Un studiu realizat de cercetatorii germani confirma inca o data numeroasele beneficii pe care dieta mediteraneana le are asupra sanatatii noastre.
Doua din ingredientele principale ale acestei diete sunt ceapa uleiul de masline.
Cercetatorii au testat o combinatie a acestor alimente si au observat ca atunci cand sunt consumate impreuna, au efecte favorabile asupra tensiunii arteriale si a fluiditatii sangelui, scrie lataifas.ro.
Mai precis, autorii acestui studiu au folosit un macerat de ceapa in ulei de masline. Dupa 5 ore de la administrarea acestei formule, s-a constatat o reducere a tensiunii arteriale la persoanele sanatoase.
Maceratul de ceapa si ulei de masline a demonstrat de asemenea efecte vasodilatatoare, prin reducerea vascozitatii plasmatice si a hematocritului (cantitatea de globule rosii din sange).
Acest produs natural a scazut si lipiciozitatea trombocitelor.
Studiile epidemiologice au aratat ca flavonoizii din unele alimente pot reduce riscul evenimentelor cardiovasculare, iar ceapa este foarte bogata in quercetina, un flavonoid cu proprietati antioxidante puternice. In studiile realizate in vitro, quercetina a imbunatatit functia endoteliala asociata cu ateroscleroza.
Ceapa are si proprietati hipoglicemiante importante, demonstrate stiintific, prin care poate ajuta la prevenirea si combaterea diabetului. Consumul de ceapa este recomandat persoanelor cu risc de diabet, hipertensiune arteriala, ateroscleroza sau ischemie cardiaca.
Aceste rezultate nu fac decat sa intareasca si mai mult convingerea ca dieta mediteraneana este cea mai buna pentru sanatatea sistemului cardiovascular, si nu numai.
Dieta mediteraneana este de altfel renumita pentru beneficiile ale asupra longevitatii. Persoanele care urmeaza acest regim alimentar au o speranta de viata mai mare. Numeroase studii indica faptul ca dieta mediteraneana reduce totodata riscul de obezitate (ajuta la pierderea in greutate), diabet, tulburari metabolice, cancer si depresie.
Macerat de ceapa in ulei de masline – reteta
Maceratul de ceapa in ulei de masline este un remediu popular la noi. Se curata 2 cepe mari de coaja, se toaca marunt si se lasa la macerat intr-un bol cu 250 ml de ulei de masline extravirgin, timp de 6 zile. dupa aceasta perioada, uleiul se strecoara printr-un tifon si se pastreaza intr-un recipient bine inchis.
Se consuma cate 3-4 lingurite pe zi.
Ceapa se poate consuma si ca atare, sau in salate, cu putin patrunjel, suc de lamaie si ulei de masline.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.
This website uses cookies.