Cercetatorii au descoperit ca uleiul de nuca de cocos luat ca supliment alimentar poate ajuta la reducerea in greutate, in special la nivelul taliei, si la reducerea colesterolului.
De asemenea, vine cu alte beneficii de sanatate facandu-l cel mai potrivit ulei pe care ar trebui sa-l folosim tot timpul.
Pe perioada unui studiu dublu, 40 femei au fost impartite in doua grupuri. Participantele din primul grup au primit supliment alimentar de soia. Celalalt grup a primit o cantitate egala de ulei de nuca de cocos.
Grupurile au fost sfatuite sa mearga pe jos timp de 50 min in fiecare zi si sa aiba o dieta hipocalorica echilibrata.
Rezultatele studiului:
Dupa numai o saptamana participantele care au primit suplimente cu ulei de nuca de cocos au observat o reducere in circumferinta taliei.
Cu toate acestea, celalalt grup a prezentat o crestere a nivelului de colesterol rau (LDL), in timp ce nivelul de colesterol bun (HDL) a scazut. Nu exista astfel de observatii la participantele care au primit ulei de nuca de cocos. Cercetatorii au remarcat faptul ca suplimentarea dietei cu ulei de nuca de cocos promoveaza o reducere a obezitatii abdominala si nu declanseaza dislipidemie.
Colesterolul ridicat si boli de inima:
Acesta este un bun exemplu ca multe teorii nutritionale sunt criticate ca fiind neadevarate. De-a lungul ultimilor 60 ani, cei mai multi oameni s-au gandit ca grasimile saturate cauzeaza colesterolul ridicat si bolile de inima.
In prezent, cei mai multi oameni incearca sa inlocuiasca grasimile saturate, cum ar fi uleiul de nuca de cocos cu uleiuri vegetale polinesaturate ca uleiul de soia. Acest sfat gresit se refelecta in statisticile bolilor de inima. Inainte de 1920, boala coronariana a fost rara. Procentele au inceput sa creasca atunci cand oamenii au continuat sa foloseasca uleiuri vegetale hidrogenate (grasimi trans), in incercarea de a schimba grasimile saturate cum ar fi untura si untul.
In acest moment, 68% din uleiurile si grasimile vegetale pe care americanii le consuma provin din uleiul de soia.
Studii clinice duble compara uleiul de soia cu uleiul de cocos
Timp de 12 saptamani, cercetatorii au examinat efectele biochimice ale uleiului de nuca de cocos si uleiului de soia la 40 femei obeze cu varste cuprinse intre 20-40 ani. Grasimea abdominala este cunoscuta sub numele de grasime viscerala. Aceasta a fost legata de mai multe boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, etc.
Participantelor din fiecare grup li s-a dat 30 ml (aproximativ doua linguri) fie de ulei de soia, fie ulei de cocos. Ele au fost, de asemenea, sfatuite sa urmeze o dieta cu continut caloric scazut si sa faca plimbari pe jos de cate 50 min zilnic. Acestea sunt rezultatele:
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>
Ulei de nuca de cocos:
• Niveluri crescute de colesterol bun (HDL)
• Scaderea proportiei colesterol rau (LDL)/colesterol bun (HDL)
• Reducerea circumferintei taliei
Ulei de soia:
• Cresterea nivelului total de colesterol
• Cresterea colesterolului rau (LDL)
• Cresterea proportiei LDL/HDL
• Scaderea colesterolului bun (HDL)
• Nici o schimbare in obezitatea abdominala ( circumferinta taliei)
Uleiul de soia – date:
Grasimile polinesaturate din uleiuri vegetale si soia se oxideaza in timpul procesarii si gatitului. Ca urmare, radicalii liberi formati pot distruge un numar mare de organe ale corpului. Radicalii liberi ataca membranele celulare si dauneaza toroanelor ADN/ARN. In cazul in care prejudiciul se produce in vasele de sange, se marcheaza inceputul bolilor cardiovasculare si a inimii.
Studiile au descoperit, de asemenea, ca persoanelor care ingereaza o multime de grasimi polinesaturate sunt la un risc mai mare de urmatoarele afectiuni:
• Disfunctii ale sistemului imunitar
• Risc crescut de cancer
• Leziuni ale ficatului si plamanilor
• Deteriorarea organelor de reproducere
• Incetineste cresterea
• Tulburari ale functiei tiroidiene
• Crestere in greutate
• Reduce capacitatea de invatare
• Tulburari ale sistemului digestiv
• Risc crescut de leziuni osoase si artrita
Soia fermentata:
Populatia asiatica consuma soia fara probleme de sanatate aparente. Acest lucru este, in principal, deoarece acestia consuma produse din soia fermentata. Fermentarea degradeaza acidul firic, desi, nu elimina izoflavonele. Daca aveti de gand sa luati soia, alegeti produsele fermentate si luati in cantitati mici.
Reducerea grasimilor trans:
Cu cativa ani in urma, industria alimentara a inceput trecerea de la “soia cu continut redus de acid linolenic” la versiunea modificata a uleiului de soia, in incercarea de a reduce grasimile trans in produsele alimentare. Etichetarea grasimilor trans pe ambalajele produselor alimentare a devenit obligatorie. Uleiul cu continut de acid linolenic nu necesita in mod necesar hidrogenare. Acesta este procesul care imbunatateste stabilitatea, durabilitatea si aroma. Cu toate acestea, se poate declansa formarea grasimilor trans. Cele mai multe companii de produse alimentare nu pot spune clientilor cantitatea de acid linolenic din uleiul de soia in produsele lor. Dar, cu siguranta, se pare ca poate fi destul de mare.
Reclamatii nevalide:
Unii producatori sustin ca produsele lor contin uleiuri vegetale “sanatoase”. Cu toate acestea, aceste uleiuri pot fi, inca, dezastruoase pentru unii oameni. Companiile alimentare pot ajusta drastic proportia dintre omega-6/omega-3 care regleaza multe cai biochimice in organism. Acest lucru poate provoca cresterea sanselor de a dezvolta mai multe afectiuni cronice degenerative. In afara de reclamatiile privind uleiul de soia cu continut redus de acid linolenic, peste 90% din uleiurile din rapita, porumb si soia sunt obtinute din seminte modificate genetic. Acesta este un motiv pentru care, ar trebui, prin toate mijloacele, sa evitam utilizarea acestor uleiuri vegetale periculoase si nocive.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>
This website uses cookies.