O femeie din 20 îşi pierde fertilitatea înaintea vârstei de 45 de ani, iar o femeie din 100 intră la menopauză înainte de 40 de ani. Intrarea timpurie la menopauză anulează efectul protector al estrogenilor asupra vaselor de sânge şi asupra oaselor.
Consecinţele: boli de inimă şi osteoporoză.
Vârsta medie de instalare a menopauzei este de 49-51 de ani.
Se poate vorbi de menopauză precoce (sau prematură) atunci când ea se instalează înainte de 45 de ani. Ambele se manifestă în acelaşi mod: menstruaţia dispare, ovulaţia încetează, apar bufeurile şi incontinenţa urinară, pielea se ridează, iar sânii îşi pierd tonusul.
Deosebirea este că aceste manifestări apar într-un interval de câţiva ani la femeile care intră natural la menopauză, pe când în cazul menopauzei timpurii, ele se instalează brusc.
„Amenoreea, absenţa menstruaţiei, poate apărea la orice vârstă. În multe cazuri însă, ea nu anunţă apariţia menopauzei, ci alte dereglări în organism, care trebuie investigate şi care, în multe cazuri, sunt reversibile.
Diagnosticul de menopauză se pune doar după măsurarea nivelului estradiolului (o variantă a estrogenului) şi al hormonului FSH (de stimulare foliculară). Dacă este vorba de menopauză, nivelul acestora este crescut”.
Estrogenul protejează vasele de sânge Pe lângă faptul că poate crea probleme serioase femeilor care doresc copii (fertilitatea începe să scadă chiar cu zece ani înaintea încetării complete a ovulaţiei), menopauza precoce presupune câteva riscuri serioase pentru sănătate.
Scăderea nivelului estrogenului favorizează, în primul rând, bolile cardiovasculare. Acest hormon feminin menţine elasticitatea vaselor de sânge (necesară atunci când volumul fluxului sanguin creşte) şi are efect de scădere a nivelului colesterolului „rău” (LDL), prevenind astfel depunerile de grăsimi pe artere (ateroscleroza).
De asemenea, estrogenii preîntâmpină creşterea nivelului homocisteinei, un aminoacid care, în cantitate mare, afectează endoteliul vascular, cel care menţine tonusul vaselor de sânge, şi favorizează formarea cheagurilor.
Specialiştii au calculat că o femeie care intră la menopauză înaintea vârstei de 35 de ani are un risc de şapte ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, iar în cazul celor care ajung la menopauză între 35 şi 40 de ani, riscul este de două ori mai mare.
În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii „Alabama” din SUA s-a observat că 6 la sută din femeile intrate prematur la menopauză suferiseră un infarct sau un accident vascular cerebral, în vreme ce procentul înregistrat în rândul femeilor ajunse la menopauză după vârsta de 47 de ani a fost de doar 2,6 la sută.
Pericolul de boli de inimă este cu atât mai mare cu cât femeia are şi alţi factori de risc, precum istoricul familial de boli cardiovasculare, nivelul crescut al LDL colesterolului, excesul de kilograme, hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul şi sedentarismul.
Densitatea osoasă scade simţitor Indiferent dacă menopauza timpurie a survenit din cauze medicale sau spontan, ea favorizează şi o boală privită ca una a vârstei a treia: osteoporoza.
Aceiaşi hormoni estrogeni au un efect protector şi asupra oaselor. „Ritmul de pierdere a densităţii minerale osoase este mult mai rapid în cazul menopauzei timpurii decât în cazul celei normale”, potrivit medicului Alexandra Crişan.
Cel mai grav afectate sunt femeile care ajung la menopauză înaintea vârstei de 35 de ani, pentru că abia atunci densitatea minerală osoasă atinge concentraţia cea mai mare în mod normal, prin urmare oasele nu pot atinge acest punct maxim, deci la pierderea osoasă se adaugă şi acest minus.
Si intr-o astfel de faza a vietii, orice femeie va avea menopauza, care provoaca modificari hormonale drastice ceea ce duce la modificari ale dispozitiei, bufeuri si crestere in greutate. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea femeilor nu stiu este impactul acesteia asupra sanatatii inimii.
Menopauza poate creste riscul de boli de inima.
