Una dintre cele mai frecvente dureri de care ne plangem in vremurile moderne este durerea de cap.
De cele mai multe ori, cauzele nu sunt grave.
In cazul durerilor persistente, medicul decide daca cefaleea ascunde alte boli.
Durerile de cap pot fi cauzate de o simpla contractura musculara in zona cervicala, sau de stres, dar si de boli grave. Orice durere de cap trebuie luata in seama, spune dr. Anca Paunescu, medic specialist medicina generala, pentru digi24.ro.
„Durerea de cap se numara printre simptomele cu cele mai numeroase cauze si foarte variate.
De la unele mai putin grave precum este durerea provocata de o simpla contractura musculara pana la unele severe care reflecta formatiuni la nivel intracranian. Orice durere de cap ar trebui luata in seama, chiar daca este o durere de contractura musculara sau psihogena pe suprasolicitare, este bine sa ne oprim si sa reevaluam ce se intampla pentru ca se poate agrava.
Daca durerea este extrem de intensa, aparuta brusc si nu cedeaza, trebuie sa ne adresam medicului. De asemenea, chiar daca durerea nu este de intensitate mare sau de durata lunga, dar revine repetat, este recomandat sa ne adresam medicului.
3 tipuri de dureri de cap care necesita interventia de urgenta
Desi o migrena ar putea fi incomoda, durerile de cap, de obicei, nu pun viata unei persoane in pericol. Cu toate acestea, o durere severa de cap, poate fi semnul unei boli grave (accident vascular cerebral, anevrism, meningita), care necesita interventia medicala de urgenta.
De obicei, aceste situatii nu sunt foarte des intalnite si din pacate nu pot fi diferentiate de durerile inofensive de cap.
Totusi exista cateva semne si simptome specifice afectiunilor importante:
– gat intepenit (torticolis) si febra – ar putea fi semne de meningita (inflamatie a membranelor din jurul sistemului nervos central), care s-ar putea agrava in scurt timp, daca nu este tratata;
– greata, varsaturi severe insotite de tulburari neurologice (dificultati de vorbire, de mentinere a echilibrului), care ar putea fi semnele unui accident vascular cerebral hemoragic.
Durerea de cap poate fi unul din cele mai neplacute tipuri de dureri pe care o persoana le-a experimentat in cursul vietii. Un astfel de tip de durere poate fi determinata de un anevrism ce ar putea pune viata in pericol.
Pentru a se stabili cu exactitate cauza simptomului sunt necesare investigatii (foarte importanta in acest scop fiind tomografia computerizata).
Cand se va consulta medicul?
Medicul se va consulta in oricare din urmatoarele situatii:
– o persoana are, ocazional, mai multe crize de dureri de cap;
– durerile de cap sunt severe si debuteaza brusc;
– durerile de cap sunt insotite de: confuzie, ameteala, febra, amorteala, varsaturi, dificultati de vorbire, varsaturi persistente, torticolis (gat intepenit), amorteala, respiratie scurtata;
– simptome neasteptate la nivelul urechilor, gatului, nasului sau ochilor;
– diaree persistenta;
– pierderea temporara a vederii;
– slabiciune;
– durerile de cap se amplifica si nu se amelioreaza;
– durerea de cap interfereaza cu desfasurarea activitatilor zilnice;
– este necesar ca pacientul sa foloseasca antialgice mai mult de doua zile intr-o saptamana;
– desi bolnavul utilizeaza medicamente pentru calmarea durerilor de cap, doza recomandata nu-si face efectul asteptat;
– durerile de cap sunt declansate de tuse, stranut, aplecari, eforturi sau activitate sexuala;
– durerile de cap au luat nastere in urma unor traume;
– spectrul durerilor de cap este variat.
Trebuie apelat la serviciul de urgenta daca:
– migrenele sunt acute, iar durerea de cap este insuportabila;
– durerile de cap sunt insotite de pierderea vederii, a constientei;
– varsaturi necontrolabile;
– durerea dureaza mai mult de 72 de ore;
– durerea de cap sau migrenele sunt insotite de simptome care declanseaza anxietate.
Exista momente cand durerile de cap sunt insotite de simptome neobisnuite. Acestea ar putea fi indicii in urma carora ar trebui sa se solicite consultul de urgenta pentru ca sanatatea unei persoane sa nu se afle in pericol.
Cefaleea poate fi o situatie de urgenta, atunci cand este simptomul unei boli sistemice acute. Diagnosticul nu este dificil de stabilit in acest caz, iar tratamentul va fi orientat impotriva bolii de baza.
Printre semnele unor complicatii de natura neurologica ar mai putea fi durerile de cap recurente sau cele care se agraveaza progresiv si sunt insotite de simptome de greata si varsaturi.
Majoritatea pacientilor care se prezinta la serviciul de urgenta si acuza dureri de cap, le au fie din cauza unor boli sistemice fie manifesta dureri primare de cap.
Surse: sanatate.bzi.ro
www.sfatulmedicului.ro
This website uses cookies.