INSTANT

Ce trebuie să știți despre cheagurile de sânge

Coagularea este o măsură de salvare pe care organismul o are pentru a preveni sângerarea în timpul unui accident. Trombocitele și proteinele din plasmă ale sângelui dumneavoastră sar în acțiune în primele două minute după rănirea vasului de sânge.

Aceste cheaguri formează o barieră care închide temporar locul accidentului pentru a menține bacteriile și impuritățile din mediu afară. Când vasul de sânge este vindecat, cheagul se dizolvă în mod natural. Când cheagurile se formează în mod inadecvat în interiorul vaselor de sânge, aceasta poate fi o rețetă pentru dezastru.

Pana la 900.000 de oameni dezvolta cheaguri de sange vasculare in Statele Unite in fiecare an. Dacă este prins la timp, cheagul de sânge poate fi dizolvat în siguranță. Dacă nu, acesta va scădea treptat fluxul sanguin în organism sau chiar va migra spre plămâni, inimă sau creier, unde se poate dovedi fatal. De fapt, aproximativ 1 din 3 persoane care suferă de cheaguri de sânge vor muri de afecțiune.

Ce trebuie să știți despre cheagurile de sânge

Cel mai important factor în creșterea supraviețuirii este acela de a putea recunoaște în timp formarea cheagurilor de sânge. Știind de ce apar acestea este de asemenea incredibil de util.
Cauzele frecvente includ:

Sindromul antifosfolipidic

Arterioscleroza / ateroscleroza

Anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, medicamentele pentru terapia hormonală și unele medicamente pentru cancerul de sân

Factor V Leiden

Antecedente familiale de cheaguri de sânge

Aritmii ale inimii

Hernie hiatală

Insuficienta cardiaca

Obezitate

Boala arterială periferică

Policitemie vera

Repaus prelungit sau odihnă în pat

Fumat

Accident vascular cerebral

Interventie chirurgicala

Cheagurile de sânge la nivelul brațelor și picioarelor pot provoca:

Umflătură

Durere

Sensibilitate

Senzație de cald

Decolorare palida sau albastra

Aceste cheaguri pot fi, de asemenea, un semn al trombozei venoase profunde, care apare „… când se formează un cheag de sânge (tromb) în una sau mai multe dintre venele adânci ale corpului, de obicei în picioare”.

Articolul continuă după reclame

”Tromboza venoasă profundă se poate întâmpla, de asemenea, dacă nu vă mișcați mult timp, cum ar fi după o intervenție chirurgicală, după un accident sau când vă aflați într-un spital sau un pat de îngrijire medicală”, scrie Clinica Mayo.

Tromboza venoasă profundă de obicei se prezintă ca o durere asemănătoare cu crampele, musculară.

Simptome ale embolismului pulmonar

O embolie pulmonară este un blocaj al unei artere pulmonare din plămâni, cauzată în mod obișnuit de un cheag de sânge. Acest lucru cauzează blocarea fatală a fluxului sanguin către plămâni.
Pacienții care suferă de tromboză venoasă profundă au mai multe șanse de a suferi de embolie pulmonară.
Simptomele frecvente includ dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse, expectoratii cu sânge sau urme de sânge.

Alte simptome includ:

Piele decolorată sau transpirată (cianoză)

Febră

Transpirație excesivă

Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Amețeli

Toate simptomele de mai sus trebuie luate în serios și necesită asistență de urgență.
Cheagurile de sânge din creier, care sunt la fel de periculoase, se pot manifesta ca slăbiciune a feței, brațelor sau picioarelor, dificultăți de vorbire, probleme de vedere, durere de cap bruscă și severă și amețeli.

Prevenirea și tratamentul

Odată ajuns la spital, medicii pot diagnostica cheagurile de sânge grație unui examen cu ultrasunete sau a unui RMN. Este posibil ca un test de sânge să fie efectuat.
Medicul dumneavoastră poate trata boala cu anticoagulante, trombolitice și / sau intervenții chirurgicale.

Prevenirea formării cheagurilor de sânge este mult mai ușoară și mult mai puțin riscantă decât tratarea acestora. Pentru a vă menține sistemul vascular sănătos, faceți exerciții zilnic, renunțați la fumat, mențineți o presiune sanguină sănătoasă și colesterol redus și vizitați medicul dumneavoastră în mod regulat pentru a vă verifica tensiunea arterială.

Femeile care sunt însărcinate, iau anticonceptionale sau sunt parte a unei terapii de substituție hormonală, precum și oricine cu antecedente familiale de cheaguri de sânge, ar trebui să discute cu medicul lor despre prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Sursa: dailyhealthpost.com

Publicitate

This website uses cookies.