Putini stiu, insa, ca pe langa gustul incredibil, mustul reprezinta un adevarat panaceu universal, el oferind nenumarate beneficii pentru sanatate. Problemele cardiace, imunitatea scazuta, un tranzit intestinal dereglat sunt doar cateva din problemele pe care mustul le trateaza cu succes.
Medicul Laura Ene, specialist in diabet, nutritie si bolimetabolice (Clinica de Nutritie KiloStop) a explicat pentru Ziare.com cand putem sa consumam mustul, dar si cum pentru a nu il face periculos pentru sanatate. Mustul nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau colon iritabil.
„Cei care sufera de diabet trebuie sa aiba mare grija la cantitatea de carbohidrati consumata zilnica, in timp ce persoanele cu colon iritabil sunt mai predispuse la diaree. In plus, mustul se obtine in general din struguri nespalati. De aceea, nu as recomanda mustul femeilor insarcinate, persoanelor cu imunitate scazuta si copiilor”, a conchis Laura Ene.
Trei metode de pastrare a mustului fara conservanti
Tot mai multa lume tanjeste dupa produsele eco. In cele ce urmeaza va prezentam trei metode de pastrare a mustului fara conservanti:
Pastrarea prin congelare
Dupa ce mustul s-a limpezit el se trage in sticle.
Nu sunt recomandate flacoanele din polietilena pentru ca pot influenta gustul mustului. Sticlele se lasa goale de doua degete, pentru ca prin inghet mustul se dilata si ne putem astepta la explozii. Apoi sticlele se aseaza in congelator. Cand dorim sa le folosim le scoatem din congelator si le tinem doua-trei ore la temperatura camerei.
Mustul pastrat prin congelare isi pastraza toate calitatile, pentru ca la temperaturi scazute fermentatia acetica nu se produce.
Pastrarea prin fierbere
Intr-un vas emailat de zece litri (mai mic sau mai mare in functie de cantitatea de must pe care doriti sa o pastrati pentru iarna) , puneti mustul la foc mic. Amestecati cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde. Cand temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius se opreste focul. Se toarna mustul in sticle, dupa ce in prealabil am pus un cutit sub fundul lor. Se astupa ermetic si se tin in haine pentru a-si pastra caldura pana a doua zi. Astfel se opreste fermentatia. Sticlele se aseaza in camara sau in beci la temperaturi constante.
Pastrarea cu hrean
Mustul obtinut dupa zdrobirea strugurilor se lasa sa se limpezeasca. Intre timp se rade hreanul (spalat numai) prin razatoarea mica. Se amesteca cu mustul si se pune in damigeana de 50 de litri. Se lasa aproximativ doua saptamani, dupa care se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri de pluta si se tin la loc racoros Mustul nu fermenteaza! Reteta: In 10 litri de must se pun 100 de grame de hrean ras.
Surse: sanatate.bzi.ro
www.graiulsalajului.ro