Desi alti factori, cum ar fi varsta sau istoricul familial de boli cardiace precoce nu poate fi schimbat, riscul de a avea boli de inima din cauza menopauzei poate fi evitat de femeile din post-menopauza prin modificarea stilului de viata. Dupa menopauza, femeile sunt mai susceptibile sa aiba boli de inima, pentru ca producția de estrogen din corp scade.
“De asemenea, femeile care au trecut prin menopauza precoce, fie ca este naturala, fie pentru că ovarele lor au fost eliminate, sunt de doua ori mai susceptibile de a dezvolta boli de inima, comparativ cu femeile de aceeasi varsta, care încă nu au ajuns la menopauza”, spune Dr. Duru Shah, director, Consiliul de Menopauza International Society.
In timp ce menopauza este un fenomen complet natural, nivelul scazut de estrogen are un efect negativ asupra organismului, deoarece hormonul contribuie la protejarea femeilor de bolile de inima. Iata cum menopauza afecteaza sanatatea inimii:
1.Hipertensiunea arteriala
Deoarece nivelurile de estrogen scad dupa menopauza, muschiul inimii si vasele de sange devin rigide si mai putin elastice. Acest lucru face ca sangele sa exercite o presiune mai mare pe peretii arterelor, facand tensiunea arteriala sa creasca. Hipertensiunea pune presiune asupra inimii, marind riscul de boli de inima.
Prin urmare, asigurati-va ca tensiunea arteriala este sub control in timpul post-menopauzei si mergeti cat mai des la la medic pentru controale regulate, astfel incat sa preveniti bolile de inima.
2.Nivelul ridicat de colesterol
O problema frecventa a bolilor de inima este colesterolul ridicat ce este observat si la femeile ce se afla in post-menopauza.
Acest lucru se datoreaza lipsei de estrogen din organism, si determina o crestere a LDL ( lipoproteine cu densitate scazuta), a colesterolului si o scadere a HDL ( lipoproteine cu densitate mare), ceea ce creste si mai mult riscul de boli de inima la femei.
Menopauza provoaca si cresterea trigliceridelor, tipurile de grasimi care ne pot expune la bolile cardiovasculare. Aportul de alimente bogate in grasimi trebuie micsorat si trebuie sa includem in dieta noastra alimente care au un nivel de colesterol scazut.
3.Cresterea in greutate
Femeile au o sansa mai mare de a creste in greutate dupa menopauza, in special in jurul abdomenului. Acest lucru este cauzat de estrogen care joaca un rol cheie in arderea grasimilor, lipsa hormonului ducand la depozitarea grasimii.
Mai mult decat atat, menopauza incetineste metabolismul, care duce mai departe la cresterea in greutate, pe masura ce inaintam in varsta, marind astfel riscul de a avea boli de inima. Asigurati-va ca va pastrati o greutate constanta prin facerea unei plimbari vioaie timp de 30 de minute zilnic.
4.Diabetul zaharat
Este cunoscut faptul ca riscul de a suferi de boli de inima este mare , daca aveti diabet zaharat. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca , dupa ce o femeie trece prin menopauza, va deveni mai rezistenta la insulina.
Acesta este motivul pentru care cele mai multe femei sunt susceptibile la diabetul zaharat , din cauza trecerii de la premenopauza la menopauza. Deci , verificati-va nivelul de glucoza daca v-ati lovit de menopauza si manancati sanatos pentru a preveni bolile de inima din cauza diabetului zaharat.
5.Frecventa cardiaca anormala
Cunoscut sub numele de fibrilatie atriala, ritmul cardiac anormal poate de asemenea, sa mareasca riscul de boli de inima. Pe masura ce ajunge la 50 si nivelurile de estrogen scad, functionarea inimii este , de asemenea , afectata. Modificarile hormonale nu numai ca incetinesc ritmul cardiac , dar , de asemenea, duc la blocaje, care provoaca boli de inima cardiovasculare si coronariene la femei
. Daca aveti tensiunea arteriala ridicata, atunci riscul creste și mai mult. Prin urmare, mentineti tensiunea arteriala buna și consultati-va medicul daca aveti simptome de boli de inima , cum ar fi ameteli și oboseala.
Surse:adevarul.ro