Carnea de porc a fost vedeta Craciunului. Preparatele precum sarmalele cu carne de porc, toba, caltabosii sau carnatii au dat mari batai de cap organismului nostru. Corpul nostru trebuie sa se refaca dupa mesele copioase de Craciun, iar refacerea se face tot prin alimentatie. Intrebarea este: ce mancam pana la Revelion pentru a fi fresh?
Nutritionistii din tara si din strainatate au cazut de acord cu privire la alimentatia corecta dupa sarbatori. Avem nevoie de grasimi saturate, carbohidrati simpli si zahar rafinat. Mancarea bogata de Craciun nu doar ca ne-a adus kilograme in plus, ci si o senzatie de greutate, plus probleme firesti care apar dupa mesele copioase precum indigestia.
Specialistii sustin ca trebuie si consuma leguminoase, adica fasole boabe, mazare si linte. Leguminoasele contribuie din plin la eliminarea toxinelor din organism, a acelor toxine care previn indigestia. Au un indice glicemic scazut, prin urmare nu ingrasa. Contin si magneziu, mineral care ne da un plus de energie dupa perioada agitata de sarbatori.
Nutritionistii ne indeamna sa consumam si fructe sarace in zahar, legume la borcan (muraturi) si sfecla rosie.
Sfecla rosie este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Contine betacianina, element care ajuta ficatul la detoxifiere. Contine si vitamina C si vitamine din complexul vitaminic B precum si fosfor, fier, potasiu si magneziu. Colesterolul „rau” din sange poate fi redus cu doar 100 g de sfecla rosie pe zi!
Daca nu obisnuiesti sa consumi sfecla rosie, atunci trebuie sa stii ca acest aliment aduce numeroase beneficii organismului. Afla ce se intampla daca mananci 100 de grame de sfecla rosie pe zi. Tine sub control tensiunea arteriala. Daca vei consuma des sfecla rosie, atunci arterele se vor largi, iar pulsul se va micsora. In urma studiilor, specialistii au ajuns la concluzia ca sfecla asigura sanatatea sistemului circulator.
Reduce colesterolul rau din sange. In sfecla se gasesc fibre solubile, flavonoizi si betacianina. Betacianina este un element care ii ofera sfeclei rosii culoarea si mirosul caracteristic. Diminueaza nivelul colesterolului rau si nu ii permite sa se depuna pe artere.
Este un aliment recomandat femeilor insarcinate deoarece contine acid folic. Acesta protejeaza bebelusii de anumite probleme grave. Este un aliment care le ajuta pe viitoarele mamici sa aiba energie. Sfecla combate osteoporoza. In sfecla exista siliciu, care ajuta organismul sa asimileze calciul. Cel din urma asigura sanatatea oaselor si a dintilor. De aceea se poate consuma chiar si suc de sfecla rosie. Astfel, osteoporoza va fi prevenita si se asigura sanatatea oaselor.
Sfecla este un aliment recomandat si celor care sufera de diabet. Atunci cand au pofta de ceva dulce, cei care au diabet pot consuma putina sfecla rosie. Aceasta nu are un indice glicemic mare. In plus, nu contine multe calorii.
Este eficienta in tratarea anemiei. Sfecla este o sursa importanta de fier, care te ajuta sa combati anemia. Este un aliment recomandat in cazul oboselii. Contine nitrati care largesc arterele si astfel oxigenul se poate raspandi in tot corpul. In plus, fierul din sfecla ajuta corpul sa devina mai rezistent.
Asadar, sfecla rosie este un aliment care aduce numeroase beneficii organismului. O poti include in alimentatia ta zilnica.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.
This website uses cookies.