Numarul cazurilor de afectiuni maligne cutanate este in crestere.
Unul din trei cancere depistate este la nivelul pielii, iar expunerea excesiva la soare, fara protectie, ramane cauza principala a maladiei.
“Nu este o problema daca ne expunem la soare putin, ocazional, dar arsurile sunt nu doar extrem de neplacute, ci si foarte periculoase. Recomandam tuturor celor care iubesc soarele sa fie atenti, sa foloseasca produse bune cu protectie solara.
Si ii mai sfatuiesc sa-si monitorizeze pielea din cand in cand: daca observa o alunita noua sau o excrescenta, care nu se vindeca sau sangereaza, sa mearga la medic”, precizeaza dr. Glen Goldman, profesor si expert in tratarea cancerului de piele prin microchirurgie Mohs.
Semnele de alarma pentru cancerul de piele
Cum este depistat cancerul de piele? Ce analize se fac?
Examinarea pielii de catre medicul dermatolog este modul prin care se poate pune un diagnostic corect in ceea ce priveste cancerul de piele. In multe cazuri, aspectul pielii este suficient pentru ca specialistul sa poata puna diagnosticul.
Biopsia cutanata este, de obicei, metoda utilizata pentru a confirma suspiciunea de cancer de piele. Aceeasta biopsie se face prin anestezierea zonei de sub tumora, cu ajutorul unui anestezic local.
O mica portiune din alunita este taiata si trimisa apoi la un laborator, pentru a fi examinata de medicul anatomo-patolog, care analizeaza tesutul respectiv sub un microscop si pune un diagnostic, in functie de caracteristicile tumorii.
Care sunt semnele cancerului de piele?
Majoritatea carcinoamelor celulare bazale au putine simptome sau chiar deloc. In schimb, carcinomul celular scuamos poate fi dureros. Ambele forme de cancer de piele pot aparea ca o rana sau inflamatie care sangereaza, supureaza, are crusta sau care nu se vindeca sub nicio forma.
Cancerele de piele incep ca o umflatura usoara pe piele care creste si care poate sangera dupa o trauma minora. Ambele tipuri de cancer de piele pot avea conturul ridicat si o ulceratie in mijlocul zonei afectate.
Printre semnele si simptomele carcinoamelor celulare bazale, care pot alarma pacientii, se afla:
• aparitia unei protuberante de culoare roz sau rosie, cu aspect translucid sau perlat;
• leziuni sau formatiuni de piele roz, care au conturul iesit in afara si o crusta in centru;
• zone de piele rosie care sunt iesite in relief si care pot avea o crusta sau pot provoca mancarimi, dar care de obicei nu sunt dureroase;
• zona alba, galbena sau cu aspect ca de ceara, care are un contur nu foarte bine definit si care poate avea aspectul unei cicatrici;
Semnele si simptomele carcinomului celular scuamos sunt:
• zone de piele persistente, cu ascpect scuamos, care au contur neregulat si care pot sangera cu usurinta;
• rana sau inflamatie deschisa care nu dispare nici dupa un interval de saptamani bune;
• excrescenta sau protuberanta cu o suprafata aspra, care are o crestatura pe mijloc;
• excrescenta asemanatoare negilor.
In Romania, cancerele cutanate sunt depistate mai ales la persoanele peste 60 de ani, care nu s-au protejat in tinerete impotriva ultravioletelor.
Cele mai expuse sunt cele cu pielea deschisa, fenotip 2, care au stat mult in aer liber, care au lucrat in soare si care nu s-au protejat niciodata. Conteaza si mostenirea genetica, insa prejudecatile si amanarea vizitei la medic fac cele mai multe victime.
“Toata viata am fost atenta cu sanatatea mea si mi-am facut mereu toate analizele. Si pentru leziunea de pe obraz, pe care o am de dinainte de Revolutie, ar fi trebuit sa vin mai repede la doctor.
Dar am auzit de la lume ca nu se umbla la asa ceva. Abia cand a inceput sa sangereze, m-am decis sa vin la control”, a marturisit una dintre paciente.
“Acum 3 ani, mi-a aparut ceva pe varful nasului ca o bubita mica si am crezut ca este o alunita, o simpla coaja. Aceasta s-a rupt, s-a extins treptat, dar am stat asa pentru ca am avut impresia ca o sa se vindece.
Dar nu a fost asa, iar cand am venit la doamna doctor, am primit diagnosticul de cancer”, a declarat o alta pacienta.
Milioane de persoane primesc anual, la nivel mondial, diagnosticul de cancer cutanat.
Boala se poate vindeca daca este depistata la timp prin biopsie si daca este tratata prin metode performante precum microchirurgia Mohs.
Aceasta este terapia standard in SUA care ofera cea mai mare rata de vindecare in cazul celor mai frecvente cancere cutanate.