Boli care sunt „scrise” pe unghii – La ce semne sa fii atenta
Dincolo de aspectul estetic, unghiile sunt un important indicator al starii noastre de sanatate. Cu toate ca multi dintre noi considera unghiile o parte nesemnificativa a corpului, ele pot reflecta probleme serioase de sanatate: de la boli cardiace, tulburari metabolice pana la carente nutritionale sau sensibilitati ale sistemului imunitar.
Si tu ai observat pe unghii striatii sau pete neobisnuite? Ori de la un timp unghiile tale si-au modificat culoarea? Descopera ce tradeaza semnele care apar la un moment dat la nivelul unghiilor. Sunt indicii care nu ar trebui trecute cu vederea de niciun medic. Exista chiar un proverb care spune ca „povestea bolii tale este scrisa undeva pe corp”. Sa vedem ce boli sunt scrise pe unghii.
Dar ce sunt unghiile?
Unghiile sunt anexe naturale ale pielii. Ca si parul, unghiile fac parte din familia fanerelor, formatiuni epidermice vizibile care prezinta o cheratinizare intensa si au rolul de a proteja organismul. La suprafata, unghia este formata din lama unghiala si cuticula.
Sub lama unghiala se afla vase sangvine si nervi, iar la baza unghiei se afla matricea aflata la originea dezvoltarii unghiei. Matricea unghiala contine mai multe straturi de celule care produc o proteina speciala numita keratina. Cand celulele produc cantitatea maxima de keratina, ele se intaresc si mor.
Treptat, celulele inainteaza la suprafata unghiei fiind impinse cumva de noile celule din matrice. Astfel se formeaza lama unghiala. Unghiile cresc in permanenta, cele de la picioare cu circa 1,5 mm pe luna, iar cele de la maini, de doua ori mai rapid.
Unghii fragile
Daca unghiile se exfoliaza si se rup usor inseamna ca organismul duce lipsa de vitamine si minerale, in special vitamina A, complexul B, zinc, magneziu, calciu. Alimentatia dezechilibrata, tulburarile digestive conduc, printre altele, la subtierea si ruperea unghiilor. Exista insa si unele boli grave care se asociaza cu exfolierea unghiilor, cum ar fi hipotiroidismul (boala Hashimoto), diabetul, cancerul de plamani, mielomul multiplu.
Unghii ondulate
Unghiile valurite pot fi rezultatul unor traumatisme repetate (impingerea cuticulelor cu un obiect metalic) sau al unei afectiuni locale de tipul eczemei. Insa in aceste cazuri este afectata o singura unghie sau doar cateva.
Daca santurile transversale sunt prezente pe toate unghiile, acest lucru se poate intampla dupa o infectie febrila severa sau dupa instalarea unei boli sistemice grave. Un asemenea stres puternic intrerupe temporar cresterea normala a unghiei. Liniile orizontale apar si la pacientii care au facut chimioterapie, dar pot fi intalnite si la alpinistii care urca pe Everest.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare–>
This website uses cookies.