Ceaiul de pelin este constituit din partile aeriene recoltate de la specia Artemisiaabsinthium L. din familia Asteraceae. Produsul vegetal se foloseste ca tonic amar, stomahic, pentru stimularea apetitului. Lipsa poftei de mancare reprezinta un simptom frecvent intalnit la pacientii in convalescenta, in afectiuni gastro-intestinale, in anorexie nervoasa sau tulburari emotionale, dar si ca urmare a administrarii unor medicamente (de ex. citostaticele).
Ceaiul de pelin poate dezvolta si efecte carminative, colagoge, spasmolitice, fiind indicat in tratamentul unor disfunctii intestinale si biliare. Se mai foloseste ca vermifug. Produsul vegetal se administreaza intern sub forma de infuzie sau tinctura hidroalcoolica. Infuzia se prepara dintr-o jumatate de lingurita de produs vegetal uscat, pulverizat, si 150 ml. de apa fierbinte.
Se filtreaza dupa 10 minute. Pentru stimularea apetitului, se recomanda administrarea unei cani de ceai proaspat preparat si lasat sa se raceasca la temperatura camerei, cu 30 minute inainte de fiecare masa. Infuzia se va bea neindulcita. Pentru instalarea efectului colagog, ceaiul se va administra dupa mese.
Ceaiul de nalba mare reprezinta frunzele recoltate de la specia Althaea officinalis L. din familia Malvaceae. Datorita mucilagiilor continute, produsul vegetal are efect emolient si expectorant, fiind indicat in tratamentul tusei iritative, in inflamatii ale mucoasei bucale, faringiene si ale mucoasei tractului gastrointestinal.
Datorita mucilagului continut, produsul vegetal se administreaza sub forma de macerat. Maceratul se obtine prin tratarea a 2-3 lingurite de produs vegetal maruntit cu 150 ml. de apa rece, timp de 1-2 ore, la temperatura camerei, agitand frecvent, dupa care se filtreaza. Filtratul poate fi usor incalzit inainte de administrare. Se vor administra cateva cani pe zi.
Ceaiul de mesteacan alb contine frunzele recoltate de la specia Betula pendulaRoth., familia Betulaceae. Ceaiul obtinut din frunzele de mesteacan dezvolta o actiune diuretica importanta, manifestata prin cresterea cantitatii de apa eliminate. Astfel, se poate preveni formarea calculilor renali si urinari. Pentru prepararea unui ceai din frunze de mesteacan, peste 3-4 lingurite de produs vegetal maruntit se aduc 200 ml. de apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 15 minute. Se beau 3-4 cani pe zi. Este important de mentionat faptul ca, in timpul tratamentului, este necesar consumul unui volum mare de lichide pentru a compensa cantitatea de apa eliminata.
Ceaiul de galbenele este constituit din florile recoltate de la specia Calendula officinalis L. din familia Asteraceae. Acest ceai este utilizat in principal pentru proprietatile sale antiinflamatoare, spasmolitice, emenagoge, dar si in tratamentul diferitelor afectiuni hepatice, in gastrite, cistite. Cel mai frecvent produsul vegetal se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara adaugand peste 2 lingurite de produs vegetal uscat si 150 ml. de apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se filtreaza.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>