Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros).
Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale.
Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon.
Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici.
Din acest motiv, medicii recomanda efectuarea de teste de tip screening, care pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign.
6 simptome ale cancerului de colon
Hemoragia rectală – „este unul dintre cele mai des întâşnite simptome ale cancerului de colon”, avertizează dr. Alfred Neugut, medic oncolog la Universitatea Columbia.
Dacă observi urme de sânge pe hârtia igienică, în vasul WC-ului sau în materiile fecale, programează-te la medic. Sângele poate fi roşu deschis sau maro închis.
Anemia feriprivă (anemia prin carenţă de fier) – este strâns legată de sângerarea anală, deoarece aceasta cauzează pierderea de fier din organism.
Dacă te simţi obosit mai tot timpul şi eşti palid, mergi la medic pentru analize de sânge. Acestea pot descoperi dacă ai suficiente celule roşii în sânge, precum şi nivelul de fier.
Durere abdominală – o tumoare poate duce la un blocaj sau la fisurarea mucoasei stomacului, ceea ce rezultă în crampe abdominale, dureri ascuţite sau înfundate.
Durerea poate fi şi un semn că materiile fecale nu pot traversa colonel din cauza unui blocaj. Ai putea avea şi greţuri, flatulenţă, abdomen umflat şi vărsături.
Modificări ale materiilor fecale – Materiile fecale subţiri pot semnala existenţa unei tumori în colon, la fel şi constipaţia cronică.
Nevoia de a defeca şi incapacitatea de a face acest lucru – Persoanele care au senzaţia că trebuie să meargă la toaletă urgent pentru a defeca, dar care nu reuşesc să elimine materii fecale, sunt susceptibile să aibă o tumoare în rect, care împiedică trecerea acestora.
Scădere nejustificată în greutate – Chiar dacă mănânci suficient, cancerul de colon, la fel ca orice tip de cancer, modifică felul în care organismul utilizează substanţele nutritive din alimente, iar acestea nu sunt absorbite corespunzător.
Astfel, dacă o formă de cancer te „macină” pe interior, este posibil să slăbeşti chiar dacă mănânci mult şi divers.
Dacă ai avut în familie persoane care au suferit de cancer de colon, este important să mergi să-ţi faci analize, mai ales după vârsta de 50 de ani.
Screeningul are un rol foarte important în depistarea din timp a acestei maladii şi în prelungirea speranţei de viaţă a bolnavilor de cancer de colon.
Există mai multe metode de examinare a colonului, însă doar medicul ţi-o va recomanda pe cea potrivită.
De cele mai multe ori, colonoscopia este analiza de bază în depistarea problemelor colonului, urmată de sigmoidoscopie şi coprocultură.
Cauze
Nu este clar ce anume cauzeaza cancerul de colon. Cancerul apare atunci cand celulele din structura colonului se modifica.
Celulele normale cresc si se divid intr-o maniera ordonata, asigurand o functie normala. Uneori insa, aceasta crestere scapa de sub control, astfel incat celulele se divid exagerat, intr-un mod continuu.
Dupa o perioada de latenta, astfel de agregate celulare aflate in continua crestere vor alcatui tumorile, care pot afecta portiuni de dimensiuni diferite ale mucoasei colonului sau rectului.
1. Modificarile precanceroase de la nivelul colonului
Cancerul de colon debuteaza deseori sub forma unor aglomerari de celule precanceroase, numite polipi.
Acestia sunt situati la nivelul mucoasei ce captuseste intestinul gros si au o forma asemanatoare celei a unei ciuperci.
Rareori, modificarile precanceroase pot fi plate sau subdenivelate in grosmiea intestinului, caz in care poarta denumirea de „leziuni nonpolipoide”.
Acestea sunt mai dificil de detectat. Indepartarea polipilor si a leziunilor non-polipoidale poate preveni dezvoltarea cancerului de colon.
2. Mutatiile genetice mostenite care cresc riscul de a face cancer de colon
Mutatiile genetice care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon se mostenesc, dar acest lucru se intampla doar in putine cazuri.
Mutatiile genetice transmisibile nu inseamna ca o persoana va dezvolta inevitabil cancer de colon, ci doar ca riscul este mai ridicat.
3. Polipoza adenomatoasa familiala
Este o afectiune rara care determina aparitia de mii de polipi pe mucoasa intestinului gros si a rectului. Persoanele cu polipoza adenomatoasa familiala au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon inaintea varstei de 40 de ani.
4. Cancerul colorectal nonpolipozic ereditar
Numit si sindromul Lynch, creste considerabil riscul de cancer colonic inaintea varstei de 50 de ani. Atat polipoza adenomatoasa familiala cat si cancerul colorectal nonpolipozic ereditar pot fi detectate prin testare genetica. Daca exista cazuri de cancer de colon in familie este indicat sa cereti medicului sa efectuati aceste teste.
Factori de risc
Factorii care predispun la aparitia cancerului de colon:
– Varsta inaintata. 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate aparea si la tineri, dar aceste cazuri sunt rare;
– Rasa neagra. Afro-americanii au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de colon decat celelalte persoane;
– Istoricul personal de cancer colorectal sau polipoza colonica. Persoanele care au avut un cancer de colon sau polipi colonici au un risc mai ridicat de a dezvolta afectiunea;
– Afectiunile intestinale inflamatorii. Boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica favorizeaza dezvoltarea cancerului intestinului gros;
– Sindroamele genetice precanceroase. Astfel de afectiuni sunt polipoza familiala si sindromul Lynch (cancerul colonic ereditar nonpolipozic);
– Istoricul familial de cancer colorectal sau polipoza colonica.
Existenta unei rude care a suferit de un cancer augmenteaza riscul de aparitie a cancerului colorectal. Cu cat mai multe rude sunt afectate cu atat riscul este mai mare.
Agregarea familiala a cazurilor poate fi si rezultatul expunerii la diversi carcinogeni din mediu sau urmarea adoptarii unui stil de viata nesanatos sau a anumitor obiceiuri alimentare;
– Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi. Cancerul de colon si cancerul rectal pot fi asociate cu dieta saraca in fibre si bogata in grasimi si calorii. Consumul de carne rosie si carne procesata predispun la aparitia cancerului colonic;
– Sedentarismul. Stilul de viata lipsit de activitate fizica poate favoriza aparitia cancerului de colon, in timp ce exercitiul fizic regulat are efecte inverse;
– Diabetul. Persoanele care sufera de diabet insulino-rezistent pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon;
– Obezitatea. Persoanele obeze pot avea un risc crescut de cancer de colon si de mortalitate prin cancer colonic, comparativ cu persoanele normoponderale;
– Fumatul. Fumatul creste riscul de cancer de rect si colon;
– Alcoolul etilic. Consumul regulat de alcool predispune la cancer colorectal;
– Radioterapia. Radioterapia directionata spre cavitatea abdominala pentru tratarea altor fome de cancer poate creste riscul de aparitie al cancerului de colon.
Surse: www.sfatulmedicului.ro
This website uses cookies.