La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare.
De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima.
Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni.
Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima.
Salamul, un aliment cu multe chimicale
Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti.
Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege.
In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut infim de proteine.
Ce chimicale se gasesc in salam:
– amidon artificial: E1420, E1421, E1422 si E1440;
– stabilizatori de aroma: polifosfati de sodiu, potasiu si calciu sau E 452;
– potentiatori de aroma: glutamat de sodiu sau E 261;
– antioxidant: izoascorbat de sodiu;
– agenti de ingrosare si aditivi alimentari: caragenan, guma Konjac;
– dextroza, o forma de zahar;
– colorant rosu: carmin;
– conservant: nitrat de sodiu sau E 251.
Afectiunile inimii pot fi cauzate de salam
Fiind foarte gras, salamul este nociv pentru artere si inima, provocand cresterea nivelului de colesterol “rau” in sange.
In plus, salamul are si multa sare, ceea ce duce la probleme cu presiunea sanguina, risc crescut de hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca.
Salamul poate provoca cancer la stomac
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca salamul si produsele din carne procesata pot declansa cancer.
Aceste alimente contin nitrat de sodiu, un conservant care se transforma in corp in nitrit de sodiu. Compusul este foarte toxic, deoarece reactioneaza cu proteinele si formeaza substante cancerigene numite nitrozamine, crescand astfel riscul cancerului la stomac.
Salamul este daunator pentru creier
O dieta bogata in grasimi saturate poate accelera declinul mental cu 5-6 ani. Astfel de grasimi, prezente din belsug in salam, restrictioneaza irigarea creierului cu sange si ingreuneaza oxigenarea celulelor cerebrale.
Mai mult, carminul din salam este neurotoxic, declansand anumite boli cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Metabolismul este dat peste cap de salam
Consumul excesiv de salam si alte mezeluri duce la acumularea de fosfati in corp.
Acestia pot destabiliza unele procese metabolice, deoarece fosfatul joaca un rol important in metabolismul general.
In plus, intensificatorii de gust si aroma din salam provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si pot bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.
Te poti ingrasa din cauza consumului de salam
Un salam are in compozitia sa peste 70% grasime. In plus, el contine zahar, la fel de nociv ca si grasimile saturate.
Orice salam mancat cu paine ingrasa inevitabil si asta pentru ca organismul asimileaza mai intai proteinele si glucidele din salam, grasimile si carbohidratii din paine fiind stocati in corp.
Sursa: www.sfatulmedicului.ro