Nucile au fost încă din timpuri străvechi asociate cu intelectualii, deoarece forma lor seamănă cu cea a creierului.
Bogate în acizi grași omega-3 și omega-6, mangan, cupru, zinc, fosfor, magneziu, fier, tanin și vitamina B6, nucile pot reduce riscul de boli cardiace cu până la 30%.
Nucile sunt un snack delicios şi consistent. Sunt şi bogate în calorii.
Nu trebuie depasit un consum de 50-100 grame pe zi. Contin omega 3, arginina, fibre, vitamina E, diverse minerale.
Scad trigliceridele, colesterolul LDL, cresc colesterolul HDL, relaxeaza vasele de sange, imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, ajuta in constipatie datorita fibrelor, scad nivelul zaharului din sange si previn sau amelioreaza diabetul de tip 2.
Magneziul din compozitie intervine in numeroase procese metabilica, iar seleniul este antioxidant.
Modul in care nucile protejeaza sanatatea inimii – Intr-un studiu din 2014, Dr. Penny Kris Etherton a explicat faptul ca simpla consumare a unui pumn de nuci sau a unei cantitati mici de ulei de nuca de patru ori pe saptamana poate reduce riscul de boli cardiace cu pana la 30%.
O frecventa si mai mare de consum reduce aceste riscuri chiar cu 40%!
Studiul a constatat o reducere „semnificativa” a colesterolului rau si o imbunatatire clara a flexibilitatii vaselor sanguine.
Aceste proprietati asigura o mai buna circulatie a sangelui chiar si la numai patru ore dupa consumul de nuci decojite sau ulei de nuca.
Studiul sugereaza ca un consum regulat de nuci ar oferi protectie pe termen lung impotriva bolilor cardiovasculare.
Detalii asupra studiului
Studiul a evaluant consumul a 85 grame de nuci intregi, 5.6 grame de piele de nuca, 34g de nuci degresate si 51 grame de ulei de nuca asupra lipemiei posprandiale, functionarii endoteliului si stresului oxidativ. S-a masurat afluxul de colesterol.
Studiul a fost de tip randomizat, in adulti supraponderali sau obezi cu hipercolesterolemie moderata.
( Acute Consumption of Walnuts and Walnut Components Differentially Affect Postprandial Lipemia, Endothelial Function, Oxidative Stress, and Cholesterol Efflux in Humans with Mild Hypercholesterolemia )
Nota: 1 pumn = 7 nuci intregi sau 14 jumatati de nuca
Cercetatorii au monitorizat raspunsurile fiziologice ale subiectilor la intervale de 30 de minute, o ora, doua ore, patru ore si sase ore.
Potrivit rezultatelor, chiar si o priza unica de ulei de nuci, continut in mod natural si de miezul de nuca, a imbunatatit vizibil functionarea vaselor sanguine la patru ore dupa consum.
Cu alte cuvinte, consumul zilnic a numai doi pumni de nuci ar putea oferi protectie pe termen lung impotriva bolilor grave de inima.
Nu indeparta niciodata pielitele nucilor Se speculeaza ca pielitele miezului de nuca ar contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, adica intr-o proportie mai mare chiar si decat miezul de nuca in sine.
Asadar, nu mai curata niciodata nucile de pielitele subtiri si amarui inainte de a le manca!
Nucile au numeroase avantaje, dar sunt foarte bogate in calorii. Asta inseamna ca trebuie mancate in cantitati rezonabile. Unii le folosesc ca si sursa de grasimi vegetale langa branzeturi grase / salate.
This website uses cookies.