Cinci semne de alarmă că trebuie să mergi la ginecolog
Ciclul menstrual care vine uneori neregulat sau infecţiile care apar ocazional sunt printre problemele ginecologice care nu reprezintă motive de îngrijorare. În schimb, sângerarea vaginală care apare după fiecare act sexual poate prevesti o infecţie a colului uterin sau chiar cancer iar
durerile pelviene insistente pot fi un semn de sarcină extrauterină.
Ginecologii explică mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neapărat consultat un medic.
1. Mâncărimea vaginală, combinată cu o boală de piele
Săpunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des învinuite pentru
apariţia mâncărimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibilă.
„Mâncărimea din zona genitală poate fi cauzată de infecţii vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuală sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explică medicul
Vlădăreanu.
2.Desi avem o menstruatie neregulata, care nu vine niciodata la cele 21 de zile pomenite la cartea de specialitate, nici dupa o luna, doua, nu se produce. Poate fi semnul caror afectiuni si ce pasi trebuie sa urmam?
Menstruatiile la cateva luni pot avea numeroase cauze.
Important in aceste cazuri este diagnosticul, adica depistarea cauzei acestei probleme, si nu tratarea ei in prima instanta. Cele mai frecvente cauze sunt: sindromul de ovar polichistic, precum si cauzele endocrine (hormonale) – afectiune tiroidiana sau dezechilibrul hormonilor care regleaza functia ovarelor.
3.Ai observat un nodul la sân
În fiecare lună palpează-ți sânii și fă-ți o programare la doctor dacă observi vreo schimbare la nivelul sânilor tăi.
4.Durerile pelviene ascund de la boli inflamatorii la sarcini extrauterine|
De cele mai multe ori, durerile pelviene apar după perioada ovulaţiei şi trec cu un tratament uşor pe care îl puteţi face acasă. În schimb, durerile cronice pot fi cauzate de fibroame uterine, endometrioză sau de o boală inflamatorie.
„Durerea pelvină poate varia de la uşoară până la severă, interferând cu activităţile fizice şi sexuale. Durerea poate apărea la menstră sau în timpul contactului sexual, sugerând o afecţiune a organelor pelvine (uter, ovare, trompe, col uterin sau vagin) sau a tractului urinar, o infecţie sau o afectare musculară sau osoasă”, detaliază medicul Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” din Bucureşti.
În cazuri mai grave, durerile abdominale şi sângerările vaginale pot fi semnul unei sarcini extrauterine. „Durere pelvină acută bruscă şi foarte puternică poate fi semnul unei sarcini extrauterine rupte, a unui chist ovarian torsionat sau rupt ori semn de avort spontan şi necesită spitalizare sau intervenţie chirurgicală de urgenţă”, atenţionează specialistul.
Discomfortul creat de durerile pelviene nu anticipează instalarea cancerului ovarian. Semnele cele mai frecvente pentru cancer sunt altele şi anume balonare, presiune pelviană şi urinare frecventă, care durează mai mult de două săptămâni.
5.Ai dureri când urinezi
O urinare dificilă și dureroasă poate indica de infecție urinară sau o boală cu transmitere sexuală.
Sursa:www.doctorulzilei.ro
www.csid.ro
This website uses cookies.