O dietă care te lasă să mănânci slănină, avocado şi ouă sună minunat, dar merită această dietă renunţarea la zahăr, paşte şi pâine?
Când este ţinută în mod corespunzător, o dieta ketogenică poate sprijini nivelul de energie, pierderea în greutate şi poate creşte longevitatea.
Iar alimentele pe care le mănânci sunt delicioase.
1. Creşterea nivelului de energie
Cu toţii am simţit acut poftă de dulce.
Fără să-ţi dai seama, ajungi să mănânci o întreagă pungă de bomboane în timp ce te uiţi la un film.
La început, simţi că ai energie cât să alergi la un maraton.
Doar o jumătate de ora mai târziu, te simţi sleit de puteri şi ai vrea să dormi în continuu.
Când mănânci tipul greşit de carbohidraţi poţi să simţi acest efect yo-yo al zahărului care ajunge în sânge.
Insulină este cea care scade glicemia înapoi la niveluri normale.
Având în vedere faptul că glucoză este sursă de energie primară a creierului, acest flux şi reflux se manifestă sub formă de oboseală şi lipsa de concentrare.
Dar, ce se întâmplă dacă organismul tău nu trebuie să se bazeze pe un aflux consistent de glucide pentru a menţine nivelul optim de energie?
Într-o o dieta ketogenică bogată în grăsimi, nivelul de energie este constant, pentru că nu există creşteri sau scăderi dramatice ale nivelului de zahăr din sânge.
2. Pierderea în greutate
Când te gândeşti să dai jos câteva kilograme, cel mai probabil crezi că ai nevoie de alimente cu un conţinut scăzut de grăsime.
De ce să mănânci mai multă grăsime, dacă încerci să scapi de grăsime?
Ei bine, se pare că dietele bogate în grăsimi, de tip ketogenic, conferă rezultate mai bune în pierderea în greutate decât dietele obişnuite.
Atunci când grăsimile sunt consumate că parte a unei diete ketogenice bine planificate, consumul de grăsimi te poate ajută, de fapt, să pierzi în greutate.
Un studiu publicat în Journal of Nutrition and Metabolism a împărţit subiecţii în două grupuri.
Fiecare grup a cosumat cu 500 de calorii mai puţin că de obicei, dar un grup a urmat o dieta ketogenică foarte săracă în carbohidraţi, iar celălalt a urmat un regim cu un conţinut scăzut în grăsimi.
Cu toate că a fost acelaşi aport caloric în ambele cazuri, subiecţii care au urmat dieta ketogenică au pierdut în greutate (grăsime corporală şi grăsime abdominal) mult mai mult decât grupul care a ţinut dietă săracă în grăsimi.
3. Longevitatea şi calitatea vieţii
O dieta ketogenică poate scădea riscul de a dezvoltă sindromul metabolic, un grup de factori care duc la boli cardiovasculare.
Aceste boli sunt cauzele principale ale deceselor în lume.
Aceşti factori de risc includ obezitatea abdominală (care transporta excesul de grăsime în stomac), hipertensiune arterială, trigliceride crescute în sânge şi nivel crescut al colesterolului rău.
O dieta ketogenică poate avea un impact pozitiv sănătăţii tale, deoarece reduce riscul apariţiei diferitelor boli cronice.
Oricare dintre aceşti factori de risc creşte probabilitatea apariţiei diabetului şi accidentelor vasculare cerebrale. Din fericire, o dieta ketogenică poate sprijini sănătatea inimii.