Beneficiile pentru sanatate ale dietei in stil mediteranean
Un STUDIU publicat pe 11 Septembrie 2007 în Jurnalul Neurologia arată că, în compaţie cu dieta tipică americană (carne roşie, pâine albă, grăsimi saturate, dulciuri, cartofi prăjiţi), dieta mediteraneană (DM) prelungeşte semnificativ timpul de supravieţuire al bolnavilor de de Alzheimer.
Vreme de 4 ani şi jumătate, cercetătorii au urmărit 192 de bolnavi de Alzheimer.
În această perioada, 85 au murit. Bolnavii care au avut o dietă apropiată de dieta mediteraneană au trăit cu 1,3 ani mai mult decât cei care aveau o dietă americană tipică. Cei care au urmat cu exactitate DM au trăit cu 4 ani mai mult. Un studiu publicat pe 9 Octombrie 2006 în Jurnalul Arhivele Neurologiei arătase că DM reduce riscul de apariţie al bolii Alzheimer cu 68%.
SITUAŢIA ACTUALĂ. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, caracterizată prin pierderea lentă şi ireversibilă a memoriei, limitarea activităţilor uzuale, bolnavul ajungând în final complet dependent de familie sau îngrijitori. 13 milioane de oameni din întreaga lume suferă de temuta maladie, doar în SUA înregistrându-se anual peste 65000 de decese prin Alzheimer sau complicaţiile acesteia.
Costurile necesare îngrijirii bolnavilor cu Alzheimer din SUA depăşesc 100 de miliarde de $. În Marea Britanie, resursele consumate ating 30 de miliarde $.
Ce este totuşi DM ?
DM are la bază cereale integrale, legume, fructe, nuci crude (aici pot intra şi migdale, alune de pădure, caju, dar crude) peşte,
branzeturi fermentate, iaurt sau lapte fermentat (preferabil de capră) şi ulei de măsline extravirgin. Vinul roşu apare şi el în cadrul acestei diete, fiind însă limitat la un pahar pe zi. Dieta mediteraneană conţine astfel cantităţi importante de beta-caroten, vitamina C, tocoferoli şi tocotrienoli ( adică vitamina E ), polifenoli, şi minerale esenţiale, precum seleniu, magneziu, zinc, fier, calciu şi iod.
Astfel, DM are efect antioxidant, scade colesterolul, previne ateroscleroza, previne boala de inimă, diabetul, osteoporoza şi fracturile osoase. Totodată, chiar dacă în această dietă este permis consumul unor alimente grase, acestea sunt în general utile organismului, sunt aşa numitele grăsimi bune (peşte, nuci crude, brânzeturi fermentate). De fapt, contrar părerii generale despre diete, care pentru mulţi oameni înseamnă restricţii, DM are în componenţa ei alimente alese pe criterului calităţii nu al excluderii. Nu se interzic grăsimile, dar trebuie alese cele bune. Nu se interzic glucidele, dar sunt alese glucide complexe, de tipul cerealelor integrale, legumelor, fructelor.
Ce spun experţii despre DM ?
DM este extrem de bine studiată de cercetători. În baza de date medicale Medline au fost publicate până în prezent peste 860 de studii privind DM, din care 159 de la inceputul anului 2007.
Studii publicate în anul 2007 au arătat uriaşele beneficii pentru sănătate ale acestei diete.
Astfel, DM are efect antioxidant. DM blochează oxidarea colesterolului şi depozitatarea lui pe vasele de sânge, atât la oameni sănătoşi cât şi la diabetici de tip-2, lucru ce scade riscul bolii de inimă, după cum arată un studiu publicat în Septembrie 2007 în ‘Jurnalul Alimentelor Medicinale’ (3). Apoi, în special la obezi sau supraponderali, DM scade cu aproximativ 13% colesterolul total , cu 3mmHg tensiunea arterială sistolică şi creşte cu 11% sensibilitatea la insulină, rezultate publicate pe 19 Septembrie 2007 în jurnalul ‘Lipidele în Sănătate şi Boală’.
DM reduce cu 25% prevalenţa sindromului metabolic Sindromul metabolic înseamnă glicemie mare, talie mare, colesterol mare, grăsimi multe în sânge, hipertensiune şi creşterea riscului de infarct şi accident vascular cerebral. (Cercetarea Moleculară a Nutrienţilor din Alimente – 19 Septembrie 2007 / Cercetarea Diabetului – 21 august). (5/6) DM reduce semnificativ riscul de osteoporoză şi fracturi osoase (Stiinţa Medicală – Octombrie 2007).
Comparativ cu o dietă depărtată de tiparul DM, aceasta din urmă reduce de 9 ori riscul de a fi avea un infarct miocardic. Totodată, costurile pentru servicii medicale ale unei persoane ce urmează DM scad de 10 ori, după cum arată un studiu publicat în iunie 2007 în Jurnalul Alimentelor Medicinale.
DM ar putea preveni peste 50% din cancerele tubului digestiv ( esofag, stomac, colon, rect), după cum arată un studiu publicat în decembrie 2006 în jurnalul Nutriţia şi Sănătatea Publică.
Concluzie : Beneficiile DM o recomandă tuturor categoriilor de consumatori.
Bibliografie
1) Neurology. 2007 Sep 11;69(11):1084-93.Mediterranean diet and Alzheimer disease mortality.
2) MEDITERRANEAN DIET ASSOCIATED WITH REDUCED RISK OF ALZHEIMER’S DISEASE
3) J Med Food. 2007 Sep;10(3):511-20. Effect of fast-food mediterranean-type diet on human plasma oxidation.
4) Lipids Health Dis. 2007 Sep 19;6(1):22 [Epub ahead of print]Mediterranean diet and insulin sensitivity, lipid profile and blood pressure levels, in overweight and obese people; The Attica study.
5) Mol Nutr Food Res. 2007 Sep 19; [Epub ahead of print] Mediterranean diet and the metabolic syndrome.
6) Diabetes Care. 2007 Aug 21 MEDITERRANEAN DIET INVERSELY ASSOCIATED WITH THE INCIDENCE OF METABOLIC SYNDROME: THE SUN PROSPECTIVE COHORT.
7) Med Sci (Paris). 2007 Sep-Oct;23(8-9):756-760. [Mediterranean diet and osteoporosis prevention.]
8) J Med Food. 2007 Jun;10(2):239-43.Estimating the 10-year risk of cardiovascular disease and its economic consequences, by the level of adherence to the Mediterranean diet: the ATTICA study.
9) Public Health Nutr. 2006 Dec;9(8A):1077-82.Diet and cancer risk in Mediterranean countries: open issues.
This website uses cookies.