Daca pana acum nu obisnuiati sa consumati sfecla rosie, este cazul sa introduceti acest aliment in alimentatia voastra zilnica.
Sfecla rosie controleaza nivelul glucozei, virilitatea, ajuta la pierderea in greutate si multe altele.
In acest articol vom trece in revista 11 motive pentru care sa incepeti sa consumati zi de zi sfecla rosie.
Valori nutritionale / calorii
100g = 43 calorii
Grasime: 0g (0% recomandat valori zilnice)
Colesterol: 0g
Sare: 106 mg (4%)
Hidrati de carbon: 13g (4%)
Fibre: 4g (15%)
Zaharuri: 9g
Proteine: 2g
100g sfecla rosie prezinta urmatoarele vitamine si minerale:
Vitamina C: 4.9mg (8%)
Acid folic: 109mcg (27%)
Fier: 0,8mg (4%)
Magneziu: 23.0mg (6%)
Fosfor: 40.0mg (4%)
Potasiu: 325 mg (9%)
Mangan: 0,3 mg (16%)
1. Scade nivelul tensiunii arteriale.
Sfecla rosie este un izvor nesecat de nitratti, care, atunci cand consumati, se preschimba intr-un gaz numit oxid de azot. Ambele ajuta la largirea arterelor si micsorarea pulsului. Specialistii observat ca sfecla rosie asigura buna functionare a sistemului nostru circulator.
2. Reduce nivelul de colesterol rau si previne formarea placii. Sfecla rosie contine fibre solubile, flavonoizi si betacianina. Betacianina este elementul component al sfeclei rosii care-i ofera acesteia culoarea rosie si mirosul sau specific.
Ajuta la diminuarea colesterolului si nu permite stocarea acestuia pe peretii arterelor. In felul acesta ne protejeaza de eventuale atacuri de cord si accidente vasculare.
3. Foarte buna pentru femeile insarcinate. Sfecla rosie abunda in acid folic. Acidul folic este esential femeilor insarcinate fiindca protejeaza bebelusul de diverse conditii cum ar fi spine bifida (o problema congenitala ce afecteaza maduva spinarii a micutului).
Mamelor, sfecla rosie le aduce un adevarat plus de energie de care au toata nevoia in timpul sarcinii.
4. Combate osteoporoza. Sfecla rosie este bogata in siliciu care are un rol esential in asimilarea calciului de catre organism. Calciul este raspunzator de sanatatea oaselor si dintilor, iata de ce un pahar de suc de sfecla rosie previne osteoporoza si protejeaza sanatatea oaselor.
5. Tine diabetul sub control. Persoanele care sufera de diabet isi pot potoli pofta de dulce doar adaugand sfecla rosie in mancarurile lor. Sfecla rosie are un indice glicemic scazut si mentine sub control nivelul de glucoza reducand astfel pofta de zahar. Mai mult decat atat, sfecla rosie este saraca in calorii.
6. Trateaza anemia. Sfecla rosie contine o cantitate insemnata de fier. Fierul ajuta in secretia hemaglutinei ce contribuie la transportul oxigenului in diferite parti ale corpului. Fierul este cel care ajuta la combaterea anemiei.
7. Vindeca oboseala. Sfecla rosie ajuta la mentinerea vitalitatii. Nitratii din componenta sfeclei rosii ajuta la largirea arterelor permitandu-i astfel oxigenului sa ajunga in toate partile corpului. De asemenea, fierul din sfecla rosie creste rezistenta organismului.
8. Imbunatateste rezistenta si activitatea sexuala. Sfecla rosie mai este numita si „viagra naturala”.
Nitratii din sfecla rosie ce se transforma in oxid de azot provoaca largirea venelor si dirijeaza fluxul de sange catre organele genitale. In plus, sfecla rosie contine bor, un ingredient chimic esential in generarea hormonilor sexuali.
9. Protejeaza impotriva cancerului. Betacianina din componenta sfeclei rosii reduce viteza tumorilor cu 12.5 % in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer la sani si cancer la prostata.
10. Combate constipatia. Datorita continutului bogat de fibre, sfecla rosie este un laxativ foarte eficient, curata colonul si elimina toxinele din stomac.
11. Imbunatateste activitatea cerebrala. Sucul de sfecla rosie creste rezistenta organismului cu 16%, gratie continutului de nitrati.
Intrucat nitratii asigura o mai buna oxigenare a corpului si inclusiv a creierului, puterea de lucru a creierului este vadit imbunatatita. Sfecla rosie poate preveni dementa si imbunatateste per total activitatea cerebrala.
SURSA: www.healthyfoodheadlines.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau
Se poate da si la copii de 10 ani?
Nu s-a specificat, cum sa consumam sfecla rorie, cruda, coapta sau fiarta?
oricum doriti ,este foarte buna