Gospodinele se intreaba mereu care este cel mai sanatos ulei pentru gatit, dar si cum sa-l foloseasca astfel incat sa protejeze sanatatea celor dragi.
Uleiul de floarea soarelui
Se stie faptul ca romanii folosesc foarte mult uleiul de floarea soarelui.
Acesta are cea mai indelungata traditie si cea mai larga raspandire, fiind ieftin si placut la gust. Medicii spun ca acest tip de ulei rezista pana la temperaturi de 170 de grade, iar dupa incepe sa elimine substante toxice – cancerigene – in alimente, ingreunand digestia si favorizand tulburari grave la nivelul aparatului digestiv.
Uleiul de floarea soarelui este ideal in salate sau in preparate la temperatura camerei.
Atentie! Specialistii recomanda sa nu folositi la prajire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa deoarece au o valoare biologica exceptionala. Insa acizii grasi cu lant lung pe care ii contin sunt foarte de sensibili la temperaturi ridicate.
Aceste uleiuri nu se incalzesc la peste 40 de grade Celsius.
Uleiul de masline
Punctul de ardere al uleiului de masline este situat undeva intre 185 si 210 grade Celsius. In momentul in care atinge aceasta temperatura toate proprietatile lui bune se distrug si, mai rau, pot sa apara compusi care sunt daunatori sanatatii.
Un alt avantaj al acestui ulei este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.
Uleiul de masline extravirgin este ideal pentru sosuri crude si salate. Obtinut prin presare la rece, acesta este mult mai aromat decat celelalte variante de ulei de masline.
Acesta are numoeroase beneficii pentru sanatate, ca de exemplu: previne depunerea colesterolului pe artere si, implicit, scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, normalizeaza tensiunea arteriala, trateaza constipatia, previne aparitia cancerului de san etc.
Atentie! Uleiul de masline presat la rece este contraindicat la prajit deoarece, in caz contrar, substantele nutritive pe care le contine (de exemplu, polifenolii) se degradeaza si, implicit, uleiul isi pierde proprietatile terapeutice.
Uleiul de cocos
Este uleiul cel mai indicat pentru prajit. Acesta contine aproximativ 50% acid lauric, un acid gras saturat sanatos. La temperatura camerei are consistenta solida, neputand fi folosit pentru salate, insa este cel mai sanatos pentru prajit.
Specialistii recomanda uleiul de cocos extravirgin, nehidrogenat. Acesta poate fi folosit in mod sanatos la legume, carne si deserturi. Acesta nu fumega, este foarte versatil, pastreaza aromele mancarurilor si creaza o crusta frumoasa alimentelor. Uleiul de cocos extravirgin are un gust bogat si fin. In comparatie cu uleiurile traditionale si unt, acesta este rapid procesat de ficat si ars caloric.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>
Page: 1 2
This website uses cookies.