Salata de sfecla este un fel de mancare nu numai gustos si aromat, cat si unul extrem de sanatos, care functioneaza ca un veritabil medicament.
Substanta care da culoarea rosie-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei, destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume.
Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar incoaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita).
Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 1-3 radacini de hrean rase, apoi sare, ulei si otet de mere dupa gust. Se adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac.
Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, vreme de doua saptamani, timp in care isi va conserva proprietatile terapeutice.
Este un remediu excelent contra racelilor, bronsitelor, afectiunilor reno-urinare. In perioada sarbatorilor, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece creste capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburari digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile sau balonarea.
Alte beneficii ale sfeclei:
Luptă împotriva anemiei
Sfecla roţșe conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi substanţe active. Printre acestea conţine fier, dar şi acid folic – importante în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase hematogene.
2. Protejează ficatul
Afecţiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roşie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase precum hepatite sfecla roşie ajută la îmbunătăţirea metabolismului celular şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).
3. Ţine inima sănătoasă
Potrivit unui studiu din 2010 al Universității Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roșie pe zi scade considerabil tensiunea arterială. Cu cât tensiunea este mai crescută, cu atât scăderea este mai mare.
Dacă ar fi consumată pe scară largă, sfecla roșie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de părere cercetătorii.
Previne cancerul
Betacianina, cea care dă culoare roșie este un atioxidant puternic care are proprietăți de prevenire a cancerului.
O cercetare a Universității Howard a demonstrat că betacianina a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.
5. Combate depresia
Cercetări recente au arătat că sfecla roşie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei conţinute, despre care se ştie că relaxeaza mintea şi ameliorează depresia.
6. Crește rezistența la efort
Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului, ajutându-i pe oameni să-şi prelungească programul de exerciţii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen – exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare.
7. Stimulează creierul
Un studiu din 2011 al Universității Wake Forest a scos în evidență faptul că sfecla roșie poate împiedica progresia demenței. Acest lucru este posibil datorită oxidului nitric care crește fluxul de sânge către creier.
Nivelul crescut de acid folic pe care îl conțin (aproximativ 75% din doza zilnică recomandată) 2-3 sfecle mari joacă de asemenea un rol important în prevenirea bolii Alzheimer
Beneficii ale sucului de sfeclă:
Betacianina, substanţă care se găseşte în sfeclă, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la prevenirea apariţiei cancerului!
Ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară, la scăderea nivelului de colesterol şi la vindecarea gutei.
Împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
Abundă în vitamine precum B1, B2, B2, C şi acid folic, extrem de benefice pentru organism.
Conţine aminoacizi, esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular.
Conţine iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.
Conţinutul crescut de potasiu din sfeclă, ajută la întărirea muşchiului inimii.
De asemenea, sucul de sfeclă roşie este cunoscut pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale şi, prin urmare, previne atacurile de inimă şi bolile cardiovasculare.
Surse: www.bzt.ro
This website uses cookies.