INSTANT

Crema si ceaiul de galbenele. Remedii naturale ale stramosilor nostri

Galbenelele sunt plante medicinale cu rol important pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. Printre componentele atat de benefice continute de galbenele se numara: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, rasina, polizaharide, acizi aromatici, dar si saponine, glicozide si steroli.

Petalele florii de calendula contin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci cand este aplicat pe piele. Extractele de galbenele se prezinta sub forma de ulei, tinctura, ceai, sau distilat, putandu-se folosi ca ulei esential sau ca distilat lichid (hidrolat).

Galbenelele imbunatatesc circulatia sangelui si cresc capacitatea organismului de a se vindeca. Mai mult, au proprietati antibacteriene si anti- inflamatoare.
Galbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent daca acestea sunt grase sau uscate.

Sunt foarte des folosite in compozitia cremelor antiimbatranire sau in lotiunile pentru piele sensibila, uscata si degradata. Cercetatorii nu au reusit inca sa identifice exact care sunt ingredientele active gasite in galbenele care sunt raspunzatoare de efectul vindecator al acestora.
Ce beneficii are crema de galbenele
Vindecarea leziunilor de la nivelul pielii

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare sau antiseptice, crema de galbenele este eficienta in vindecarea rapida a arsurilor, a iritatiilor, a zgarieturilor si a ciupiturilor de insecte.
Emolient eficient
Crema pe baza de galbenele este eficienta atunci cand vine vorba despre inmuierea pielii foarte uscate.

Aceasta crema poate fi folosita pentru proprietatile sale emoliente prin aplicarea pe calcaie, pe coate sau in zonele in care pielea este ingrosata.
Trateaza iritatiile provocate de scutec bebelusilor
Pielea bebelusilor este foarte sensibila si se irita foarte usor din cauza purtarii scutecelor.

Crema organica, pe baza de galbenele, poate trata acest tip de iritatii. Asigura-te insa ca folosesti o crema 100% naturala, fara substante chimice adaugate.
Repelent pentru insecte
Mirosul proeminent al cremei de galbenele, precum si continutul bogat de uleiuri volatile fac din aceasta un excelent repelent pentru tantari. Crema de galbenele poate fi folosita pe post de lotiune de piele care mentine insectele la distanta.
Remediu pentru crampele menstruale
Crampele musculare pot fi ameliorate de crema de galbenele. Maseaza-ti abdomenul cu crema de galbenele, folosind miscari circulare apoi aplica pe piele un prosop incalzit si vei simti o ameliorare a durerilor specifice perioadei dificile a lunii.
Ceaiul de gălbenele este excelent în prevenirea şi trataraea a numeroase afecţiuni, însă este consumat şi din pură plăcere, aroma acestuia fiind parfumată şi delicată.

Articolul continuă după reclame

Ceai de gălbenele – Mod de preparare
Pentru prepararea ceaiului de gălbenele se adaugă 200-300 ml de apă clocotită peste două linguriţe de floare uscată (sau 1-2 pliculeţe) şi se lasă la infuzat între 5 şi 10 minute. Se poate îndulci cu o lnguriţă de miere de albine şi se serveşte călduţ pentru uz intern.
Pnetru uz extern, ceaiul se lasă la răcit şi se aplică pe zonele cu probleme comprese.
Ceai de gălbenele – Substanţe active şi proprietăţi
Gălbenelele conţin numeroase elemente active benefice pentru sănătate, precum betacaroten, vitamina C, steroli, flavonoide, tanini, saponine, substanţe tri-terpenice şi ulei volatil – care au efecte miraculoase pentru întregul corp.
Prin urmare, ceaiul de gălbenele prezintă proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antiseptice, cicatrizante şi antiparazitare.

Ceai de gălbenele – Beneficii
Întăreşte sistemul imunitar prin prezenţa betacarotenului, care ajută organismsul să lupte cu bacteriile şi virusurile. Astfel, răcelile de sezon vor fi ţinute la distanţă sau pot fi ameliorate simptomele şi vindecarea va avea loc mai rapid. De asemenea, betacarotenul previne procesele inflamatorii din corp, scăzând riscul de artrită reumatoidă sau alte afecţiuni alesistemului osos.
Ameliorează simptomele afecţiunilor gastrointestinale precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic şi poate preveni arsurile stomacale survenite în urma unei mese copioase, bogată în grăsimi. În plus, efectul benefic se manifestă şi în cazul afecţiunilor tractului urinar sau a tulburărilor digestive la copii.
Reglează ciclul menstrual şi reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual datorită flavonoizilor, care au efect antiinflamator.

Sub formă de gargară, ceaiul de gălbenele vindecă durerile de gât, ameliorează aspectul gingiilor (previne sângerările) şi diminuează simptomele gingivitei sau a altor afecţiuni ale cavităţii orale.
Ceaiul de gălbenele consumat zilnic are efect detoxifiant, deci ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.
Previne formarea ridurilor şi ameliorează acneea prin aplicarea de comprese sau pliculeţe de ceai aplicate pe zonele problematice. Proprietăţile emoliente şi cicatrizante din gălbenele duc la un aspect mai luminos al pielii, vindecă înţepăturile de insecte, iritaţiile, tăieturile şi cicatricile. De asemenea, ceaiul de gălbenele este indicat şi pentru scalpul uscat, cu tendinţă spre mătreaţă.
Ceai de gălbenele- Contraindicaţii
Consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi persoanelor care urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanţe pot amplifica efectul medicamentelor.
De asemenea, pot exista reacţii alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist înainte de a începe administrarea de ceai de gălbenele ca tratament naturist.
Surse: www.sfatulmedicului.ro
www.csid.ro
doc.ro

Publicitate

This website uses cookies.