în stadiile incipiente ale bolii.
Statisticile Cancer Research UK arată că aproape jumătate din cazurile de cancer la ficat pot fi prevenite, dacă acordăm mai mare atenţie corpului nostru şi stilului de viaţă pe care îl avem.
Consumul de alimente bogate în grăsimi şi excesul de alcool sunt principalele cauze care duc la îmbolnăvirea ficatului.
La nivel hepatic pot sa apara si tumori maligne (primare sau diseminate, metastatice), dar si benigne (noncanceroase). Datorita faptului ca originea tumorilor este variata, si abordarea terapeutica este foarte diferita.
Prognosticul si evolutia postratament sunt influentate de o serie de factori, care trebuie analizati anterior instituirii terapiei. Intotdeauna riscurile trebuie analizate comparativ cu beneficiile, iar decizia terapeutica trebuie luata doar daca balanta este in favoarea beneficiilor pentru pacient si daca tratamentul poate sa amelioreze calitatea vetii pacientului.
Tumorile benigne ale ficatului includ:
– Hemangioame (tumori de natura vasculara);
– Adenoame hepatice;
– Hiperplazie nodulara focala.
Nici una din aceste tumori nu este insa cancer hepatic, si nici tratamentul acestora nu respecta principiile terapiei antineoplazice.
Ele pot fi tinute sub observatie pentru a se urmari evolutia in timp si doar daca exista riscul aparitiei unor hemoragii masive (cum este posibil daca exista un hemangiom) se poate interveni chirugical pentru rezectia tumorii.
Tumorile maligne hepatice sunt:
– Carcinomul hepatocelular (este cel mai frecvent tip de cancer hepatic);
– Hepatoblastomul (este un cancer foarte rar, care apare la copii cu varsta sub 4 ani, si care raspunde foarte bine la tratament);
– Colangiocarcinomul (este de fapt cancer al canalelor biliare).
Iată câteva simptome pe care multă lume le ignoră, dar care pot ascunde o suferinţă a ficatului!
Simptome ale cancerului de ficat
Ficatul are un rol esenţial în organism: acest organ unic metabolizează glucoza, sintetizează lipidele, lipoproteinele şi fosfolipidele, reglează nivelul colesterolului şi secretă bilă, care are un rol extrem de important în digestia şi absorbţia lipidelor şi vitaminelor liposolubile.
Atunci când funcţiile ficatului sunt perturbate, apar tot felul de indicii pe care corpul nostru ni le oferă. Iată care sunt acestea!
Scăderea neintenţionată în greutate
Lipsa poftei de mâncare
Senzaţia de balonare după mese, chiar dacă nu mâncăm mult
Greaţa
Vărsăturile
Durerile de stomac şi umflarea abdomenului (ascită – acumulare de lichid în interiorul cavităţii peritoneale)
Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter) – apare din cauza nivelului crescut de bilirubină în sânge, care nu este metabolizată corect de către ficat
Mâncărimi pe piele – sunt adesea asociate cu icterul, dar şi cu o afecţiune hepatică numită colangită biliară primitivă
Oboseala şi slăbiciunea musculară
Preventie
Cancerul hepatic nu poate fi prevenit, insa exista o serie de masuri pe care pacientii cu factori de risc le pot lua astfel incat sa evite progresia catre o astfel de afectiune cu potential letal.
Acestea includ:
– Imunizarea impotriva hepatitei B (mai ales pentru profesiile cu risc);
– Evitarea consumului abuziv de alcool;
– Evitarea steroizilor anabolizanti;
– Evitarea administrarii suplimentelor cu fier in cazul in care nu exista deficite in organism;
– Evitarea comportamentelor cu risc (parteneri sexuali multipli, utilizare de droguri injectabile) care pot favoriza contactarea unei infectii cu virusuri hepatice B sau C;
– Evitarea lucrului in medii toxice.
Surse: www.csid.ro