O ciuperca care traieste in organismul uman, cunoscuta sub denumirea de candida, in momentul multiplicarii modifica echilibrul natural al florei si astfel apare candidoza.
Atunci cand aceasta ciuperca se dezvolta excesiv te poti confrunta cu simptome precum oboseala, obezitate, dureri articulare sau sindromul intestinului iritabil .
Fiind una dintre cele mai frecvente infectii fungice, candida traieste in sistemul digestiv uman, poate patrunde in sange si de aici poate ajunge extrem de usor in tot organismul.
Se regaseste in flora vaginala fara a provoca vaginita, insa aceasta se activeaza in momentul in care se petrec anumite schimbari la nivel celular, iar flora intestinala si cea vaginala este afectata.
Motivele care favorizeaza aparitia acestei afectiuni sunt diverse de la utilizarea accentuata a antibioticelor pana la un consum exagerat de zahar sau un nivel ridicat de stres.
Cum se manifesta vaginita
Cand anumite substante din interiorul vaginului irita zona sau sunt prezenti anumiti agenti infectiosi atunci se produce inflamarea vaginului, afectiune cunoscuta sub denumirea de vaginita.
Principala cauza a acestei afectiuni este infectia fungica provocata de Candida Albicans si imediat cum aceasta ciuperca a inceput sa se multiplice excesive te poti confrunta cu senzatia de mancarime sau usturime la nivel vaginal, posibile iritatii sau inflamatii atat la nivel vaginal cat si vulvar, dar si cu secretii de diferite culori si vascozitati, miros neplacut, usturime la urinare si durere in timpul actului sexual. Din pacate, candidoza vaginala poate fi recuenta afectand mai ales persoanele cu varste intre 20-30 de ani.
Din ce cauza apare?
Candidoza se poate extinde de la nivel bucal spre zona vaginal si invers si poate aparea in urma sau in timpul unei sarcini, a unui tratament cu antibiotice fara a folosi si probiotice, atunci cand te confrunti cu o imunitate scazuta, cand sunt prezente microleziuni la nivel vaginal, folosesti anticonceptionale sau te confrunti cu anumite afectiuni printre care si diabetul zaharat.
Este important de precizat ca in lupta impotriva dezvoltarii acestei ciuperci, dieta joaca un rol extrem de important. Astfel ca sunt anumite alimente ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta.
Planul dietei pentru candidoza in patru pasi
Atunci cand ciuperca vinovata de aparitia candidozei a crescut excesiv, este timpul sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata pentru a inversa acest proces.
1. Detoxifiere
In primul rand, trebuie sa-ti cureti organismul de toate toxinele care amplifica dezvoltarea candidozei. Pentru aceasta ai nevoie de sucuri din legume proaspete, apa din abundenta, ceaiuri din ierburi si de exercitii fizice.
2. Echilibreaza productia de candida
Utilizeaza o combinatie de plante cu efect antimicrobian timp de 15 zile, apoi fa o pauza de cinci zile, pentru a evita ca ciuperca sa dezvolte o imunitate la ierburi.
Repeta atat cat timp este necesar. Printre aceste plante se numara urmatoarele: cicoare, cimbru, ciulin, coada soricelului, eucalipt, galbenele, ienupar, lavanda, leurda, leustean, musetel, rostopasca, salvie, sunatoare si usturoi.
3. Consuma alimente probiotice
Bacteriile probiotice echilibreaza microflora intestinala si inhiba cresterea bacteriilor daunatoare, ajuta la o buna digestie si stimuleaza sistemul imunitar, marind rezistenta la infectii.
Un echilibru sanatos al florei intestinale este mentinut prin consumul de lactobacili, bifidobacteria si acidophilus, pe care le gasesti in iaurturi. In plus, bacteriile probiotice produc substante care actioneaza ca antibiotice naturale care ucid microorganismele daunatoare.
4. Imbunatateste-ti dieta
Mentinerea candidei sub control se face si cu ajutorul unei diete echilibrate pe termen lung. Acesta este secretul pentru cea mai buna aparare impotriva candidozei.
Aceasta ciuperca iubeste zaharul si carbohidratii simpli, care o hranesc si o inmultesc. Pentru ca organismul sa se poate obisnui cu noul regim alimentar, incearca sa-l adopti pentru cel putin trei luni.
Alimente care agraveaza candidoza
Ciuperca vinovata de aparitia candidozei, candida albicans, poate creste excesiv in urma consumului anumitor alimente.
Ea se foloseste de glucoza ca sursa de carbon pentru crestere, asa ca o dieta pentru candidoza trebuie sa elimine complet zaharul si toate sursele din care acesta ar putea preveni. In aceasta categorie se numara si sucurile din fructe, care contin o cantitate mare de zahar si fructoza.
De asemenea, o dieta alcalina incurajeaza dezvoltarea candidei, asa ca ar fi recomandate mesele neutre. Pentru a face acest lucru, poti combina carnea, care este acida, cu legumele sau salatele, care actioneaza ca un tampon pentru aciditate.
Alte alimente pe care ar trebui sa le eviti in timpul aceste infectii vaginale sunt acestea: margarina, carne preparata ca snitel, cartofi, cereale (inclusiv paste, orez, porumb, grau, mei, quinoa, hrisca, ovaz si orz),
paine si produse de patiserie, muraturi, sosuri pentru salate, sosuri picante, masline verzi, sos de soia, sos barbeque, ketchup, mustar, sos Worchestershire, hrean, maioneza, alune, arahide, fistic, fructe de mare, ton, rechin si crustacee
– din cauza continutului ridicat de mercur, cafea, sucuri acidulate, alcool, fructe uscate, fructe proaspete cu un continut mare de zahar.
This website uses cookies.