Un studiu recent a descoperit motivele pentru care femeile insarcinate cu bebelusi de sex feminin au o sarcina mai usoara. Se pare ca explicatia se gaseste in placenta!
Poate parea complicat, insa totul se reduce la genele produse de placenta, gene care sunt diferite pentru femei si barbati. Dezvoltarea placentei feminine prezinta o expresie a genelor mai ridicata decat cea a placentei masculine.
Asta se intampla pentru ca bebelusii de sex masculin cresc mai repede si pun un risc mai mare asupra lor intrucat nu au timp sa primeasca destule elemente nutritive asa cum s-ar cere in mod normal. Tocmai de aceea, studiul arata ca bebelusii de sex feminin sunt mai putin susceptibili de a se naste prematur, de a se naste morti sau de a se pune problema unor decese neonatale.
Studiul a fost publicat in „Reproducerea umana moleculara” si sustine ca genele produse de placenta difera in functie de sex, masculin sau feminin.
„Am descoperit ca in cazul bebelusilor de sex feminin se prezinta o mai mare expresie a genelor implicate in dezvoltarea placentei, mentinerea sarcinii si tolerantei imune materne”, marturiseste co-autorul studiului Sam Buckberry.
Se cunoaste deja ca riscurile sunt mai mari in cazul in care bebelusul este de sex masculin. Explicatia este data de faptul ca baietii se dezvolta mult mai repede de la momentul de concepere si nu au timp sa primeasca toate elementele nutritive de care bebelusul are nevoie pentru o dezvoltare corecta.
„Stim de ceva timp ca fetitele au clar un avantaj de supravietuire fata de baietei”, ne spune Claire Roberts, cea care a condus studiul. Rezultatele acestui studiu pot explica de ce copiii de sex feminin sunt mai putin susceptibili de a avea o nastere prematura, deces neonatal, sau macrosomie. Greutatea normala a unui nou-nascut este de pana in patru kilograme.
De la patru kilograme in sus, vorbim despre un fat macrosom, adica un fat cu o greutate peste cea normala. Conform statisticilor, zece la suta dintre nou-nascuti sunt macrosomi. Desi acestia se nasc cu o greutate peste cea normal, asta nu inseamna ca viata lor este influentata in mod negativ. Primul indiciu al unei viitoare macrosomii il reprezinta burtica mamei.
Daca aceasta este prea mare in raport cu varsta sarcinii, atunci medicul specialist ar putea presupune ca fatul este macrosomic. Insa inainte de nastere este greu de spus daca si cat de mare va fi copilul, chiar daca se foloseste ecografia. Abia dupa nastere si dupa cantarirea copilului medicul se va putea pronunta.
De asemenea, producerea de gene diferite in placenta poate explica diferentele dintre sexul masculin si sexul feminin observate de-a lungul vietii. „Bebelusii de sex masculin se dezvolta mai repede decat bebelusii de sex feminin, lucru care este valabil atat la oameni cat si la animale, insa pana acum nu intelegem care este explicatia.
Acest studiu ne-a facut sa intelegem mai bine diferentele”.
Destul de interesant, nu-i asa? Se pare ca femeile sunt cele care au de castigat in lupta pentru supravietuire.
This website uses cookies.