Oboseala sau incapacitatea de a face efort. Caracteristici:
– accentuarea oboselii
– incapacitatea de a face efort la fel ca in trecut
– fatigabilitate.
Marirea abdomenului. Caracteristici:
– durere
– abdomen moale.
Scaderea apetitului si scaderea fortei musculare. Caracteristici:
– slabiciune
– casexie cardiaca.
Urinari frecvente. Caracteristici:
– urinari frecvente, mai numeroase noaptea (nicturie).
Tuse. Caracteristici:
– tuse uscata, sacaitoare
– se accentueaza daca pacientul sta intins.
Tratament
Tratamentul are la baza regimul igieno-dietetic si tratamentul medicamentos.
Se recomanda un regim hiposodat (sarac in sare). In acest sens se recomanda evitarea adaugarii de sare in mancare, evitarea alimentelor cu continut bogat de sare (ex. branza telemea, branza topita, cascaval, muraturi, conserve, salamuri etc.),
precum si a condimentelor preambalate, de asemenea cu un continut bogat in sare. In cazurile de insuficienta cardiaca avansata, medicul poate recomanda un regim alimentar mai sever, cu restrictia drastica a sarii in alimentatie (ex. consumul de paine fara sare).
Ca regula generala, in vederea reducerii efortului digestiv, se recomanda evitarea meselor abundente, cu un continut caloric bogat, si adoptarea unui regim cu mai multe mese pe zi, dar mai scazute cantitativ. De asemenea, este de maxima importanta scaderea in greutate pentru pacientii supraponderali sau obezi.
Tratamentul medicamentos se bazeaza pe:
Diuretice (furosemid, torasemid, hidroclorotiazida, spironolactona) – medicamente care stimuleaza eliminarea surplusului de apa din organism, actionand predominant la nivel renal cu inducerea diurezei. Unele dintre acestea (spironolactona) au o actiune diuretica mai slaba, avand insa o importanta deosebita in evitarea hipopotasemiei (scaderea concentratiei potasiului).
Betablocante (metoprolol, bisoprolol, carvedilol etc.) – sunt medicamente care actioneaza prin contracararea efectelor nocive ale adrenalinei si noradrenalinei prin blocarea selectiva a receptorilor acestor substante la nivel miocardic. Aceasta are ca urmare scaderea frecventei cardiace si, secundar, a tensiunii arteriale, cu reducerea solicitarii cordului.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>