Atacul de Inima la Femei: Un Motiv Intemeiat de Ingrijorare. Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord

Conform statisticilor, in Romania, numarul de cazuri de infarct miocardic este de aproximativ 20.000 pe an, jumatate dintre pacientii care experimeteaza un infarct ajungand la deces.

Atacul de inima sau infarctul miocardic, este o afectiune mai de graba caracteristica barbatilor, care sunt de cel putin doua ori mai predispusi decat femeile.

Simptomele resimtite la nivelul pieptului apar de regula in cazul barbatilor, dar se pot manifesta si la femei cu cateva diferente: presiune, senzatie de apasare si durere in centrul pieptului, care poate difuza spre gat, umar sau brat; disconfort la nivelul pieptului, insotit de slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, greata, dificultati respiratorii – respiratie foarte scurta.

De ce este crucial sa identificati simptomele unui infact miocardic daca sunteti femeie?

Durerea in piept nu este un simptom comun in cazul femeilor! In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca dintr-un numar de 515 femei care suferisera un atac de inima, doar 43% au acuzat dureri acute in zona pieptului – simptom specific in cazul barbatilor.

Cu toate acestea, studiile evidentiaza faptul ca primul simptom cautat de medicii de la urgenta atunci cand se banuieste un atac de inima, il reprezinta durerea in piept; doar o mica parte dintre medici verifica existenta altor simptome, mult mai comune in cazul femeilor.

Drept rezultat, in multe situatii, atacul de inima in cazul femeilor este mai dificil de diagnosticat.

Simptomele asociate cu atacul de cord

Bolile cardiace sunt numite, in lumea medicala, criminali tacuti, intrucat simptomele lor sunt de multe ori usoare, aproape insesizabile si usor de confundat cu manifestarile clinice ale indigestiei, intinderilor musculare sau ale oboselii cronice.

De asemenea, simptomele atacului de cord pot sa varieze substantial de la o persoana la cealalta. Unii pacienti nici nu sesizeaza suferintele organismului si constata cu stupoare ca au trecut printr-un infarct miocardic. Simptomele atacului de cord au urmatoarele caracteristici:

– pot sa inceapa lent si sa cauzeze dureri usoare si disconfort suportabil sau pot fi intense si sa debuteze brusc.

– pot sa apara si sa dispara la un interval de cateva ore sau zile.

– persoanele care sufera de diabet zaharat nu au de regula simptome inainte de debutul infarctului miocardic.

– cel mai comun simptom, in cazul barbatilor si al femeilor deopotriva, este durerea toracica.

– femeie sunt susceptibile dificultatilor de respiratie, senzatiei de greata, varsaturilor, senzatiei accentuate de oboseala, durerilor de spate, umeri sau maxilar, inainte de a suferi un atac de cord.
Semnele si simptomele apropierii unui atac de cord pot fi urmatoarele:

– durerea sau disconfortul la nivelul pieptului. Majoritatea infarcturilor miocardice implica aparitia unei senzatii de durere in centrul sau partea stanga a pieptului.

Disconfortul poate sa persiste minute in sir sau sa apara si sa dispara succesiv, resimtindu-se ca o presiune, plenitudine, apasare sau durere ascutita.

Durerea mai poate lua si forma hiperaciditatii gastrice sau a indigestiei, la o intensitate mica sau mare.

Articolul continuă după reclame

– disconfortul de la nivelul partii superioare a corpului. Multi pacienti care sufera un atac de cord acuza dureri ale ambelor brate, spatelui, umerilor, gatului, mandibulei sau stomacului (in partea superioara a buricului).

– dificultatile de respiratie. Respiratia dificila sau intrerupta poate fi singurul simptom al infarctului sau poate fi o manifestare produsa de durerile toracice, aparuta in timpul odihnei sau odata cu depunerea unei activitati fizice solicitante.

Simptomele anginei pectorale pot fi similare cu cele ale atacului de cord.

Angina este o durere puternica a pieptului, aparuta in cazul persoanelor care sufera de boli cardiace coronariene si care depun efort fizic sustinut. Aceasta persista de regula cateva minute si dispare odata cu odihna.

Important de retinut este ca durerea in piept sau disconfortul de la acest nivel, care nu cedeaza sau isi schimba manifestarile (de pilda, apare mai des atunci cand va odihniti in pat), indica de cele mai multe ori riscul crescut de declansare a atacului de cord.

Alte simptome frecvente asociate cu pericolul infactului miocardic pot fi:

– transpiratiile reci

– simptome tipice racelii si gripei

– senzatia de oboseala accentuata extinsa pe mai multe zile, fara justificare

– senzatia de greata si varsaturile, aparute fara un motiv aparent

– vertij si ameteli bruste, inexplicabile

– simptome dificil de motivat sau schimbari in tiparul manifestarilor clinice deja avute (simptomele se intensifica sau dureaza mai mult decat de obicei)

– batai neregulate ale inimii

– stare accentuata de anxietate

Potrivit relatarilor medicilor cardiologi de la camerele de urgenta, atunci cand experimenteaza disconfort sau durere in zona pieptului, majoritatea femeilor evita sa contacteze serviciul de urgenta, neapreciind corect gravitatea simptomelor; orice minut de amanare insa, poate fi fatal pentru pacienta in cauza.

Totodata, in astfel de situatii, medicii recomanda apelarea serviciului de urgenta si nu optarea pentru deplasarea cu taxi-ul si in nici un caz cu masina personala. Principalul avantaj al apelarii 112 il reprezinta pregatirea personalului si dotarea ambulantelor cu aparatura necesara acordarii de ingrijiri medicale inca de la ajungerea la domiciliul pacientei.

La Camera de Urgenta, specialistii recomanda pacientelor sa descrie simptomele si nu propriile concluzii cum ar fi „cred ca e o durere de stomac, indigestie, etc.”

Deoarece atacurile de inima nu sunt foarte comune in cazul femeilor iar simptomele nu sunt clar identificate, diagnosticul este deseori confundat cu indigestia, problemele gastrointestinale,anxietatea sau chiar ipohondria.

Bineinteles, nu orice durere in zona stomacala trebuie considerata atac de inima, dar este important sa fie luata in considerare.

Surse: www.continentalhospitals.com

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

This website uses cookies.