Fie ca ne referim la rosie ca leguma sau ca fruct, nu este nicio indoiala ca este un super-aliment care ar trebui mancat cat mai des de majoritatea oamenilor.
Specialistii numesc rosia „aliment functional”, adica un aliment care face mai mult decat sa furnizeze nutrienti de baza. Ea previne boli cronice, dar ofera si alte beneficii pentru sanatate, ca urmare a fitochimicalelor cum ar fi licopenul.
O rosie medie (aproximativ 123 grame) furnizeaza 22 de calorii, 0 grame de grasimi, 5 grame de carbohidrati (dintre care 1 gram de fibre si 3 grame de zahar) si 1 gram de proteine.
Rosiile sunt o sursa bogata de vitaminele A si C si acid folic si contin o gama larga de substante nutritive si antioxidanti beneficu, inclusiv acidul alfa-lipoic, licopen, colina, betacaroten si luteina.
Acidul alfa-lipoic ajuta corpul sa converteasca glucoza in energie. Unele dovezi sugereaza ca acesta poate regla glucoza in sange, imbunatateste vasodilatatia si asigura protectie impotriva retinopatiei la pacientii diabetici.
Iata cateva beneficii ale rosiilor pentru organism:
Previn cancerul
Sursa de antioxidanti puternici, precum vitaminele A, C si licopenul, rosiile combat efectele radicalilor liberi. Studiile au aratat ca rosiile previn cancerul de prostata, colorectal, pulmonar, stomac, ovarian, de col uterin si de esofag.
Mentin pielea sanatoasa
Betacarotenul care este gasit si in morcovi, ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui. Licopenul din rosii face pielea mai putin sensibila la razele UV, acestea fiind una din cauzele principale ale aparitiei ridurilor.
De asemenea, colagenul, sistemul de sprijin al pielii, este dependent de vitamina C, un alt antioxidant care previne daunele cauzate de soare, poluare, care previne ridurile si imbunatateste textura.
Oase puternice
Calciul si vitamina C din rosii, ambele sunt foarte bune pentru repararea si consolidarea oaselor.
Lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauza este strans legata de aparitia osteoporozei. Licopenul se pare ca imbunatateste masa osoasa, de aceea consumul de rosii este o modalitate foarte buna de a lupta impotriva osteoporozei.
Sucul de rosii te scapa de durerile de picioare. Vezi si alte alimente din bucataria si camara ta care pot inlocui medicamentele
Regleaza tensiunea arteriala
Un aport scazut de sodiu este esential pentru scaderea tensiunii arteriale, dar la fel de important este si cresterea aportului de potasiu, mineral care ajuta vasodilatatia.
Pastreaza inima sanatoasa si previn bolile cardiovasculare
Continutul de fibre, potasiu, vitamina C si colina din rosii, toate ajuta la pastrarea sanatatii inimii. Acestea ajuta la scaderea colesterolului. Astfel, incluzand rosiile in dieta poti preveni atacul de cord, dar si accidentul vascular cerebral.
Regleaza zaharul in sange
Rosiile sunt o sursa de crom, acesta ajutand la reglarea zaharului din sange. De asemenea, si fibrele au acelasi efect.
Imbunatatesc vederea
Vitamina A, prezenta din abundenta in rosii, iti poate imbunatati vederea si te poate ajuta sa previi orbirea de noapte. Un studiu recent arata ca un consum echilibrat de rosii ar putea ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara, o boala grava si ireversibila a ochilor.
Alunga depresia
Acidul folic din rosii poate ajuta in cazul depresiei pentru ca previne formarea excesului de homocisteina. Excesul homocisteina interfereaza cu producerea de serotonina, dopamina, noradrenalina care reglementeaza nu numai starea de spirit, ci si somnul si apetitul.
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.
This website uses cookies.