INSTANT

Ce este demodex folliculorum? Traieste 6 zile pe prosoapele ude si se transmite de la om la om!

Acarienii microscopici ai demodexului se gasesc in pielea multor oameni adulti. Populatia acarienilor demodex in pielea unui om adult poate atinge 1 000-2 000 de indivizi.

Demodex folliculorum este o specie parazită de acarieni. Este unul dintre cei mai răspândiți paraziți ai pielii feței omului.

Cu toate acestea, in cazul majoritatii oamenilor, acarienii respectivi nu provoaca niciun fel de probleme dermatologice si nu se manifesta sub nicio forma pe durata intregii vieti.

Acarienii adulti au corpul semitransparent, usor alungit, de la 0,15 mm pana la 0,4 mm lungime. Au 4 perechi de picioare. Nu pot fi observati cu ochiul liber, dar se vad foarte bine la microscop. Acarienii demodex vietuiesc la suprafata pielii umane si se ascund in porii din jurul firelor de par. Durata de viata a demodexului constituie cateva saptamani.

Acarienii demodex se hranesc cu celulele descuamate ale pielii si cu substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii.

Femela demodexului depune oua, din care eclozeaza, timp de 3-4 zile, larve microscopice. Larvele cresc si se transforma in indivizi adulti in urmatoarele 7 zile.

Astfel, populatia acarienilor de pe pielea omului se reinnoieste permanent.
De regula, acarienii demodex populeaza porii de pe pielea fetei (obrajii, nasul, barbia, fruntea, tamplele, pleoapele la radacina genelor), precum si pielea acoperita cu par a capului, pielea urechilor si a gatului.

In afara de aceasta, acarienii demodex pot popula si pielea de pe corp: pieptul, spinarea sau regiunea organelor genitale.

Acesti acarieni se transmit numai de la om la om prin atingere sau prin obiecte diferite.

Pentru a stabili prezenta acarienilor demodex pe piele, medicul dermatolog va poate indica o serie de teste simple. in particular, acesta ar putea preleva de pe piele, prin frotiu, probe de tesut pentru a le examina la microscop. De asemenea, ar putea sa «smulga» cu multa grija cateva fire de par din fiecare pleoapa sau sa stoarca continutul unor comedoane inchise, pentru a le examina la microscop.

Simptome

În 90% din cazurile de Demodex nu există simptome, există persoane care trăiasc o viață întreagă cu Demodex pe piele fără să știe și fără să fie deranjate de prezența acarianului.

În unele cazuri însă, acarianul se îmnulțeste rapid și poate provoca demodicoză (numităƒ și demodecidozăƒ sau demodecie). Mai toate cazurilor de demodicoză sunt persoane cu sistem imunitar scăzut (cauzat de stres sau boli) sau cu sistem imunitar al pielii scăzut (cauzat în special de lipsa protecției solare și folosirea produselor care conțin iritanți).

Acarianul afectează fizic și chimic pielea, reducându­i puterea de vindecare și sistemul imunitar, cauzând reacții alergice, prurit, papule, pustule, inflamații și iritații grave, dermatite, eritem (înroșirea pielii), erupții cutanate, scuame.

Articolul continuă după reclame

În cazuri grave foliculul pilos și porii se dilată, textura pielii începe să semene cu a unei portocale, pielea devine groasă datorită instalării hiperplaziei (creșterea excesiva a țesutului, datorită înmulțirii rapide a celulelor), nasul devide extrem de roșu, pielea prezintă cicatrici și capilare sparte.

Demodex poate duce și la căderea părului și a genelor/sprâncenelor. Acarianul se dezvoltă pe pielea persoanelor cu ten gras, iar activitatea lui duce la stimularea glandelor sebacee și implicit la o cantitate de sebum și mai mare.

Unul din efectele prezenței Demodexului pe piele poate fi dermatita seboreică, că urmare a excesului de sebum și a pielii iritate.

Majoritatea efectelor descrise mai sus sunt cauzate de stimularea continuă a glandelor sebacee și iritarea/lezarea constantă a pielii de către acarian, dar Demodex poate transporta pe corpul lui organisme mai mici cum ar fi viruși, bacterii și fungi, iar deplasarea acarianului pe suprafețe mari
de piele poate duce la proliferarea acestora pe întreaga suprafață infestată de Demodex ceea ce rezultă în apariția pustulelor.

Bacillus Oleronius, bacteria care este eliminată pe piele în urmă descompunerii corpului acarianului poate să stimuleze apariția inflamării pielii în cazul persoanelor cu rozacee papulopustuloasa.

S-­a asociat astfel acneea rozacee cu această bacterie, dar încă nu există date concludente care să ateste că acneea rozacee este provocată de Demodex (indirect, după descompunere).

În multe cazuri de dermatită periorală, blefarită, erupții faciale papuloveziculare, erupții papulopustulare pe scalp și acnee rozacee s­a depistat prezența coloniilor de Demodex.

Totuși, nici până acum nu se știe cu exactitate dacă Demodexul a cauzat acele afecțiuni cutanate sau numărul de acarieni crește datorită inflamării foliculilor afectați, inflamare caracteristică respectivelor afecțiuni.

În orice caz, dacă pielea este infestată cu Demodex, este necesar să începeți un tratament specific pentru a putea videca pielea de efectele produse de acarian și pentru a vindeca afecțiunea cutanată de care suferă pielea.

În general infestarea cu Demodex care prezintă simptome are la bază un număr mai mare de 5 acarieni pe centimetru pătrat, de aceea e foarte important să faceți analiza de depistare a Demodexului în laboratoarea specializate care pot detecta nu doar prezența acarianului ci și prezența
coloniilor.

Legatura dintre demodex si o afectiune sau alta a pielii este cu atat mai probabila, cu cat acarienii sunt mai numerosi pe pielea omului: peste 5 acarieni pe 1 cm2 de piele sau peste 3 acarieni la radacina fiecarei gene.

Surse: pasagera.ro

sanatate.bzi.ro

Publicitate