Cimbrul este unul din cele mai bune remedii pe care le avem la indemana pentru tratarea simptomelor unei raceli. Are proprietati anti-microbiene, antiseptice si antioxidante puternice. Datorita efectelor antispasmodice, cimbrul calmeaza spasmele musculare si tusea. Medicina traditionala il recomanda in afectiunile respiratorii, precum tuse, dureri in gat sau bronsita.
Doua studii preliminare au confirmat faptul ca cimbrul poate ajuta la tratarea bronsitei si a tusei. Si Comisia Germana E. a aprobat utilizarea acestei plante in tratamentul acestor afectiuni. Impreuna cu mierea si lamaia se transforma intr-un adevarat medicament de casa, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. Cimbrul are si efecte energizante puternice.
Hildegard von Bingen spunea ca cel care bea o cana cu ceai de cimbru dimineata in loc de cafea va simti imediat efectele binefacatoare: inviorare, confort la nivelul stomacului, eliminarea tusei de dimineata si o stare generala de bine.
Reteta
1 mana de cimbru proaspat sau uscat
175 g de miere
jumatate de lamaie
2 cani de apa
Preparare
Spalati bine lamaia si taiati-o felii. Puneti feliile intr-un borcan de sticla si acoperiti feliile cu mierea de albine. Maruntiti crengutele de cimbru intr-un ibric si turnati peste ele apa. Dati focul la mare pana incepe sa clocoteasca, apoi reduceti focul si lasati cimbrul sa fiarba pana cand lichidul scade la jumatate.
Lasati apoi ceaiul sa se racoreasca si strecurati-l, eliminand crengutele si frunzele. Turnati ceaiul in borcan, peste lamai si amestecati bine cu o lingura. Puneti capacul si pastrati borcanul in frigider.
Rezista pana la 1 luna de zile. Mierea de albine ajuta la macerarea lamailor si la extragerea sucului.
Se poate consuma cate 1 lingurita, de mai multe ori pe zi. Ideal ar fi sa-l consumati ca atare. Daca il veti pune in ceai, temperatura ridicata va distruge nutrientii din miere si lamaie.
Siropul este foarte aromat si placut la gust, chiar si pentru copii (nu mai mici de 2 ani). Nu aruncati feliile de lamai, mancati-le ca atare! Atentionari Cimbrul poate creste riscul sangerarilor la persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui (ex. aspirina, warfarina).
De asemenea, datorita efectelor similare estrogenului in corp, cimbrul trebuie evitat de persoanele care sufera de boli hormonale sau urmeaza un tratament cu hormoni sintetici.
Beneficiile ceaiului de cimbru
Pentru a trata tusea
Cimbrul este cunoscut pentru a trata bolile respiratorii, cum ar fi tusea sau bronsita. Un studiu a scos in evidenta eficacitatea uleiului esential de cimbru, combinat cu frunze de iedera, pentru a calma persoanele care sufera de bronsita si tuse. In plus, compusii sai antibacterieni ajuta la eradicarea agentului patogen pentru o vindecare rapida.
Pentru a calma crampele menstruale
Pentru a ameliora perioadele dureroase, nu este nimic mai bun decat sa bei o ceasca de ceai de cimbru. Compusii sai antispastici fac posibila eradicarea disconfortului menstruatiei si, in acelasi timp, stabilizarea starii de spirit, datorita carvacrolului pe care il contine si care are un efect pozitiv asupra activitatii neuronilor pentru o senzatie de bine.
Pentru a intari sistemul imunitar
In perioadele de iarna in care organismul trebuie sa fie stimulat, cimbrul va fi cel mai bun remediu, datorita continutului sau de vitamina C care ajuta la stimularea productiei de globule albe, precum si compusilor sai antioxidanti precum timolul si apigenina care neutralizeaza radicalii liberi, surse de boli grave.
Pentru a imbunatati sanatatea inimii
Continutul sau de potasiu ajuta la intarirea muschilor inimii. Asa cum potasiul este un vasoactiv si ajuta la eliberarea tensiunii peretilor vaselor de sange si astfel la calmarea stresului cardiovascular.
Pentru a imbunatati digestia
Datorita efectelor sale antiinflamatoare, cimbrul poate trata constipatia, balonarea, precum si crampele stomacale si problemele inflamatorii gastrointestinale. Pe langa efectele sale antibacteriene, ajuta la eliminarea parazitilor din stomac pentru o digestie mai buna.
Pentru a lupta impotriva acneei
Se dovedeste ca o tinctura de cimbru ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza acneea. Si s-a dovedit ca provoaca mai putine efecte secundare decat majoritatea solutiilor farmaceutice care contin peroxid de benzoil pentru tratarea afectiunilor pielii.