Durerile de gat pot aparea in orice sezon si sunt de fiecare data la fel de enervante. Otetul de mere insa, un ingredient 100% natural si la indemana oricui, poate fi de ajutor in lupta cu durerile ce apar in gat, indiferent de cauza acestora.
Fie ca ai racit si gatul ti s-a inflamat, fie ca ai mancat inghetata din belsug sau ai baut un cocktail cu gheata, daca te-ai pricopsit cu o durere in gat, poti scapa de ea cu banalul otet de mere.
Cum poti vindeca durerea in gat cu ajutorul otetului de mere
Otetul de mere se obtine prin fermentarea acestor fructe. Drojdia transforma zaharurile din fructe in alcool, care apoi este transformat in acid acetic de catre bacterii. Acidul acetic din otetul de mere face din acesta un remediu extrem de eficient in tratarea durerilor de gat.
Otetul de mere actioneaza asupra gatului astfel:
Aciditatea acestuia echilibreaza pH-ul de la nivelul gatului, oprind multiplicarea bacteriilor.
Are proprietati antibacteriene care combat germenii si bacteriile ce ar putea cauza durerea in gat.
Contine inulina, un prebiotic care stimuleaza sistemul imunitar, crescand numarul de celule albe si celule T.
Are proprietati expectorante si poate stimula eliminarea flegmei, care ingreuneaza respiratia.
Remedii pentru durerea in gat, pe baza de otet de mere
Gargara cu otet de mere – dizolva o lingura de otet de mere intr-un pahar cu apa caldura. Foloseste acest amestec pentru a face gargara de mai multe ori pe zi. Aciditatea otetului, precum si proprietatile antibacteriene ale acestuia, vor calma durerile in gat si vor combate infectia care le-a declansat.
Solutie pe baza de otet de mere si scortisoara – prepara un soi de sirop din 1 lingurita de otet de mere, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de zeama de lamaie si 1 cana de apa calduta.
Amesteca bine toate ingredientele si bea acest sirop cu inghitituri mici. Repeta operatiunea de 2-3 ori pe zi. Proprietatile antiinflamatoare si antibacteriene ale scortisoarei, precum si cele ale otetului de mere, combat durerea in gat, precum si cauzele acesteia.
Remediu pe baza de otet de mere si miere – prepara un amestec din 2 linguri de otet de mere, 2 linguri de miere si 1 pahar de apa calduta. Bea acest amestec zilnic pentru a combate durerile in gat.
Proprietatile expectorante ale otetului de mere, precum si proprietatile antiinflamatoare si antibacteriene ale mierii vor ameliora rapid durerea in gat, tratand totodata si cauza acesteia.
Solutie pe baza de otet de mere si bicarbonat de sodiu – prepara o solutie din 1 lingura de otet de mere, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si 1 pahar de apa calduta.
Amesteca bine si foloseste aceasta solutie pentru a face gargara. Proprietatile antimicrobiene ale otetului de mere, precum si cele ale bicarbonatului de sodiu, vor ucide bacteriile din gat.
Solutie salina cu otet de mere – prepara o solutie salina (din 1 pahar de apa calduta si 1 lingurita de sare), pe care o vei amesteca apoi cu 1 lingura de otet de mere.
Foloseste aceasta solutie salina pentru a face gargara, de mai multe ori pe zi. Proprietatile antibacteriene ale solutiei saline, impreuna cu aciditatea otetului de mere, vor calma durerile in gat, ucigand totodata bacteriile care cauzeaza probleme.
Contraindicatii
Otetul de mere este foarte acid, de aceea ar trebui sa fie folosit numai sub forma diluata.
Daca suferi de boala de reflux gastroesofagian, nu consuma cantitati mari de otet de mere, pentru a preveni cresterea aciditatii la stomac, dar si simptomele asociate cu aciditatea crescuta.