Locul 2: Şuncă românească
Şuncă românească: carne de pasăre şi organe de porc
Ingrediente:
Carne de porc
Slănină
Carne de pasăre separată mecanic
Organe porc
Apă
Amidon de cartofi
Proteină animală de porc
Proteină vegetală de soia
Antioxidanţi (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu)
Sare
Zahăr
Condimente
Arome
Stabilizatori (polifosfaţi, caragenan)
Potenţiator de aromă (glutamat monosodic)
Conservant (nitrit de sodiu)
Colorant (acid carminic)
Mod de fabricare:
Şunca de faţă este de fapt un fel de mezel măcinat şi tratat termic. Este şi raţiunea pentru care conţien carne de pasăre separată mecanic. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2002, aceasta se comercializează numai pentru utilizarea în fabricarea produselor din carne tratate termic.
Ca atare, deşi se numeşte şuncă, e un amestec de carne de pui, porc, şi slănină, plus organe de porc şi diverşi aditivi care la final este colorat cu carmin şi fiert.
Părerea specialistului:
Specialiştii în alimentaţie atrag atenţia că ar trebui categoric evitată de bolnavii de gută. „Organele animale sunt foarte bogate în colesterol, de aceea trebuiesc categoric evitate alimentele în care se regăsesc, pentru că pot genera atacuri de gută”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.
Locul 3 – Brânză topită caşcaval
Brânză topită caşcaval: 30% brânză, 23% caşcaval, apă, amidon şi ceva unt
Ingrediente:
Brânză 30%
Apă
Caşcaval 23%
Lapte praf degresat
Amidon din cartof
Unt
Săruri de topire (E452, E339)
Corector de aciditate: carbonat de sodiu
Mod de fabricare:
Această brânză topită cu aromă de caşcaval este un produs “obţinut prin topire”. Conţine, totuşi, brânză şi caşcaval, dar numai într-un procent puţin mai mare de jumătate. În rest, produsul este un amestec de apă, lapte praf, unt şi amidon din cartof.
La toate acestea se adaugă nişte E452, un polifosfat care determină asimilarea lentă de calciu, magneziu şi fier şi, deci, atrofierea oaselor şi depunerile de calciu, respectiv E339.
Sfatul specialistului
Cercetările au arătat că unul din E-urile prezent e în acest produs nu e recomandat să fie ingerat frecvent. Este vorba de E339, care are acţiune emulsionantă, protejează grăsimile faţă de râncezire şi stabilizează culoarea cărnii. În cantităţi mari are efect laxativ şi poate tulbura echilibrul calciu / fosfor.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>