Musetelul este o planta folosita de oameni de-a lungul secolelor.
Deja se cunoaste ca este un ceai care calmeaza stomacul „deranjat” sau ajuta somnul. Sunt folosite doua tipuri de musetel pentru o sanatate de fier: musetelul german (Matricaria retutica) si musetelul roman sau englez (Chamaemelum nobile).
Musetelul german este cel mai studiat si cel mai folosit. O organizatie guvernamentala germana (Commission E) a aprobat utilizarea sa la nivelul pielii pentru a reduce edemul (marire de volum) sau ca antibacterian, dar este utilizat si sub forma de ceai ca supliment dietetic pentru crampe la nivelul stomacului.
Musetelul se comercializeaza sub forma de flori uscate, infuzie (ceai), extract lichid, tincturi (concentrate in alcool) si sub forma de creme sau unguente.
Ceaiul de musetel facut din florile plantei are o culoare galben-aurie si are o aroma placuta.
Acest remediu din musetel poate ameliora numeroase probleme de sanatate, cum ar fi cel din sfera intestinala, anexietatea, insomnia si multe altele. Desigur, inainte de a apela la remediile din plante, cere sfatul unui medic specialist, deoarece si acestea au contraindicatii.
Iata o lista cu cele mai cunoscute beneficii ale musetelului:
Un produs de curatare natural
Ceaiul de musetel are proprietati de vindecare, antioxidante si de curatare. In plus, el este un bun agent hidratant pentru piele si este considerat un remediu eficient in rutina de ingrijire a pielii.
Accelereaza procesul de vindecare
Ceaiul de musetel accelereaza procesul de vindecare cand vine vorba de rani minore si totodata le dezinfecteaza. In trecut, ceaiul de musetel era folosit de popoarele din Antichitate, de greci, de egipteni si de romani, pentru ca oamenii au descoperit inca de pe atunci ca planta poate trata ranile si le poate vindeca mai repede.
Imbogateste culoarea parului
Folosind in etapa de clatire ceaiul de musetel, vei vedea ca acesta accelereaza culoarea parului blond. Iar daca ceaiul de musetel este folosit cu regularitate pentru a clati podoaba capilara, remediul va ajuta parul sa devina mai deschis la culoare – desigur, pe o perioada mai lunga de timp.
Calmeaza spasmele
Musetelul are puternice proprietati antispasmodice si antiinflamatoare, care sunt eficiente in tratarea crampelor la stomac, cat si a crampelor intestinale.
De asemenea, ceaiul de musetel reduce problemele legate de tranzitul intestinal si amelioreaza si senzatia de balonare. La recomandarea medicului fitoterapeut, consumul de ceai de musetel poate trata probleme precum sindromul de colon iritabil, gastroenterita si greata.
Amelioreaza durerile menstruale
Ceaiul de musetel este cunoscut ca fiind o solutie pentru spasmele menstruale, deoarece substantele active din planta relaxeaza muschii uterului si calmeaza crampele.
Stimuleaza imunitatea
Musetelul are proprietati antibacteriene, care ajuta la prevenirea si tratarea racelii si tusei, iar in acelasi timp protejeaza organismul impotriva infectiilor cauzate de bacterii. Prin urmare, planta stimuleaza imunitatea unei persoane, iar consumul regulat de ceai de musetel protejeaza organismul de boli.
Remediu in cazul migrenelor
Musetelul este o planta medicinala cu multe intrebuintari terapeutice, iar de-a lungul timpului, oamenii au observat ca este benefic in tratarea migrenelor si durerilor de cap. O cana de ceai de musetel cald, de exemplu, te poate ajuta sa calmezi instant o durere de cap.
Aliat pentru un somn odihnitor
Ceaiul de musetel este un remediu excelent pentru insomnie si tulburari de somn. Proprietatile usor sedative ale plantei te vor ajuta sa adormi mai repede si sa dormi mai bine. Consumul regulat de ceai de musetel, sub indrumarea medicului fitoterapeut, te poate ajuta sa te bucuri de un somn mai bun.
Cum prepari ceai de musetel acasa
Ceaiul de musetel poate fi preparat acasa, urmand cativa pasi simpli. Incalzesti ceainicul sau ibricul, turnand o cantitate nu foarte mare de apa clocotita in el, apoi adaugi cateva felii de mar, pe care le pasezi cu o lingura de lemn.
Adaugi cateva flori de musetel in apa clocotita. Acoperi vasul si lasi florile la infuzat, cateva minute. Strecori lichidul si il torni intr-o cana, apoi adaugi putina miere sau zeama de lamaie, dupa gust.